Stavanger Aftenblad

– Ingen problem å slippe til Joshua French

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TURNÉ: Denne uka startet drapsdømte Joshua Frenchs Norgesturn­é, hvor han skal snakke om sine opplevelse­r i Kongo. French skal blant annet besøke Sandnes og Stavanger, men åpner ikke for spørmål og stenger ute pressen.

French hadde sin første opptreden med foredraget «Dømt til døden» i Nøtterøy kulturhus mandag. Der sa han ifølge Dagbladet blant annet at hadde gledet seg til å fortelle sin historie «uten fotografer­ing og direkte spørsmål og konfrontas­jon».

I tråd med dette har han ikke latt journalist­er eller fotografer akkrediter­e seg til noen av foredragen­e.

Flere har uttrykt seg kritiske til foredragst­urneen. I et leserinnle­gg med tittelen «Nei til drapsdømte på scenen i Konserthus­et» i Stavanger Aftenblad 19. september spurte Asbjørn Voll om Stavanger konserthus også ville sluppet til Peter Madsen eller Anders Behring Breivik. French kommer til Stavanger konserthus 2. desember.

Vil ikke sensurere

Direktør Per Harald Nilsson i Stavanger konserthus ønsker ikke å kommentere innlegget eller å svare på spørsmålen­e som reises i Volls innlegg.

– Jeg synes innlegget er en helt grei ytring, og jeg ønsker ikke å kommentere det utover det. Joshua French er ikke dømt for drap i Norge, han er ute på en landsdekke­nde turné, og jeg synes det er greit at han kommer hit, sier Nilsson.

Han synes heller ikke det er problemati­sk å slippe French til i Kuppelhall­en.

– Det er ikke Stavanger konserthus som står som arrangør av dette foredraget, det vil jeg bare ha sagt. Dette er ikke noe vi selv ser på som viktig å ha på programmet. French er på turné i hele Norge, og han slipper til på lik linje med andre som holder foredrag som er i offentligh­etens interesse. Vi tar ikke stilling til innholdet, sier Nilsson.

– Betyr det at alle som vil kan booke scenene i Stavanger konserthus?

– I utgangspun­ktet kan alle som har et offentlig foredrag vaere velkomne. Primaerfor­målet vårt er å drive musikkform­idling, men vi åpner for utleie til arrangemen­ter som dette hvis det er ledig kapasitet. Vi hadde for eksempel Juan Pablo Escobar (narkobaron­en Pablo Escobars sønn, red.anm.) her. Det ville vaere spesielt om vi skulle begynne å sensurere, sier Nilsson.

– Stor pågang

Han har også registrert at French ikke slipper til media på foredragen­e sine, noe han karakteris­eres som veldig uvanlig for en foredragsh­older.

– Det er artistenes eget valg om de ikke vil slippe til pressen. Det kan vi ikke overstyre, sier Nilsson.

French skal holde sitt foredrag to ganger i Sandnes kulturhus førstkomme­nde søndag. Arrangemen­tet ble så fort utsolgt at det ble satt opp en ekstrafore­stilling. Kulturhuss­jef Elisabeth Dahl er såpass fersk i jobben at hun ikke har vaert involvert i bookingen, og kan derfor ikke svare på hvorfor kulturhuse­t ønsker å slippe til French.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det alltid kan stilles spørsmål med leietakere og hva man slipper til på en kulturhuss­cene. Vi vil gjerne gi en bredde og et mangfold, og det handler til sjuende og sist om hva vi tror vårt publikum vil oppleve.

– Og dette vil de tydeligvis oppleve.

– Ja, det var nesten litt forbausend­e hvor fort dette billettsal­get gikk. Det ligger i menneskets natur å vaere nysgjerrig­e, og dette er nok en sak mange er nysgjerrig­e på. Det handler nok om at det i denne saken er så mange ubesvarte spørsmål, både om rettssaken og om forholdene der nede, sier Dahl.

Arrangørby­rået Attiko AS har foreløpig ikke besvart Aftenblade­ts henvendels­er.

 ?? LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX ?? Mandag la Joshua French ut på Norges-turné med foredraget «Dømt til døden».
LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Mandag la Joshua French ut på Norges-turné med foredraget «Dømt til døden».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway