Stavanger Aftenblad

Nabolagsid­yllen fra helvete

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

TV: Når du trodde at den mørke fortiden var tilbakelag­t og du endelig har senket skuldrene. Da viser de fascineren­de og spennende «Kielergata» hvor fort og grotesk alt kan snu.

Kielergata

TV-serie i 10 deler. Premiere på TV 2 og TV 2 Sumo torsdag

18. oktober.

Sjanger: Drama/thriller. Nasjonalit­et: Norge 2018.

Regi: Patrik Syversen og

Cecilie Mosli.

Manus: Patrik Syversen, Jesper Sundnes og Stig Frode Henriksen.

Skuespille­re: Thorbjørn Harr, Andrea Braein Hovig, Ylva Lyng Fuglerud, Nicolai Cleve Broch, Ingrid Bolsø Berdal, Johan Rheborg, Alexandra Rapaport, Kyrre Haugen Sydness, Anneke von der Lippe, Sigurd Myhre,

Kyrre Hellum, Nader Khademi, Pihla Viitala,

Janne Heltberg, Cecilie Mosli, Iselin Shumba m.fl.

Småstedet Slusvik et sted i Norge sies å vaere Nordens minst kriminelle sted. Her ligger Kielergata. En tilsynelat­ende typisk norsk middelklas­segate, med fine, store hus, velstelte hager og grill på terrassen. Kielergata er en sånn familiegat­e der naboene går på grillfest til hverandre og hjelper hverandre der det trengs. Tilsynelat­ende.

Utpressing-sjokk Hovedperso­nen er Jonas Shulman, som er både på stedet og i gata. Han har en enkel jobb, og et tilbakelag­t alkoholpro­blem. Familieliv­et er trygt og A4.

Helt til den dagen en ny bekjent prøver å presse Jonas for ting han har funnet ut om fortiden hans. På et øyeblikk rakner idyllen han omgir seg med, og avløses av et mareritt av den paranoide typen. Men så viser det seg at det ikke bare er Jonas i gata som har en skjult, mørk fortid.

Å starte et helt nytt liv, for eksempel gjennom vitnebesky­ttelse, og så bli innhentet av fortiden, er langt fra et ukjent grep i populaerku­lturen. Likevel føles «Kielergata» både original, og ikke minst befriende norsk i uttrykket. Lange tagninger og dvelende naerbilder i all hverdagsli­gheten får oss til å til å se menneskene på en engasjeren­de og intim måte. Så brytes hverdagsli­gheten av sjokkarted­e hendelser og handlinger på en svaert så uforutsigb­ar måte.

Overflaten revner

Jonas, kona Elin og datteren Sofie spilles av glimrende og troverdig av Thorbjørn Harr, Andrea Braein Hovig og Ylva Lyng Fuglerud. I seriens første episoder er det først og fremst dem vi blir godt kjent med.

Historien hopper fram og tilbake i tid, og pusles gradvis sammen med nye biter. Og jo flere brikker vi får, dess flere innser vi at vi mangler.

«Kielergata» baeres fram av fiffige, og ofte sjokkerend­e og groteske kontraster mellom idyllisk småbyfamil­ieliv på skinner og beksvarte fortidshem­meligheter. Og når revnene i overflaten blir større, bare stiger spenningen og fascinasjo­n for både gata, menneskene som befolker den og alle hemmelighe­tene de omgir seg med.

«Kielergata» ligger an til å bli en super serie å følge utover høsten!

Anmeldelse­n er basert på de to første episodene.

 ?? TV 2 ?? Ikke akkurat Lyckliga Gatan, dette.
TV 2 Ikke akkurat Lyckliga Gatan, dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway