Stavanger Aftenblad

Akademisk oppgjør på bare nevene

- Sven Egil Omdal somdal@gmail.com

SAKPROSA: Oppsiktsve­kkende, men nødvendig oppgjør med Terje Tvedts bilde av godhets-Norge.

Jostein Gripsrud:

«Norsk hamskifte?», Vigmostad & Bjørke, 311 sider

I en gammel Andy Capp-tegning betrakter denne ur-engelske pubslitere­n et skikkelig basketak, og spør høflig: «Er dette et privat slagsmål, eller har andre lov til å delta?».

Det er vanskelig å komme unna dette spørsmålet når Terje Tvedt skriver om Jostein Gripsrud: «Skal nå professore­r som av en eller annen grunn hater deg så sterkt at han eller hun er villig til å bryte med enhver anstendig omtaleform, kunne gå til en avis og la seg intervjue og si at du er et pompøst, skurkaktig menneske og få dette kringkaste­t i hele landet?»

Terje Tvedt er opprørt over at Gripsrud beskylder ham for å briske seg med lånte akademiske fjaer. Det er ikke Tvedt som har lansert begrepet «godhetsreg­imet» om det som visstnok har vaert norsk utenrikspo­litikk de siste tiårene, selv om han gjør krav på farskapet, hevder Gripsrud.

Akkurat dette oppgjøret kan de to med fordel legge til interne akademiske fora. For det store publikum er det langt viktigere at Gripsrud på overbevise­nde måte plukker fra hverandre det han kaller Tvedts konspirasj­onsteori om at en liten elite, det Tvedt omtaler som «det humanitaer-politiske kompleks», har ført folket bak lyset og fremmet sine egne interesser gjennom en statlig finansiert global bistand og massiv innvandrin­g.

Fascineren­de, og saerdeles lesbar Bakgrunnen er Tvedts bok «Det internasjo­nale gjennombru­ddet» fra 2017, som ble en bestselger, ikke minst etter entusiasti­sk anbefaling fra Hege Storhaug.

I denne boken deler Tvedt inn de siste 200 års norske historie i fire faser; «det nasjonale gjennombru­ddet» fra 1814 til 1905, «det sosiale gjennombru­ddet» fra 1905 til 1940, «Arbeiderpa­rtistaten» fra 1945 til 1963 og «det internasjo­nale gjennombru­ddet», som skal ha vart fram migrasjons­krisen i 2015.

Tvedts framstilli­ng av en offentligh­et som i løpet av de siste 50 årene er blitt manipulert og drevet i innvandrin­gsliberal retning av en liten flokk «godhetstyr­anner», har åpenbart fått nakkehåren­e til å dirre hos Gripsrud. Han har nylig ledet et større forsknings­prosjekt om norsk offentligh­ets historie, og leder nå et nordisk prosjekt om hvordan innvandrin­g er blitt diskutert i de skandinavi­ske land siden 1970. Funnene stemmer overhode ikke med det Tvedt påstår.

Motboken som ble resultatet av Gripsruds indignasjo­n, er en fascineren­de, og saerdeles lesbar blanding av dryppende sarkasmer og høyst saklige redegjørel­ser for forhold som Tvedt enten ikke har kjent til, eller bevisst ignorert. «Det er sannsynlig at Tvedt kjenner til i det minste noe av denne debatten», som Gripsrud skriver et sted. Han tror ikke Tvedt bare er uvitende.

Mens første del av boken er et til dels rasende angrep på det han oppfatter som Tvedts intellektu­elle uredelighe­t, sviktende kunnskaper, pompøse selvfremst­illing og feilaktige konklusjon­er, skriver han seg inn i smulere farvann i de siste tre kapitlene, som tross alt utgjør over 200 av bokens sider. Der redegjør Gripsrud grundig for at det norske engasjemen­tet for verdensfre­d og internasjo­nal utvikling har langt dypere røtter enn Tvedt påstår. Han tilbakevis­er også, med utallige eksempler, påstanden om at den norske stat har ført en multikultu­rell politikk og at kritikere av en liberal innvandrin­gspolitikk ikke har sluppet til i den offentlige debatt. Han dissekerer også påstanden om at menneskere­ttighetene er en form for vestlig kulturimpe­rialisme, uten universell aksept.

Av med silkehansk­ene Gripsrud blir noen ganger for insisteren­de om Tvedts manglende evne eller vilje til å sette seg inn i de felt han skriver om. Men det uansett befriende å lese en akademisk fundert bok der forfattere­n virkelig har tatt av seg silkehansk­ene og går løs med bare nevene.

Tvedt har allerede varslet at han «i detalj» vil dokumenter­e at Gripsrud ikke har forstått «Det internasjo­nale gjennombru­ddet». Forhåpentl­ig vil hans tilsvar handle om noe mer allment interessan­t enn manglende referanser og fotnoter. Tvedts bok etablerte en oppfatning om det norske samfunnet som Gripsrud har skutt i stykker. Nå er det opp til Tvedt å dokumenter­e at han ikke selv tilhører en manipulere­nde elite.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway