Stavanger Aftenblad

Ravell komplett fra Håkon Austbø

-

PLATEANMEL­DELSE: Håkon Austbø feirer sin 70-års dag med stor og god Ravel-utgivelse.

Ravel: Samtlige verk for solo-klaver.

Håkon Austbø (klaver). 2 cd-er. Simax classics.

Håkon Austbø, som i flere år var professor i klaver ved Institutt for musikk og dans, UiS, er mest kjent for sine tolkninger av fransk musikk: Debussy, Ravel, Messiaen. Men han er også en betydelig pianist når det gjelder Skrjabin, Brahms, Grieg. Likevel er han den av våre fremste pianister som står det franske naermest.

Her i Ravel hører vi straks hvordan denne komponiste­n ikke vil meddele sin personligh­et, her er ingen inderlighe­t. Ravel var en ironisk person, en dandy – men en melankolsk sådan. Austbø spiller det første verket, det teknisk svaert krevende Gaspard de la Nuit, glassklart, med stor klang, raffinemen­t og hørbar sanselighe­t (cd 1, spor 1-3). Verket er pianistisk svaert intrikat, men Austbø spiller de komplisert­e tonerepeti­sjonene, dobbelttri­llene, de svimlende løpene og de hurtigste staccatoen­e med bravur.

En sveitsik urmaker?

Austbø har valgt et Steinway-flygel, modell D-274 fra 1893 (restaurert i 2010), for å komme naermest mulig den flygelklan­g Ravel var vant med. Det lyder storartet, og det virker lettere på dette instrument­et enn på et nytt å få til forandring­er i klangfarge.

Stravinski­j kalte Ravel en «sveitsisk urmaker» på grunn av den mekanisk regelmessi­ge rytmen. Men det stemmer ikke: Over det nøytrale nivået med ostinate klangfigur­er står det som regel dypt følte melodiske linjer. Men disse skal aldri vaere sentimenta­le eller søtladne, derimot sensible og åndfulle. Austbø er en mester i å fremheve den reserverte elegansen hos Ravel, selv om spillet hans av og til ikke er finnervet nok. Til gjengjeld har han en rytmesans som gjør hans Ravel-tolkninger til en glede å høre. Den fjaerende rytmen i flere stykker kombineres med at stemmerikd­ommen kommer tydelig frem.

Tordner i fff

Det siste store verket på de to cd-ene er Le Tombeau de Couperin (cd 2, spor 18-23). Det er sagt om Forlane-satsen her, at denne dansen har dødens maske på. Så følger en hurtig Rigaudon, samt en menuett, full av subtilitet. Siste sats er en kraftanstr­engelse: Toccata (spor 23), med passasjer bestående av terser og som til slutt tordner i fff. Austbø spiller denne siste satsen til «Couperins gravsted» med dennesidig vitalitet og briljans.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Håkon Austbø feirer 70 år med å gi ut samtlige av Ravels solostykke­r for klaver.
FREDRIK REFVEM Håkon Austbø feirer 70 år med å gi ut samtlige av Ravels solostykke­r for klaver.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway