Stavanger Aftenblad

Gedigen Chopinutgi­velse av Andsnes

- Arnfinn Bø-Rygg

PLATEANMEL­DELSE: Andsnes viser Chopins storhet i balladene.

Chopin: 4 Ballader, Nocturne F-dur op.15/1, Nocturne c-moll op.48/1, Nocturne H-dur op.62/1. Leif Ove Andsnes (klaver). Sony Classic.

Andsnes var tidlig ute med å spille inn verk av Chopin. Allerede som 20-åring, i 1990, utga han alle tre sonatene som han fikk internasjo­nal anerkjenne­lse for. Men han har ventet med å spille inn balladene. Chopin var den som oppfant klaverball­aden. Og han fullendte den. Siden kom Liszt, Grieg og Brahms med stykker innenfor samme sjanger. Men de når ikke opp til Chopins ballader i klangrikdo­m, melodisk linjeførin­g, emosjonali­tet og grandeur. Samt i vanskeligh­etsgrad. Det er en liten genistrek at Andsnes har valgt å sette tre nocturner inn mellom balladene. For kommer balladene etter hverandre, slik som på Krystian Zimermans fabelaktig­e innspillin­g, så blir det for tett, ja, for mye av det gode. Hos Andsnes blir det luft mellom dem, for – som Andsnes sier i teksthefte­t – balladene var aldri ment som en syklus.

Det lyriske og det fortellend­e Chopin greide det kunststykk­e å kombinere den lyriske melodien i italiensk opera (Bellini) med Bachs rike polyfoni. Til dette kommer en uhørt virtuosite­t og briljans. Horowitz og Michelange­li har gjort storartede innspillin­ger av den første balladen.

Men jeg vet bare om én som kan matche Andsnes’ nye innspillin­g av samtlige ballader, og det er nevnte Zimerman (på Deutsche Grammophon). De to er ganske forskjelli­ge. Zimerman gjør mer ut av pausene, står lenger på fermatene, har stedvis et langsommer­e tempo og hans spill er mer fabulerend­e. De to har en like virtuos fremføring. Andsnes kjennetegn er et sterkt uttrykk, kraftfullh­et – hør for eksempel hvor grandiost det klinger mot slutten av den første balladen, den i g-moll, som slutter med en overmåte vanskelig presto. Også det sangbare i Andsnes’ spill er påtagelig (slik det også er i nocturnene). Vi hører mange harmoniske finesser i venstre hånd, som andre pianister overser. Andsnes kombinerer på forbilledl­ig måte det lyriske og det fortellend­e, noe som er et utpreget kjennetegn i balladene.

Åpner et stort rom

Hvor rik på kontraster ballade nr. 2 i F-dur er, hører vi på spor 3. Agitatodel­en mot slutten er virkelig heftig, i tråd med ordets betydning. Ballade nr. 3 i Ass-dur har noe nobelt over seg, med klanglig rikdom og store stigninger. Utsøkt pedalbruk, som er helt nødvendig hos Chopin, er en selvsagt ting hos Andsnes. Den siste balladen, i f-moll, av mange kalt for Chopins mesterverk, lyder i åpningen som klokketone­r fra det fjerne. Her er Chopins variasjons­teknikk på sitt mest tydelige og skiftninge­ne i klangfarge genialt oppfinnsom­me, mens helhetskar­akteren er melankolsk, noe Andsnes har utpreget sans for. Andsnes åpner et stort rom med sine Chopin-tolkninger.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Leif Ove Andsnes har laget et strålende Chopin-album, mener vår anmelder.
RUNE VANDVIK Leif Ove Andsnes har laget et strålende Chopin-album, mener vår anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway