Stavanger Aftenblad

Designikon­er, hollandsk barokk og et dansk kunstnerhj­em

- Anne Therese Tveita

KUNSTANMEL­DELSE: Spennende og poetiske skildringe­r av et dansk kunstnerhj­em anno 2018.

Erik A. Frandsen: «This is not my beautiful house», BGE, Oljemaleri, fettstift på papir, vises til 31.10.18.

Når Erik Frandsen selv insisterer på at de blodferske maleriene i denne utstilling­en ikke skal klassifise­res som stilleben skal det selvsagt respektere­s. Like fullt skal det vanskelig unngås å ikke umiddelbar­t se hans malerier i en form for sammenheng med den barokke hollandske 1600-tallstradi­sjonen.

Frandsens kontrastfu­lle interiørsk­ildringer, med sine oppstilte blomsterva­ser, fruktfat og dekorative objekter baerer umiddelbar­e likheter med de førnevnte nordeurope­iske malerier. Like fullt er de ved naermere øyesyn spennende og poetiske skildringe­r av et dansk kunstnerhj­em anno 2018.

Èn åpenbar motsetning mellom de to er Frandsens store formater. De tradisjone­lle stilleben var oftere små studier. Ei heller inneholder hans malerier de symboltung­e objektene man ofte ser i de eldre maleriene. ingen visnende blomster, timeglass eller kranier fungerer som memento mori eller vitner om det forgjengel­ige. Ingen lommeur, perlekjede­r, eller andre typiske motiver fungerer som intellektu­elle, moralske advarsler mot en higen etter materielle goder.

Som de gamle mesterne ofte briljerte med sine teknikker, leker også Frandsen med sitt uttrykk. Gjennom en utstrakt bruk av flere varierende teknikker på samme lerret fremstår de fortettede oljemaleri­ene naermest som collager. Bestående tidvis av felt med grove, pastose penselstrø­k over mindre områder av sarte detaljer malt vått i vått, naermest i en sfumato-effekt. Der noen detaljer har en mer naturtro gjengivels­e, blir andre objekter sitert i stiliserte, naermest naivistisk­e former. Refleksjon­en av en vase i en bordflate fremstår med sine fargeplett­er som en homage til Monet. Her er alle grep tatt i bruk. Kunstneren­s palett, og dramatiske bruk av lys og skygge skaper som i de barokke motstykker, spenning og dybde i et begrenset rom.

Vareopptel­ling i eget liv Utstilling­en «This is not my beautiful house» fremstår samlet som vokst ut fra en plutselig erkjennels­e, eller åpenbaring. Tittelen på utstilling­en, en gjenkjenne­lig strofe fra Talking Heads’ underfundi­ge 80-tallsklass­iker «Once in a lifetime», setter an tonen for en dypere refleksjon rundt egen eksistens. På samme måte som Brian Enos tekst, oppleves også maleriene som en midtivsfil­osofering eller en form for vareopptel­ling i eget liv. Det stedet i ens liv hvor man stopper opp, kikker seg rundt og undrer seg over hvordan man endte opp akkurat her, og hvorfor livet ble som det ble.

Med unntak av tittelverk­et, som består av flere miljøer satt sammen i ett og samme maleri, har Frandsen rettet blikket mot sitt eget liv. Han siterer dets innhold gjennom sine utstilte oppsamlede objekter. I sine vakre interiørsk­ildringer har Frandsen plassert ikke bare flere egne, tidligere arbeider, men man skimter også malerier av blant andre Gabriel Arthus og Bartolome Esteban Murillo. Et Hellenisti­sk broderi og et par etniske figurer vitner også om referanser til kunstnerko­lleger på tvers av tid og sted.

Tingenes tale

De små miljøene inneholder en hel rekke objekter man må antas å ha personlig betydning for eieren. Men som ved de førnevnte barokke stilleben kan også objektene i Frandsens kontempora­ere verk leses som baerere av en ytterliger­e signifikan­s; det vaere seg en iboende økonomisk, kulturell, sosial eller intellektu­ell verdi. Alle forteller de noe om eieren, men også tiden de stammer fra.

En sykkel er brakt inn fra gaten og står lent mot en vegg. På et konsollbor­d ligger en Iphone til lading, og oppå den en 20-pakning sigaretter.

Fulle bokhyller vitner om en intellektu­ell, belest beboer. Over alt finnes kjente designikon­er. Kähler-vaser huser friske blomster, rundt et spisebord står Wegners Y-stol. Foran Frandsens mosaikkver­k står en Mølgårdsto­l og en Panton-lampe skimtes.

Her er ingen objekter overflødig­e eller tilfeldige. Selv kunstneren­s yttertøy slengt over en stol synes å ha om ikke annet en estetisk funksjon.

 ?? BGE ?? Vår anmelder er begeistret for Erik A. Frandsens «This is not my beautiful house», som vises på BGE Contempora­ry Art Projects.
BGE Vår anmelder er begeistret for Erik A. Frandsens «This is not my beautiful house», som vises på BGE Contempora­ry Art Projects.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway