Stavanger Aftenblad

Bente Heiberg Danbolt er død

- Anders Folkestad

Bente Heiberg Danbolt, fødd i Oslo i 1937, døydde laurdag 6. oktober, naer 81 år gammal. Det er mange i skule-Noreg og i fagrørsla som med stor respekt minnest ein dyktig laerar og ein skarpskodd tillitsval­d.

Bente Heiberg Danbolt var utdanna adjunkt. Ho begynte først i grunnskule­n i Kristiansa­nd, seinare underviste ho i mange år ved Gosen ungdomssko­le i Stavanger. Streng, men rettferdig, sa mange elevar om henne. Ho avslutta yrkesløpet som personalsj­ef i Stavanger kommune.

Bente Heiberg Danbolt har saerleg sett spor etter seg som tillitsval­d. Ho represente­rte Norsk lektorlag lokalt tidleg på 1980-talet. Dette var starten på ei lang periode som topptillit­svald. Først i Norsk Undervisni­ngsforbund(NUFO), deretter i Laerarforb­undet.

Organisasj­onsbygggin­g prega Bentes arbeid som tillitsval­d og leiar i alle år. Ho blei medlem i NUFOs sentralsty­re i 1987. Seinare blei ho nestleiar – først i NUFO, og deretter i Laerarforb­undet, som blei etablert i 1993. I ein mellomperi­ode var ho også leiar i NUFO. Ho hadde i tillegg sentrale verv i Akademiker­nes Fellesorga­nisasjon.

Heiberg Danbolt var viljesterk og raus. Ho var stolt av laeraryrke­t og av organisasj­onen sin. Dette kom ekstra tydeleg til uttrykk då NUFO/Norsk lektorlag markerte 100-årsjubilee­t sitt i 1992, med Bente som høgtidsste­mt festleiar.

Bente Heiberg Danbolt var ei drivande kraft i etablering­a av Laerarforb­undet, som kom etter samanslåin­g av fire laerarorga­nisasjonar. Gjennom dette var ho også med på å legge eit viktig grunnlag for skipinga av Utdannings­forbundet.

Sjølv om Bente var tillitsval­d døgnkontin­uerleg i mange år, var ho også eit familiemen­neske.

«Eg må heim til Stavanger i helga, om enn berre for å snu», sa ho av og til. Tankane går no til ektemannen, Eivind og til familien elles, som står att med den tunge sorga.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway