Stavanger Aftenblad

Mat nok til alle?

- Helge Hansen

En annen av disiplene, Andreas, bror til Simon Peter, sa da til ham: « Det er et barn her som har fem byggbrød og to fisker. Men hva er det til så mange?» Da sa Jesus:» La folket sette seg.» Det var mye gress på stedet, og de satte seg ned. De var omkring fem tusen menn (Johannes 6: 8-10).

De manglet mat. Disiplene hadde fem brød og to fisker. Jesus og de tolv disiplene kunne spise seg mette på fem brød og to fisker. Men nå var det fem tusen sultne mennesker sammen med dem. I dag er det FN sin dag for avskaffels­e av fattigdom. Disiplenes situasjon er den samme vi har i dag. Norge har store ressurser, og mange lever godt. Samtidig, dersom alle i verden skulle hatt samme forbruk som en gjennomsni­ttlig nordmann, trengtes det ikke én, men tre og en halv jordklode.

Mahatma Gandhi sa engang at jorden har nok til alles behov, men ikke til alles grådighet.

Vi trenger ny teknologi, sier noen. Lage nye plantearte­r som produserer mer. Ja, alt dette er viktig. Men har vi tid til å vente? Det underet vi trenger nå, er at mennesker setter seg ned, snakker sammen, og laerer kunsten å dele. Mer enn noen gang trenger verden kloke løsninger som handler om hele kloden. Det er underlig hvordan Jesus får over fem tusen sultne mennesker til å sette seg rolig ned for å dele det lille de har. Ordene fra Jesus utfordrer oss. Til å samle sammen det vi har, sette oss ned, få oversikt, og i felleskap dele. Vi skal dele byrder. Vi skal dele ressurser. For sult er et av verdens største løsbare problemer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway