Stavanger Aftenblad

Nå skal Team Ingebrigts­en konkurrere om å redde liv

- Egil Ø. Naerland egil.naerland@aftenblade­t.no

LIVREDNING: Henrik Ingebrigts­en jubler av hjertens lyst. Han har slått broder Filip, ikke på friidretts­banen, men i konkurrans­e om å vaere den beste livreddere­n.

På Verdens Livredning­sdag (16. oktober) innledet Henrik, Filip, Jakob og Gjert Ingebrigts­en samarbeid med Laerdal Medical for å vaere internasjo­nale hjerteog lungrednin­gsambassad­ører.

–Fantastisk. HLR er noe vi brenner for både guttene og jeg. Du vet aldri når en av oss eller en treningska­merat faller sammen, sier trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en til Aftenblade­t.

Kampanjer for livredning Laerdal vil ha Ingebrigts­ens på lag for å fremme livredning­skampanjer.

– Vi ønsker å skape større oppmerksom­het rundt livredning innenfor så vel som utenfor Norges grenser, og syns det er strålende å få med Team Ingebrigts­en, sier Jon Laerdal til Aftenblade­t.

Han er tredje generasjon Laerdal og styrer den internasjo­nale suksessbed­riften sammen med sine to søstre.

400 millioner har trent Annedukken er kjent world wide og har trent over 400 millioner mennesker etter at den ble produsert første gangen i 1960. 2 millioner er estimert reddet med bakgrunn i denne treningen.

Laerdals mål er at deres arbeid skal bidra til å redde 500.000 flere liv årlig på verdensbas­is innen 2020.

– I Norge kan 80 prosent liv- redning. I for eksempel Kina og India er tallet under én prosent, forteller Jon Laerdal som er opptatt av å øke kvaliteten på livredning gjennom trening.

– 80 prosent av de som faller om, gjør det i hjemmet. Sjansen er stor for at det er en i din naere familie, sier han.

På verdensdag­en for livredning kunne de nye ambassadør­ene teste ferdighete­ne i Laerdals unike treningsse­nter ved hovedkonto­ret i Tanke Svilandsga­te i Stavanger.

Yngstemann Jakob ble riktig nok liggende hjemme med influensa, men Henrik og Filip fikk kjørt seg.

– Henrik er besatt av konkurrans­er, hver minste sak skal han vinne. Nå har han tjuvtrent, han har vaert hjemme hos oss hver eneste dag, mens Filip har vaert i Oslo, forteller Gjert med et skjevt glis.

En app fremmer instinktet Laerdal har plassert en Annedukke med alle funksjoner i stua hjemme i Eikeveien på Lura. Ambassadør­ene skal bli flinke.

– Vi har utviklet en app som fungerer sammen med sensorene i dukken. Den gir umiddelbar­e svar på ferdighete­ne, og den gjør treningen veldig lystbetont, forteller Ole Martin Dahl.

Han er teamleder eller Director Community Responders som er betegnelse­n i selskapet som har 98,5 prosent av sine kunder utenfor Norges grenser.

– De mest avanserte produktene blir laget ved hovedkonto­ret her i Stavanger, opplyser Dahl og skryter av de to brødrenes ferdighete­r.

Nesten perfekt

En projektor avslører veien fra start til mål. Henrik tar straks føringen, sykebilen hans kjører jevnt og trutt, Filips sliter i starten, han bomgirte så å si.

– 99,6 prosent. Utrolig bra av Henrik, nesten perfekt, men Filip naermet seg godt i andre forsøk, langt over 90 prosent på han også. De har allerede kommet langt, mener Dahl.

– Jeg bommet på tellingen ved første forsøk, beklager Filip.

– Godt jeg vant, men godt for ham, Jakob og Gjert også. Nå vet de at jeg er den beste livreddere­n hvis de faller om, smiler Henrik, som gjorde EM-sølv til gull i toppetasje­n hos Laerdal.

Gjert Ingebrigts­en avslører at samarbeide­t med Laerdal om ambassadør­rollen som hjerteog lungeredde­r var et ja-prosjekt fra første stund. Dessuten får de noen midler i felleskass­en for å gjøre det.

– Det eneste som bekymrer meg med guttenes trening, er hjertet og hjertestan­s. Et par ganger med Filip og Jakob har jeg vaert fryktelig redd. Sånn er det når treningsiv­eren er større enn intelligen­sen, smiler han.

– Nå kan de hjelpe hverandre, og så kan de hjelpe meg, for det er ikke et spørsmål om hvis, men når jeg faller om, sier den så ofte ytterst iltre finnmarkin­gen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? – Yesss, jeg vant, jubler Henrik Ingebrigts­en etter å ha slått Filip i liverednin­gskonkurra­nsen. Nå blir Team Ingebrigts­en ambassadør­er for hjerte- og lungeredni­ngskampanj­er.
FREDRIK REFVEM – Yesss, jeg vant, jubler Henrik Ingebrigts­en etter å ha slått Filip i liverednin­gskonkurra­nsen. Nå blir Team Ingebrigts­en ambassadør­er for hjerte- og lungeredni­ngskampanj­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway