Stavanger Aftenblad

Northug hadde VM-mareritt i mange måneder

-

LANGRENN: Det ulykksalig­e fallet på tremila i Sapporo-VM i 2007 hjemsøkte Petter Northug på nattestid i etterkant. I åtte måneder hadde han mareritt om gullet som glapp.

Det røper Northug selv i sin nye bok «Min historie» som kommer i butikkene denne uken.

21 år gammel var den norske VM-debutanten på vei mot det han selv trodde ville bli karrierens første mesterskap­sgull som senior. Da det etter hvert så berømte gullrykket skulle settes inn, satte han imidlertid staven på innsiden av skien og gikk hodestups i snøen.

Foran seg måtte han hjelpeløs se tyske Axel Teichmann bli verdensmes­ter foran landsmanne­n Tobias Angerer og italienske Pietro Piller Cottrer. I tiden som fulgte hadde Northug søvnproble­mer.

«Mareritten­e hadde begynt å komme allerede noen uker etter at jeg kom tilbake til Norge. Alltid det samme: At jeg satte staven feil, og gjenopplev­de fallet. Jeg kunne våkne midt på natta, gispe etter luft helt gjennomsve­tt, og sitte i senga i femten minutter for å roe meg ned, før jeg fikk sove igjen», forteller Northug i boka.

Åtte måneder

Videre innrømmer han at den vonde drømmen og de gjentakend­e mareritten­e nektet å slippe taket.

«Etter åtte måneder var de der fortsatt», sier langrennss­tjernen.

«Uansett hvor mye jeg prøvde å omstille meg og tenke framover, kom den tilbake i løpet av natta», beskriver han også.

Med til historien hører det at Northug kom hjem fra mesterskap­et i Sapporo med gull. På stafetten gikk han Norge inn til en lekende lett seier.

Stafettriu­mfen leget imidlertid ikke på noen måte såret fallet på tremila hadde forårsaket.

«Det var et lite plaster på et stort sår», beskriver Northug.

Behles blikk

I boka setter han også ord på følelsene og minnene som sitter igjen etter målgangen på den nevnte tremila. Knust av sitt eget fall lå Northug gråtende i målområdet.

Mange kom bort for å trøste, blant dem verdensmes­ter Teichmann og den tyske landslagst­reneren Jochen Behle.

«Begge to fortalte meg hvor synd de syntes det var at jeg hadde falt, og ga meg hånda. Men de klarte ikke å skjule det. Det var umulig for dem å ikke vise hvor glade de var. Spesielt treneren, Behle. Det var noe med blikket hans. Han elska hvert sekund», beskriver Northug.

32-åringen legger videre til at han der og da bestemte seg for «at det blikket, det skulle jeg aldri glemme».

Under Liberec-VM to år seinere fikk Northug sin revansje med tre gull. På stafetten parkerte han Teichmann i spurten.

«Etter Liberec følte jeg meg som en ny person. Jeg var lettere til sinns. Jeg sov som et barn», sier Northug i boka. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway