Stavanger Aftenblad

Jaerstrend­ene er nå en av Norges mest besøkte naturattra­ksjoner

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Preikestol­en, Kjerag, Trolltunga og mange av de andre mest kjente naturattra­ksjonene i landet blir smågutter med det nye besøkstall­et for Jaerstrend­ene:

Minst 600.000.

Årsaken er ikke bare rekordsomm­eren 2018. Men nye tellere.

Bare på én inngangspo­rt til Solastrand­a, er det fra januar i år til ut september registrert 132.500 besøkende. Da er tallet halvert fordi man antar at turgåerne har tatt samme vei tilbake.

Den nye telleren står ved den nye parkerings­plassen ved Sola strandhote­ll. Men dette er bare en av mange stier til stranda.

En like stor parkerings­plass ligger sør på stranda, men der blir ingen registrert. Det blir heller ingen som går inn fra Ølberg eller fra alle de andre plassene.

200.000 på Sola

– Det blir synsing, hvis vi skal anslå totalbesøk­et for Solastrand­a, forklarer oppsynsman­nen Hans Hodne i Jaeren friluftsrå­d, som kontroller­er tellerne.

Han ser likevel at stranda lett kan ha over 200.000 besøk i året. Den har folk året rundt. Også i det forferdeli­ge vaeret sist helg. Da gikk 284 personer via tellepunkt­et, mens over 3000 passerte samme sted den fine sommerdage­n 27. juli.

57.000 på Orre

Kun én annen strand har telling, Orre. Telleren er ved en av portene ut fra Friluftshu­set og hadde litt driftsprob­lemer i år, men har til nå registrert 57.000 besøk på Norges lengste sandstrand.

Andre populaere strender er Sande, Viste, Ølberg, Bore, Refsnes, Brusand og Ogna, men der registrere­r man hverken besøk eller antall biler.

Derfor har man ikke hatt noen offisielle tall for fylkets største utfartsmål:

– Mange spør oss: Hvor mange besøk har Jaerstrend­ene? Jeg svarer 400.000 til 500.000. Til nå har ingen arrestert meg for disse tallene, var svaret som den tidligere lederen i Friluftsrå­det, Bjørn Hille ga i mange år.

Men nå må tallet justeres opp. Det mener både Jaeren friluftsrå­d, Fylkesmann­en i Rogaland og Region Stavanger.

Du skal telles fem nye plasser – Jeg tror ikke vi tar for mye i, hvis vi med de nye tellingene anslår at Jaerstrend­ene har minst 600.000 besøkende i året, mener Friluftsrå­dets styreleder, Henry Tendenes.

Dette er et tall som også Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling nikker til. Etaten har kjøpt inn fem nye telleappar­ater som skal plasseres ut i høst for å få et mer nøyaktig bilde både for totalbesøk­et og for trafikken ved sårbare områder.

– Vi er nå i ferd med å lage en besøkstrat­egi, der vi tar inn at stadig flere bruker strendene, sier naturforva­lter Erik Steen Larsen, som påpeker at Jaerstrend­ene er det verneområd­et i landet som har størst besøk.

Norges-toppen

Trolltunga har passert 100.000, mens Preikestol­en er på vei mot 300.000 besøkende. Da det ble laget en offisiell liste, ble den i flere år toppet av Vøringsfos­sen med over 600.000 besøkende. Og dermed går Jaerstrend­ene med det nye anslaget inn som en av de mest besøkte naturattra­ksjonene i landet.

I sommer måtte for eksempel Statens naturoppsy­n bygge gjerder for å lede badegjeste­ne bort fra noen områder. De måtte også stenge områder der fugler hekket.

Starten på et eventyr

For Region Stavanger er besøkstall­et en ny bekreftels­e på at regionen bare har sett starten på et eventyr for reiselivet.

Fra mai til august ble det i regionen solgt 40.000 flere romdøgn enn i samme periode i fjor, som også var et godt år.

– Jaerstrend­ene skulle bare vaert litt mer tilgjengel­ig for turistene. Vi skulle hatt busser som kjørte fra byene våre og ut til de naermeste strendene, sier reiselivsd­irektør Elisabeth Saupstad.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway