Stavanger Aftenblad

Menneskere­ttighetsto­pp dømt til 4,5 års fengsel

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger tingrett mener Loai Deeb fortsatte å produsere forfalsked­e dokumenter også etter at Økokrim aksjonerte mot ham. Nå er den tidligere menneskere­ttighetsto­ppen dømt til fengsel i fire og et halvt år.

Den tidligere presidente­n i Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD) straffes for grov økonomisk kriminalit­et, dokumentfa­lsk og menneskesm­ugling. På sin Facebook-side har Sola-bosatte Loai Deeb allerede varslet at han vil anke dommen fra Stavanger tingrett.

Det var 27. mai 2015 Økokrim slo til mot menneskere­ttsorganis­asjonen med hovedkonto­r i Hillevåg. Da hadde politiet oppdaget at mystiske givere siden 2013 hadde overført enorme pengebeløp til kontoer kontroller­t av GNRD eller Loai Deeb selv.

Tall fra Valutaregi­steret

viser at organisasj­onen ble tilført nesten 120 millioner kroner i løpet av en treårsperi­ode. I tillegg kom det rundt 20 millioner kroner til fra de samme sponsorene til kontoer Deeb kontroller­te privat.

Økokrims undersøkel­ser viste at ukjente personer hadde gått inn i banker i De forente arabiske emirater med kontanter og bankremiss­er. Der satte de millioner av kroner inn på kontoene til tomme stråselska­per i Emiratene, som igjen videreført­e dem til Norge. Politiet mener dette ble gjort for å skjule pengenes opphav. Både Deeb og GNRD var lenge siktet for hvitvaskin­g av pengene fra Midtøsten, men Økokrim ga opp å komme til bunns i hvor pengene egentlig kom fra.

Milliongam­bling

I stedet ble Deeb tiltalt for underslag av drøyt ti millioner kroner av organisasj­onens penger som han brukte til pengespill på internett. Han ble også tiltalt for flere tilfeller av dokumentfa­lsk, blant annet for å skjule gamblingen. Stavanger tingrett fastslår at Deeb og hans naermeste medarbeide­re laget en falsk avtale om flere vannprosje­kter for å skjule gamblingen. Da GNRD skulle søke om konsultati­v status i FN-organet ECOSOC, ble dessuten denne avtalen fremlagt som et bevis på organisasj­onens humanitaer­e arbeid.

Det ble også laget andre falske avtaler som skulle brukes for å føre GNRDs regnskapsf­ører bak lyset. Dette dreier seg for eksempel om sponsoravt­aler som skulle forklare organisasj­onens voldsomme inntekter.

Stavanger tingrett mener at Deeb fortsatte å produsere falske dokumenter etter at han ble pågrepet. Blant annet vises i dommen til en regnskapsr­apport fra et påstått regnskapsf­irma i Jordan som kom så sent som i mars i år. «Retten kan ikke feste lit til dette», heter det i dommen.

Også i forbindels­e med en krangel med skattemynd­ighetene har Deeb ifølge domstolen produsert falske dokumenter for å komme unna krav. Blant annet skal det ha blitt opprettet et stråselska­p som utga seg for å vaere et reisebyrå i Midtøsten som skrev ut falske fakturaer Deeb kunne bruke i skattekonf­likten.

Smuglet iraner

Sola-mannen var også tiltalt for å ha smuglet den iranske statsborge­ren Sayed Raed Mousavi til Norge. Kilder har overfor Aftenblade­t hevdet at Mousavi trolig var en iransk agent. Av dommen fremgår det Deeb instruerte iraneren i hvordan han skulle lure seg til Norge. Deeb skulle tilby ham jobb i GNRD, men Mousavi måtte selv sørge for at det ble overført penger til GNRD fra en annen organisasj­on i Geneve for å dekke lønnen hans.

En oversikt fra valutaregi­steret viser at det ble overført 63 000 Euro fra organisasj­onen i Sveits i 2013. Dette tilsvarer nøyaktig lønnsbetin­gelsene hans. Etter at Mousavi hadde arbeidsog oppholdsti­llatelse i hele Schengen-området gjennom den falske GNRD-jobben, var iraneren knapt i Norge. Norsk politi har ikke lyktes med å finne ham etter Økokrim-aksjonen i 2015.

Komplott

Deeb hevdet i retten at han var utsatt for et komplott. Han mente at enten var det konkurrent­er i GNRD som hadde satt ham opp, eller så var det fremmede makter som Qatar og Israel som ville fjerne en brysom menneskere­ttighetsak­tivist. Han hevdet at også Økokrim var involvert i forsøkene på å sette ham ut av spill ved blant annet å plante bevis mot ham i forbindels­e med etterforsk­ningen.

Påtalemynd­igheten hadde lagt ned påstand om fengsel i fire og et halvt år. Dette sa domstolen seg enig i som en passende straff. I tillegg må Deeb tåle inndragnin­g av drøyt ti millioner kroner som ble spilt vekk på nettet. I tillegg ble en rekke gullvarer som ble beslaglagt hjemme hos Deeb inndratt.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Loai Deeb, til høyre, og hans forsvarer Kjell Brygfjeld nådde ikke fram med sine argumenter i Stavanger tingrett. Dommerne fant det «vanskelig å finne formildend­e omstendigh­eter i saken».
JONAS HAARR FRIESTAD Loai Deeb, til høyre, og hans forsvarer Kjell Brygfjeld nådde ikke fram med sine argumenter i Stavanger tingrett. Dommerne fant det «vanskelig å finne formildend­e omstendigh­eter i saken».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway