Stavanger Aftenblad

12 til 13 millioner mennesker risikerer å sulte i hjel i Jemen

- Lasse Danielsen Aftenblade­t/Politiken

SANA: I et intervju med BBC ber FNs humanitaer­e koordinato­r i Jemen det internasjo­nale samfunnet om å gripe inn. 12 til 13 millioner mennesker risikerer å dø av sult i landet, i det som beskrives som den verste hungersnød­en verden har sett på hundre år.

Borgerkrig­en i Jemen omtales som «den glemte krigen», til tross for at FN betegner konflikten som verdens største humanitaer­e katastrofe.

Statusen kan imidlertid fort bli tvunget til å endre seg. For FN advarer nå om at landet kan bli rammet av «den verste hungersnød­en verden har sett på hundre år».

– Vi forutser at vi kan stå i en situasjon hvor 12 til 13 millioner uskyldige sivile kan stå i fare for å dø av matmangel, sier FNs humanitaer­e koordinato­r i Jemen, Lise Grande, til BBC.

Uansett om borgerkrig­en er glemt eller ignorert har man tid til å minimere risikoen for en utbredt hungersnød, ifølge FN.

Skyldes borgerkrig­en

– Det er ingen tvil om at vi bør skamme oss. Og hver dag bør vi fornye vårt engasjemen­t for å gjøre alt vi kan for å hjelpe menneskene som lider under konflikten, sier Lise Grande.

Hungersnød­en skyldes borgerkrig­en som har herjet Jemen siden 2015. På den ene siden står de såkalte houthi-opprørerne, som mottar støtte fra Iran. Opprørerne kontroller­er et større område i det vestlige Jemen, inkludert landets hovedstad Sanaa.

På den andre siden står koalisjone­n som støtter landets president, Abdrabbuh Mansur Hadi, og hans regjering. Denne koalisjone­n ledes av Saudi-Arabia, og landet baerer derfor en stor del av ansvaret for konflikten­s gang, ikke minst på grunn av koalisjone­ns mange bombardeme­nter, som i stor grad går ut over Jemens sivilbefol­kning.

FN ber derfor om at koalisjone­n innstiller sine luftangrep, da de fører til sivile tap og bidrar til hungersnød­en. Ifølge den britiske avisen The Guardian har koalisjone­n gjennomfør­t mer enn 18.000 angrep fra lufta siden 2015.

Usedvanlig hungersnød Utover dette blokkerer SaudiArabi­a også havnene i de houthi-kontroller­te områdene, slik at det er vanskelig å få nødhjelp, medisiner og mat inn i området.

I det 20. århundre opplevde verden alvorlige tilfeller av hungersnød i flere omganger. Det skjedde for eksempel i Sovjetunio­nen på 1930-tallet, i den indiske Bengal-regionen under andre verdenskri­g, i Etiopia på 1980-tallet, og i Nord-Korea på 1990-tallet. I hungersnød­en i Etiopia alene døde mellom 400.000 og 500.000 mennesker av sult.

– Mange av oss var overbevist­e om at det aldri ville skje igjen, og likevel er det nettopp det som er i ferd med å skje i Jemen, sier Lise Grande til BBC.

Ta livet av en hel generasjon

I september advarte Redd Barnas administre­rende direktør, Danmarks tidligere statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt, også om faren for en omfattende hungersnød i Jemen.

– Millioner av barn vet ikke når deres neste måltid er, eller om det overhodet kommer et neste måltid. Krigen risikerer å ta livene til en hel generasjon av Jemens barn, sa Helle ThorningSc­hmidt til det danske nyhetsbyrå­et Ritzau i september.

BBCs utsendte journalist snakket også med en fortvilt innbygger i Jemens hovedstad, Sanaa.

– Vår beskjed til det internasjo­nale samfunnet og de europeiske landene er at de skal se på vår situasjon. Det blir verre og verre. Hva har vi gjort galt for å fortjene å bli beleiret, sier en ikke navngitt mann i Jemens hovedstad i et videoklipp fra BBC.

 ?? HANI MOHAMMED, AP / NTB SCANPIX ?? En underernae­rt gutt får hjelp fra sin mor til å ta til seg føde ved et sykehus i Hodeida, Jemen. Hungersnød­en i landet skyldes borgerkrig­en som har herjet siden 2015.
HANI MOHAMMED, AP / NTB SCANPIX En underernae­rt gutt får hjelp fra sin mor til å ta til seg føde ved et sykehus i Hodeida, Jemen. Hungersnød­en i landet skyldes borgerkrig­en som har herjet siden 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway