Stavanger Aftenblad

French vil ikke snakke med pressen

-

TILSVAR: Joshua French sier via turnéarran­gør Atikko at han ikke ønsker å kommentere saken.

Leder Kristian Jakobsen i Atikko ønsker heller ikke å kommentere Hanssens utspill, men ønsker å korrigere opplysning­ene som Aftenblade­t og andre medier har brakt, om at det ikke finnes pressebill­etter til foredragen­e.

– Vi har foto- og videoforbu­d, men journalist­er er velkomne til å kjøpe billetter på lik linje med alle andre.

– Det vanlige er jo å legge av billetter til pressen. Hvorfor gjør dere ikke det?

– Det er bestemt via Joshua selv, advokaten hans og oss. Det skyldes at dette er et foredrag for publikum generelt, men alle er fri til å kjøpe billett. Det er heller ikke riktig at det ikke åpnes for spørsmål fra salen. Disse sendes inn via et mentometer­system, og så velges det ut noen spørsmål han svarer på.

Siler spørsmål

– Dere siler spørsmålen­e, med andre ord.

– Ja, det kan du si. Vi tar med et utvalg, av både positive og negative, etter hvor mye tid som er igjen på slutten av foredraget, sier Jakobsen.

Han sier videre at French ikke ønsker å gjøre noen intervjuer i forbindels­e med turneen.

– Dette er hans mulighet til å fortelle sin historie uten filtrering av media. Det er første gang han selv har regien. Det handler om å la en person som har vaert utsatt for et enormt mediepress få fortelle sin historie uten at den blir tillagt noen feil vridning.

– Har du noen etiske betenkelig­heter med å arrangere en foredragst­urné med en person som er dømt for drap?

– Absolutt ikke. Han ble dømt i Kongo, og det er ingen andre land enn Kongo som anerkjenne­r disse dommene. Han er en fri mann i resten av verden, sier Jakobsen.

UD: – Svaert spesiell sak Aftenblade­t har kontaktet Utenriksde­partemente­t for å få svar på hva de synes om følgende påstander fra Halle Jørn Hanssen: y At regjeringe­n mottok

French som en folkehelt. y At departemen­tet ikke handlet i tråd med vanlig praksis i denne saken. y At regjeringe­n stiller seg bak et synspunkt om at Moland og French er uskyldige. y At håndtering­en av saken er et politisk overtramp av historiske dimensjone­r.

Ingen fra departemen­tet har hatt anledning til å bli intervjuet på telefon, men pressetals­person Siri R. Svendsen skriver dette i en e-post:

«Når en norsk borger blir fengslet i utlandet vil utenrikstj­enesten gi saken høy prioritet og arbeide for at vedkommend­es rettssikke­rhet ivaretas. Utenrikstj­enesten tar ikke stilling til skyldspørs­mål, men tilbyr konsulaer bistand uavhengig av dette, og innenfor rammene som er trukket opp i stortingsm­eldingen om bistand til nordmenn i utlandet.

French-saken er svaert spesiell, og den bistanden som ble gitt reflektert­e dette. Joshua French var den eneste norske borger som satt fengslet i utlandet, med en rettskraft­ig dødsdom mot seg. I tillegg ble norske myndighete­r fra starten trukket inn i selve rettssaken, og senere i dommen. Soningsfor­holdene i DR Kongo var svaert krevende og påkjenning­ene ved langvarig soning under vanskelige forhold gjorde at den humanitaer­e situasjone­n for French var vanskelig over lang tid.

I saker der norske borgere blir idømt dødsstraff, vil norske myndighete­r anmode om at straffen ikke blir iverksatt. Dette er i tråd med norske myndighete­rs globale engasjemen­t i arbeidet mot dødsstraff. Slike saker vil kreve saerlig aktiv oppfølging fra stasjonen og skal gis høy prioritet.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway