Stavanger Aftenblad

Slik blir Norges videre vei mot EM

- Marius Dahl

FOTBALL: Trodde du Norge tok et langt skritt mot EM etter seieren over Bulgaria? Ikke nødvendigv­is.

Seirer over Bulgaria, Kypros og Slovenia gjør at Norge topper sin Nations League-gruppe etter fire av seks spilte kamper. Men EM er fremdeles langt unna.

Norge har nå to muligheter for å nå EM: Enten via Nations League eller gjennom den tradisjone­lle EM-kvalifiser­ingen.

Nations League er en slags ekstramuli­ghet for å ta seg til mesterskap­et, utenom den ordinaere EM-kvalifiser­ingen. Forskjelle­n fra sist er altså at playoff er borte. Det er fremdeles 24 plasser, så veien er ikke lettere.

I den ordinaere kvaliken, som spilles fra mars til november neste år, er det slik at de to beste fra hver pulje går til mesterskap­et sommeren 2020. 1. Nations League

Her er landslaget forholdsvi­s i rute, etter at Lars Lagerbäcks menn vant 1–0 over Bulgaria tirsdag kveld.

Både Norge og Bulgaria skal møte Kypros på bortebane. Men Bulgaria skal møte Slovenia hjemme. Norge avslutter med to bortekampe­r. Gruppeseie­ren er ikke i boks selv om den er innen rekkevidde.

Men hva så om Norge står jublende igjen etter den novemberkv­elden i Nicosia i siste runde? Da skal Norge til et sluttspill mellom de fire gruppevinn­erne fra nivå i C i Nations League, som er Norges nivå.

Kun ett av disse lagene får EMplass.

Avgjørelse­n i Nations League får vi først etter at den ordinaere EM-kvaliken er ferdigspil­t.

Dermed må Lars Lagerbäck & co. vente til mars 2020 – bare tre måneder før EM – før vi får vite hva som skjer videre i Nations League. 2. Ordinaer kvalik

Denne er altså adskillig lettere å forklare:

Som alltid er det seks lag i ti puljer. Norge skal møte fem lag hjemme og borte i løpet av kalenderår­et 2019.

De to beste går til EM. Resten er ute, med mindre de vant sin gruppe i Nations League og har den gulroten å klamre seg til.

Trekning og seeding er som normalt. Nations League-innsatsen er grunnlag for trekningen. Vinner Norge sin gruppe, blir de seedet på nivå 3. Blir Norge nummer to, kan de vaere så uheldig at de blir seedet på nivå 4.

Selv med gruppeseie­r vil altså Norge fortsatt måtte slå et antatt bedre lag for å gå til EM.

Norge må enten bli topp to i EM-kvalifiser­ingen, eller vinne Nations League-playoff. De to playoff-kampene er to rene utslagskam­per.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway