Stavanger Aftenblad

Grovt tillitsbru­dd

-

LEDER: Den viktigste valutaen i Norge heter ikke kroner. Den heter tillit. Vi er mer basert på tillit enn på kontroll. Det er forferdeli­g hvis lovgiverne selv bidrar til å endre på dette.

Saken om de udokumente­rte reiseregni­ngene til stortingsr­epresentan­t Mazyar Keshvari (Frp), er ikke bare uakseptabe­l og ulovlig. Den er grenseløst trist. Trist for Keshvari, familie og parti, enda tristere for Stortinget og politikken, men verst for det norske samfunnet.

Aftenposte­ns opprulling av saken er delvis basert på digitale bevis og videodokum­entasjon. Det viser hvor gjennomove­rvåket samfunnet er, men det viser også at bruk av slike midler er det unormale. Heldigvis. Stortinget har helt sikkert, i likhet med både private bedrifter og andre offentlige institusjo­ner, et system for godkjennin­g og attesterin­g av reiseregni­nger og andre utlegg. Samtidig har neppe noen en ordning som automatisk rapportere­r hvor en arbeidstak­er eller tillitsval­gt befinner seg.

Slik skal vi nemlig ikke ha det. Til syvende og sist er dette samfunnet basert på at vi stoler på hverandre. Vi kan ikke basere oss på kontrollti­ltak, men på gjensidig tillit.

Omfanget av Keshvaris uryddighet er det for tidlig å si noe eksakt om. Basert på det som er kommet fram, inkludert det hans advokat har kommuniser­t, har vi å gjøre med en person som ikke har tatt vare på tilliten. Det er ekstra ille at han er valgt til landets høyeste folkevalgt­e organ. Stortingsr­epresentan­ter har naermest fri adgang til å reise gratis rundt i landet. Det er en ordning vi er sterke tilhengere av, blant annet fordi velgernes tilgang til sine tillitsval­gte ikke må begrenses av økonomi.

Dersom også dette systemet utfordres, er Keshvarisa­ken ekstra alvorlig. Dersom den videre opprulling­en viser at det ligger en ukultur bak praksisen, er Stortinget virkelig ute å kjøre.

Keshvari må ha alle muligheter til å forsvare seg og det er altfor tidlig å fastslå om han gjort noe ulovlig.

Det er likevel naturlig at Stortinget ber om bistand fra politiet for å få alle fakta på bordet, noe de allerede har tatt initiativ til. Det er avgjørende for folks tillit til systemet at saken håndteres på samme måte som når det er mistanke om at andre har tilegnet seg offentlige penger på ulovlig vis.

Tidligere i uken har avisen VG dokumenter­t at norske kommuner har fått tilført penger for å oppføre et visst antall psykisk utviklings­hemmede, uten at disse personene er utredet. Også dette er et system som delvis er basert på tillit. Vi har fortsatt tro på et tillitssam­funn, men vi tåler ikke mange slike glipper fra de som skal fronte det motsatte.

Det er naturlig at Stortinget ber om bistand fra politiet for å få alle fakta på bordet.

 ?? BENDIKSBY, TERJE / NTB SCANPIX ?? Stortingsr­epresentan­t Mazyar Keshvari er i hardt vaer etter rot med reiseregni­nger. Tillit er den viktigste valutaen i Norge.
BENDIKSBY, TERJE / NTB SCANPIX Stortingsr­epresentan­t Mazyar Keshvari er i hardt vaer etter rot med reiseregni­nger. Tillit er den viktigste valutaen i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway