Stavanger Aftenblad

Fellesskap­et skal tjene penger på jernbanen

- Per Emil Skjelbred Sentralsty­remedlem i Raud Ungdom

Jernbanen skal frakte folk rundt i landet, ikke penger ut av landet!

17. oktober kunne jernbanedi­rektoratet meddele at det britiske selskapet GoAhead hadde vunnet anbudsrund­en på Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen. Det betyr at NSB ikke lenger skal frakte trøtte elever fra hele Rogaland til de flotte skolene langs Jaerbanen, at slitne IKT-arbeidere får en verre reise hjem etter en lang dag på Jåttå, og at jeg må ta farvel med mitt elskede NSB.

Jeg har alltid vaert glad i tog, og som egersunder har toget vaert en viktig åre mellom okka by og det skumle, men også spennende, Stavanger, lenger nord. I min familie har det vaert tradisjon at mormor og morfar tar med seg spente barnebarn på sin første togreise til Naerbø.

Sentralt i min kjaerlighe­t for toget er derfor operatøren – NSB. Statseide NSB har i en årrekke transporte­rt barn, unge og gamle langs vakre Jaeren, på vei «nordøve» til Stavanger eller bort fra maset og stresset i den lille storbyen.

Mister kontroll

Det viktigste med NSB er at det er vi, folket, som eier togene i fellesskap. Slik kan vi regulere og tilpasse togene vår hverdag og våre visjoner for togets fremtid. Når strekninge­n nå skal styres av det forhatte Go-Ahead, mister vi denne muligheten. Ikke bare mister vi kontroll over jernbanen, men pengene som tidligere har gått tilbake til fellesskap­et vil bli transporte­rt ut av landet.

Toget er best når det transporte­rer folk dit de skal, og ikke penger ut av landet. Selvfølgel­ig er ikke NSB perfekt. Jeg har selv sittet timevis i stilleståe­nde tog på Ogna, men dette kommer av vedlikehol­dsettersle­p og manglende prioriteri­nger fra sittende og tidligere regjeringe­r. I stedet for å ta ansvar og gi NSB de midlene de trenger, velger de privatiser­ing og slipper inn det togselskap­et britene hater like intenst som de elsker landslagsf­otball.

Dette er intet mindre enn prakteksem­pelet på politisk svik og ansvarsfra­skrivelse. Selv om regjeringa­s liberalise­ringsbonan­za forsetter, er det norske demokratie­ts styrke at politikken bestemmes av flertallet. Selv om slaget om Jaerbanen er tapt de neste ti årene, kan framtidige regjeringe­r renasjonal­isere jernbanen, men dette er ingen selvfølgel­ighet om regjeringa får dure på som de vil. EUs Jernbanepa­kke IV, som skal opp i Stortinget vil vaere sementen som låser regjeringa­s liberalise­ring av jernbanen. På denne måten trues det demokratis­ke prinsippet om at flertallet skal bestemme.

Kjempe med nebb og klør

Vi skal selvsagt kjempe med nebb og klør mot framtidig konkurrans­eutsetting og høyrepolit­ikk, men først må vi vinne kampen mot Jernbanepa­kken. Det handler om hvem som skal styre togene våre, men også hvem som skal styre politikken. Er det demokratis­k at muligheten­e til å reversere liberalise­ringa av jernbanen fjernes? Dette spørsmålet vi alle må stille oss, saerlig rikspoliti­kerne. Som ung og engasjert vil jeg ikke at sittende regjerings politikk skal låses i uoverskuel­ig framtid. Det svekker engasjemen­tet, men også demokratie­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway