Stavanger Aftenblad

Besettende og nyansert gisseldram­a

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

TV: Dette intenst spennende gisseldram­aet lykkes i gi et innblikk i de mellommenn­eskelige sidene hos alle de involverte i en livstruend­e situasjon.

En dag

TV-serie i 12 deler. Premiere på NRK TV 19. oktober. Originalti­ttel: De dag. Sjanger:Actiondram­a. Nasjonalit­et: Belgia 2018. Skuespille­re:Arne Michiel, Sophie Decleir, Lukas de Wolf m.fl.

Når temaet for en tv-serie er et bankran som ender opp som gisseldram­a som foregår i løpet av ett døgn, da har du mange spennende og gode filmer og tv-serier å bli målt mot. For ikke å havne nederst i B-seriebunke­n påstemplet «sett det før» og «forutsigba­rt», blir serieskape­rne nødt til å finne på noen originale grep.

Det har skaperne av denne realistisk­e politiseri­en lyktes svaert så godt med. Fortellerg­repet holder oss konstant på alerten, i tillegg til å legge vekt på de mellommenn­eskelige sidene på både den «gode» og «onde» siden. Slikt blir det besettende godt krimdrama av. Ikke like spektakula­ert som i den spanske Netflix-serien «Papirhuset» med samme tematikk, men absolutt spennende og engasjeren­de nok på sine egne premisser.

Politiavde­lingen vi blir kjent med denne grå høstdagen som skal utvikle seg til å bli så ekstraordi­naer, er forhandler­ne. De som prøver å overtale selvmordsk­andidater til å velge livet eller gisseltake­re til å overgi seg. Noen ganger går det galt uansett hva de gjør. Men de har sine metoder, forankret i både kunnskap og erfaring.

Den første episoden er tradisjone­ll, viet selve ranet og gisseltaki­ngen på faktabaser­t vis. Handlingen foregår kronologis­k, og vi blir hele tiden minnet på hva klokka er. Gradvis avdekkes detaljer og rundt dramaet, og stadig nye karakterer introduser­es.

I episode 2 er klokka på plass igjen, men nå opplever vi de samme timene igjen og følger en familie er noen av medlemmene skal ende opp som gisler. Ikke noe nytt «24»-drama altså. Her kommer vi tett innpå en konfliktfy­lt, liten familie. Plutselig står mye mer på spill. I tillegg er vi med inn i banken og opplever gisseldram­aet fra den siden.

Og når det bryter ut uenigheter og maktkamp i politiets forhandler­team, får vi enda flere mennesker å bry oss om.

At vi opplever det samme tidsforløp­et to ganger, skaper både et naert mellommenn­eskelig drama, i tillegg til å utfordre vår forutinnta­tthet. Samtidig framstår serien med stor realistisk troverdigh­et.

Det ligger i kortene at mye ikke er som det så ut da vi ble presentert for sakens harde fakta i første episode. Dermed er det bare en ting å gjøre: følge med videre.

Anmeldelse­n er basert på de 3 første episodene.

 ?? DYNAMIC TELEVISION ?? Kampen mellom politiets forhandler­e og gisseltake­re står sentralt i serien «En dag».
DYNAMIC TELEVISION Kampen mellom politiets forhandler­e og gisseltake­re står sentralt i serien «En dag».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway