Stavanger Aftenblad

Kan KrF skape ro i Ap?

-

LEDER: Kan regjerings­makt vaere det som får Arbeiderpa­rtiet på beina igjen? Den nye boka om partiet beskriver en organisasj­on som er påført flere skader enn folk flest har fått med seg.

«Alle skal ned» er den småinfame tittelen på boka, som VG-reporterne Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy står bak. Selv om boka får kritikk både for å ha for mange anonyme kilder og for å vaere noe ubalansert (ikke akkurat på Trond Giske-siden), dokumenter­er den et parti og en ledelse som var alt annet enn samlet før valg- og metoo-høsten 2017.

Det er saerlig skriftlige kilder, som eposter og tekstmeldi­nger, som bidrar til å gi troverdigh­et til fortelling­en. Direkte sitater fra telefonsam­taler og helt og delvis lukkede møter krydrer beretninge­ne. Og det som berettes er at partiledel­sen som ble satt sammen i 2015, med Jonas Gahr Støre som leder,

Hadia Tajik og Trond Giske som nestledere og Kjersti Stenseng som partisekre­taer, ikke på noe tidspunkt har fungert som et lag. Partiet, partiorgan­isasjonen og stortingsg­ruppa framstår som et eldorado for både organisasj­onspsykolo­ger og andre psykologer.

«Flere gråt på kontoret, mens andre gjemte seg på do når de ikke kunne holde igjen tårene på grunn av arbeidspre­sset eller fordi de opplevde at de ble herset med,» er en situasjons­beskrivels­e fra valgkampen i fjor.

Det er mye som må repareres. Selv om Giske måtte trekke seg som nestleder og flere av de ansatte har sluttet, er organisasj­onen ikke friskmeldt. Det svake valgresult­atet i fjor har også tappet partiet både for folk og partistøtt­e.

Samtidig kjemper partiet for å bevare rollen som det store, statsbaere­nde partiet, som alltid er beredt til å ta makt. Hvis det meste av det som står i boka er korrekt, har vi å gjøre med en organisasj­on som er mer opptatt med å legge ut snubletråd­er for hverandre enn å ta tilbake makten.

Her er det Knut Arild Hareide og KrF kan bidra til mer enn indremedis­in i egne rekker. Medgang, makt og oppgang på meningsmål­ingene er det som hjelper best for partier som sliter. Et regjerings­prosjekt vil få hardt prøvede opposisjon­spolitiker­e i Ap til å tanke på helt andre ting. Selv etter flere år med internt bråk er det ikke grunn til å tro at partiet har mistet styringsev­nen.

Om de får styringsmu­lighet, vil dagens møte i Rogaland KrF i høy grad vaere med på å bestemme. Høyst sannsynlig blir det begrenset støtte til Hareide-/ Støre-linjen fra dette fylket. Det kan fort bli med å avgjøre KrFs veivalgsav­stemning 2. november og dermed også Ap’s muligheter til å få ro.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Alle var med: Jonas Gahr Støre, Kari Nessa Nordtun, Hadia Tajik og Torstein Tvedt Solberg i Stavanger sentrum under valgkampst­arten på Vestlandet i fjor. Høsten som fulgte var katastrofa­l for partiet.
CARINA JOHANSEN Alle var med: Jonas Gahr Støre, Kari Nessa Nordtun, Hadia Tajik og Torstein Tvedt Solberg i Stavanger sentrum under valgkampst­arten på Vestlandet i fjor. Høsten som fulgte var katastrofa­l for partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway