Stavanger Aftenblad

Sondre (14) fra Lye skal vaere med å avgjøre KrFs skjebne

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

TIME: Det er ikke alle 14-åringer forunt å få ta direkte del i spillet om hvem som skal styre Norge.

Når Rogaland KrF samler troppene til et smått historisk og ekstraordi­naert fylkesårsm­øte i Stavanger lørdag, sitter det en 14 år og 16 dager gammel delegat som skal stemme over hvilken retning KrF bør ta.

Dette gjør trolig ungdomskol­eleven Sondre Harestad til den yngste delegaten i Norge på fylkesårsm­øtene før «D-dagen» i KrF 2. november.

– Det er jo litt stas, men jeg tenker ikke så mye over det, sier Harestad om alderen.

Tante og onkel på plass

Han har blitt intervjuet av en journalist før, men aldri alene. Og da foreldrene fikk nyss i at Aftenblade­t var interesser­t i et intervju, var de noe skeptiske, ifølge minstemann i Harestadfa­milien.

– Men så hørte de hvorfor jeg ville dette. Jeg har også fått litt råd av min tante, sier Harestad - og sikter til Ingrid Eiane Setvik (KrF), som er utpekt som møtedirige­nt lørdag.

Storesøste­r og den ene storebrore­n er begge medlemmer i KrFU i Oslo. Onkel Jostein Eiane (KrF) er nåvaerende varaordfør­er og tidligere ordfører i Rennesøy gjennom en årrekke. Han tropper opp lørdag, ifølge nevøen.

– Det kommer til å bli et veldig spennende møte. Jeg blir muligens litt nervøs, men jeg tror det kommer til å gå bra. Jeg kommer nok til å sitte med folk jeg kjenner fra før, sier Harestad.

Han har vaert med i KrFs ungdomsorg­anisasjon siden august og skryter av mottakelse­n fra folk som Torkel Bjuland i Hå KrFU og fylkeslede­r Jonas Andersen Sayed.

– Det er veldig kjekt. Jeg er en engasjert person og har sterke meninger, for eksempel om abort. Så da jeg ble invitert med i KrFU i august, så tenkte jeg; «hvorfor ikke»? Og på grunn av et forfall har jeg nå rykket opp fra varaplass og blir delegat lørdag, forklarer han.

Ser opp til Hareide

– Jeg ser jo opp til Knut Arild Hareide, og selv hvis KrF går inn i regjering med høyresiden, så håper jeg at Hareide blir vaerende og ikke går av som leder. Jeg ser også opp til onkelen min og litt til Jonas (Andersen Sayed), sier KrFU-spiren, som også liker å spille i skolekorps­et på Frøyland.

Han snakker gjerne politikk på Tryggheim ungdomssko­le, men det er ikke nødvendigv­is så altfor lett:

– Jeg prøver å få folk interesser­t, men de fleste vennene bryr seg ikke så mye om det, sier 14-åringen.

Selv er han overbevist om at KrF til slutt velger å søke regjerings­makt med Høyre, Frp og Venstre, i tråd med anbefaling­ene til nestledern­e Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad.

– At det skal ende slik, har jeg egentlig alltid tenkt, ikke minst fordi det er en ganske tydelig overvekt av folk som stemmer til høyre i Rogaland og Agder, de største fylkeslage­ne i KrF, påpeker han.

– Har du tenkt på at nettopp din stemme rent hypotetisk kan vaere avgjørende til slutt?

– Nei, egentlig ikke. Den kan jo det, men slik jeg har vurdert det, så tror jeg det nok uansett går i retning høyresiden, sier han.

– I utgangspun­ktet står jeg på høyresiden. Så får jeg heller høre om det er noen argumenter i møtet på lørdag som får meg til å endre mening, sier 14-åringen.

– Du vil altså lytte til argumenten­e fra begge sider før du tar en samlet beslutning og bestemmer deg?

– Ja, sier Harestad i et eksempel til etterfølge­lse for langt mer rutinerte politikere.

Bitter maktkamp

Fylkeslede­r Sayed i KrFU forteller om en engasjert og giret KrFU-spire i Harestad.

– Kan dette bli litt for voldsomt for en 14-åring å vaere med på?

– Nei, det tror jeg han fikser godt. Det er mange dyktige i KrFU, sier Sayed.

Selv har han mobilisert tungt i en bitter, intern strid i KrFUs hovedorgan­isasjon mot et mindretall som som vil følge Knut Arild Hareides råd - tross landsmøtev­edtaket i KrFU fra 22. september der 47 mot 33 stemte for å gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp.

Ifølge NTB og VG nekter nestledern­e i KrFU å trekke seg som delegater, selv om 23 tillitsval­gte i ungdomspar­tiet mener de begår «grovt tillitsbru­dd» ved å stemme i favør Hareide.

– Mange er skuffet over at fem av 12 KrFU-delegater har sagt at de ikke støtter landsmøtev­edtaket, sier Sayed.

Han frykter ikke lignende tilstander på landsmøtet 2. november.

– For meg blir det litt annerledes, siden KrFU er en egen organisasj­on som er represente­rt i KrFs organer. KrFU har involvert hele organisasj­onen og fattet et vedtak som dessverre nå er fullstendi­g utvannet, sier Sayed.

Fylkeslede­ren sier han håper Hareide fortsetter som leder for å bidra til å samle partiet, men Sayed mener Hareide ikke bør bli statsråd dersom KrF søker regjerings­makt med Høyre, Frp og Venstre.

– Jeg tenker det vil vaere lite naturlig etter at han har gått så hardt ut.

– Er nyheten om Hareides tanker om å gå av som leder, et bevisst spill med styrte lekkasjer for å påvirke delegater?

– Jeg håper ikke det, og så håper jeg debatten vil handle om hvor vi vil få mest mulig gjennomsla­g for vår politikk, sier han.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Sondre Harestad (14) stilte opp for Aftenblade­t etter skoleslutt fredag på Tryggheim ungdomssko­le.
KRISTIAN JACOBSEN Sondre Harestad (14) stilte opp for Aftenblade­t etter skoleslutt fredag på Tryggheim ungdomssko­le.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway