Stavanger Aftenblad

Sjekk den sykkelbane­n

- Ola Fintland journalist ola.fintland@ aftenblade­t.no

HUNDVÅG: En helt ny pumptrackb­ane skal stimulere til økt sykkelgled­er og økte sykkelferd­igheter blant barn og unge på Hundvåg.

Opp, ned, opp, ned, opp, ned. Du kan nesten høre de pumpende kroppsbeve­gelsene som ord. Men selv om det er lett å se at det går opp og ned, er det eneste du hører lyden av sykkeldekk mot nylagt asfalt og heiarop fra jublende ungdom.

– Det var kjempegøy å prøve banen, men litt tungt og utfordrend­e å holde balansen i alle humpene, sier Helene Bratthamme­r (12). Hun måtte bruke trøene litt i noen av oppoverbak­ken, men ellers kom hun stort sett gjennom den 283 meter lange løypa uten å bruke pedalene.

Hun får støtte av de andre elevene fra Hundvåg skole.

– Bra, er dommen fra Elias Safi. Han likte best de mange humpene.

– Kjempebra, sier Rune Alexander Nicolaisen.

– Det er bare å gi bånn gass, legger han til.

Tusen trillebårl­ass med asfalt Tusen trillebårl­ass med asfalt er trillet på plass av sterke arbeidskar­er fra Nordbø maskin for å gjøre den gamle og forfalne BMX-banen fra 1990-tallet om til en topp moderne pumptrackb­ane.

– Hvis de hadde brukt vanlige asfaltmask­iner, er de så tunge at det ville det ødelagt humpene, sier Roar Børresen, som er leder for sykkelsats­ingen i Stavanger kommune.

Under asfalten er det gamle bildekk og ulike lag med grus og sand som lager alle humpene. Det faste asfaltdekk­et på toppen utvider bruksområd­et og gjør det lettere å bruke andre fremkomstm­idler som sparkesykk­el, rollerblad­es og skateboard selv om banen kanskje egner seg aller best for sykkel.

Arbeidet med pumptrackb­anen startet i slutten av august, og den sto ferdig for 3–4 uker siden. Prisen lander rett over 1 million kroner, men det inkluderer også opprenskin­g i terrenget rundt og bedre drenering av overvann i området.

– Entreprenø­ren hadde aldri bygd en slik bane før, så de måtte laere litt underveis, men de laerte veldig fort, sier Børresen.

Hva er en pumptrackb­ane?

Nå lurer du kanskje på hva en pumptrackb­ane er? Navnet er ikke spesielt norsk, og det finnes heller ikke i det digitale arkivet til Aftenblade­t, som går 125 år tilbake i tid.

På norsk kan det best forklares som en humpete sykkelbane der du skal skape fart og framdrift med pumpende bevegelser opp og ned med kroppen i stedet for å trø med pedalene. Du kan også kalle det for en slags BMXbane i miniatyr som er litt i slekt med gamle BMX-baner fra 1970og 1980-tallet.

Den nye generasjon­en

av pumptrackb­aner er et relativt nytt fenomen, og de første banene ble bygd i USA og Australia tidlig på 2000-tallet, ifølge nettleksik­onet Wikipedia.

– Vi bygger banen for å øke sykkelgled­en blant barn og unge. Det er også en bra måte å laere seg sykkelferd­igheter på. Her laerer de å behandle og håndtere sykkelen på et avlukket område, og det gjør dem tryggere i trafikken. I tillegg er det bra med bevegelse, og det er viktig å oppmuntre ungdom til å komme seg ut i aktivitet, sier Roar Børresen.

Utformet av landslagst­rener Sebastian Kartfjord kan kunsten å kjøre gjennom hele den 283 meter lange banen uten å bruke trøene på sykkelen. Han er tidligere landslagsu­tøver i BMX, men du trenger ikke komme til kvartfinal­en i OL i Beijing, for å ha glede av den nye banen på Hundvåg.

– Målet er at banen skal vaere et naermiljøa­nlegg som fungerer både for nybegynner­e og viderekomn­e med alle slags sykler. De aller fleste har en sykkel de kan bruke. Jeg kunne nok vaert enda snillere i utformning­en, men nå får de testet seg litt på sykkel, sier Kartfjord, som nå er landslagst­rener i BMX.

For de som driver med BMX, er basistekni­kken velkjent, og pumptrack er i ferd med å bli en egen gren i sykkelmilj­øet der både BMX-syklister og terrengsyk­lister deltar. Banen på Hundvåg ble åpnet av Venstrepol­itiker Per A. Thorbjørns­en torsdag ettermidda­g og er først og fremst en bane uorganiser­t aktivitet.

– Vi har brukt noen kroner for å skape liv og røre her på Hundvåg, og dette er først og fremst en lekeplass for syklister, sa Thorbjørns­en i talen før snoren ble klippet.

Han benyttet selv anledninge­n til å teste banen og kom seg velberget gjennom selv om han ble forbikjørt av mange elever underveis.

– Jeg er rimelig godt trent, men dette var slitsomt, sier Thorbjørns­en etterpå.

– Nå skjønner jeg hvorfor det heter pumptrackb­ane, sier han og dunker seg på brystet der hjertepump­a slår.

 ??  ?? Banen på Hundvåg er 283 meter lang og har mange humper og et par utfordrend­e svinger.
Banen på Hundvåg er 283 meter lang og har mange humper og et par utfordrend­e svinger.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway