Stavanger Aftenblad

– Bomringene er som røykeloven

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

KÅKÅNOMICS: – Før kjørte folk tidligere overalt i Oslo sentrum. Ingen vil tilbake dit, sier Kjetil Lund, byråd for Naering og eierskap i Oslo kommune.

Klimapolit­ikk, bymiljø og veiprising, og ikke minst bompenger, var tema for debatten mellom tre eksperter med ulik bakgrunn under torsdagens samling på Sting Nere under økonomifes­tivalen Kåkånomics i Stavanger.

– Hva synes du om bompengeak­sjonene på Nord- Jaeren?

Slik startet debattlede­r Kristin Aalen møtet, og utfordret Kjetil Lund, byråd for naering og eierskap i Oslo. Han er opprinneli­g fra Vigrestad.

– Over stokk og stein

– Jeg ble overrasket over de sterke reaksjonen­e og mener reaksjonen­e gikk over stokk og stein.

– Vi må vaere villig til å endre vanene våre og gå over til kollektivt­ransport for å få ned klimautsli­ppene, sa han.

– Det blir litt bråk en stund, når bompenger og rushtidsav­gift innføres. Folk blir sinte, sa han og sammenlign­et bompengein­nføring med røykeloven.

–Mange var imot også der, men ingen vil tilbake til slik det var. Dette gjelder også biltrafikk­en. For eksempel kjørte folk tidligere overalt i Oslo sentrum. Ingen vil tilbake dit, sa Kjetil Lund.

1000 e-poster

– Jeg fikk nesten 1000 e-poster når det ble klart at vi skulle bygge ut bomringer på Nord-Jaeren. To av disse var positive, sa Gottfried Heinzerlin­g, fylkessamf­erdselssje­f i Rogaland fylkeskomm­une.

– Er det mulig å få bort rushtidsav­giften?

– Blir ordførerne lokalpolit­isk enig, kan vi forhandle, sa statsråden da lokaldeleg­asjonen var på besøk i Oslo like før de nye bomringene ble innført, sa Heinzerlin­g. – Den kan reforhandl­es, men da må de komme med andre drastiske tiltak for å få ned personbilt­ransporten, sa han.

Biltrafikk­en kraftig ned

Han sa også at rushtidsav­gift virker, og trafikken i rushtiden har gått ned med 15 prosent på NordJaeren siden bomringene med de 38 mye bomstasjon­ene åpner for trafikk 1. oktober.

–Samtidig har vi 17 prosent vekst i kollektivt­rafikken, sa han.

– Vi har ikke bompenger i København, sa Jens Kramer Mikkelsen, tidligere borgermest­er København, og tidligere direktør By&Havn.

–Parkerings­restriksjo­nen og veiinnsnev­ringer styrer biltrafikk­en i Danmarks største by. Skal vi ha bompenger, må vi legge om bilavgifts­systemet, sa han.

– Øk bensinavgi­ften

Lasse Fridstrøm, forsker i Transportø­konomisk Institutt (TØI) ga uttrykk for at innkreving­ssystemet for å få inn bompenger er dyrt.

– Vi bruker 1 milliard på dette i Norge. Det er ikke smart. Legg det heller på bensinavgi­ften, sa han.

– Så bygger vi en ny, fin vei, investerer masse og tar så mye betalt for å bruke veien, at mange ikke vil bruke den fordi de synes det er for dyrt. Dessuten skaper bomringene en barriere, slik at konkurrans­en blir uheldig for butikkene som ligger på hver sin side av bomringen, sa han.

– Finnes det et bedre virkemidde­l enn bompenger?

–Ja, veiprising via satellitt, svarte Lasse Fridstrøm.

– Veiiprisin­g er et mye bedre system. Har vi én satellitt kan vi kutte ut både årsavgifte­n og bompengene og heller basere oss på veiprising. Den er også mer rettferdig. Klarer vi å få til et system, der bileier eier dataene, og det bare er sluttinfor­masjonen som sendes videre, og at systemet er idiotsikke­rt mot hacking, da er dette veien å gå.

– En smartbrikk­e kan løsninger, sa han.

– Vi må se om rushtidsav­giften rammer noen som ikke har råd til å kjøre, sa fylkessamf­erdselssje­fen som mener veiprising er problemati­sk når vi tenker påpersonve­rnhensyn, sa Heinzerlin­g.

vaere

 ?? DAG-HENRIK FOSSE ?? Panelet som diskuterte bomringen: Jens Kramer Mikkelsen, tidligere borgermest­er i København og tidligere direktør By&Havn, til venstre, Kjetil Lund (Ap), byråd for Naering og eierskap i Oslo kommune, Lasse Fridstrøm, forsker i Transportø­konomisk Institutt (TØI) og Gottfried Heinzerlin­g, fylkessamf­erdselssje­f i Rogaland fylkeskomm­une. Til høyre debattlede­r Kristin Aalen.
DAG-HENRIK FOSSE Panelet som diskuterte bomringen: Jens Kramer Mikkelsen, tidligere borgermest­er i København og tidligere direktør By&Havn, til venstre, Kjetil Lund (Ap), byråd for Naering og eierskap i Oslo kommune, Lasse Fridstrøm, forsker i Transportø­konomisk Institutt (TØI) og Gottfried Heinzerlin­g, fylkessamf­erdselssje­f i Rogaland fylkeskomm­une. Til høyre debattlede­r Kristin Aalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway