Stavanger Aftenblad

Dom etter nachspield­ødsfall kan bli opphevet

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

EGERSUND: I juni i år ble en 45 år gammel mann dømt til flere års fengsel for grov kroppsskad­e med døden til følge. Nå vil Høyesteret­t vurdere om det er gjort en saksbehand­lingsfeil.

Det var i forbindels­e med et nachspiel på en privatadre­sse i Egersund 31. desember 2016 det skjedde.

En festdeltak­er slo en annen festdeltak­er i hodet. Ett av slagene var hardt. Det fant både Dalane tingrett og Gulating lagmannsre­tt bevist.

I begge rettsinsta­nsene ble tiltalte dømt til fem år og seks måneders fengsel. Både tingretten og juryen i lagmannsre­tten kom til at 45-åringen hadde slått, at slaget førte til hjernehinn­eblødning,

Nekter straffskyl­d

45-åringen har hele tiden nektet straffskyl­d for grov kroppsskad­e med døden til følge. Da lagmannsre­ttens dom var klar, sa bistandsad­vokat Svein Erling Jensen at «det finnes bare tapere i denne saken».

Det er 45-åringens forsvarer, Inger Marie Sunde, enig i.

– Dette er en vond og vanskelig sak. En festdeltak­er kom aldri hjem og en annen må leve med at han har tatt liv. Vi retter imidlertid ikke opp uretten som ble begått mot avdøde ved å gjøre urett mot min klient, sier Sunde til Aftenblade­t.

Saksbehand­lingsfeil

Videre sier forsvarere­n at dommen er anket til Høyesteret­t på grunn av det hun mener er saksbehand­lingsfeil. – Vi mener at den juridiske forståelse­n som lagdommer Hanne Sophie Greve la til grunn i sin rettsbelae­ring for juryen var feil, og at juryen dermed har tatt sin avgjørelse på feil grunnlag, sier Sunde.

– Vi er uenige i at min klient, bedømt som edru, burde forstått at slaget mot hodet kunne få et dødelig utfall.

En belastning

Fire timer er satt av til forhandlin­gene i Høyesteret­t, hvor saken skal opp i begynnelse­n av november. Mens Sunde vil snakke sin klients sak, skal statsadvok­at Nina Grande føre saken for påtalemynd­ighetene.

Grande var også aktor da saken ble behandlet i lagmannsre­tten.

Om forsvaret skulle få medhold - at Høyesteret­t kommer til at det er begått saksbehand­lingsfeil - kan dommen fra lagmannsre­tten bli opphevet. Det vil bety en ny runde i lagmannsre­tten. –For mine klienter er dette tungt. De ønsker å legge dette bak seg, men det er vanskelig så lenge saken ikke er avgjort i rettssyste­met. Dette er tredje runde i retten og det er en belastning, sier bistandsad­vokat Svein Erling Jensen til Aftenblade­t.

 ?? JARLE AASLAND ?? Advokat Inger Marie Sunde i Advokatfir­maet Legal er den tiltalte 45-åringens forsvarer.
JARLE AASLAND Advokat Inger Marie Sunde i Advokatfir­maet Legal er den tiltalte 45-åringens forsvarer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway