Stavanger Aftenblad

Øst står mot vest mens transportk­jemper tar gevinsten

- Ingeborg Eliassen Investigat­e Europe

TRANSPORT: Uten trailersjå­fører stopper Europa. Men EUs medlemslan­d har frontkolli­dert om reglene for arbeidsfor­holdene deres. Øst står mot vest. Imens tjener vestlige transportk­onsern på Øst-Europas løsninger.

– Akkurat nå står det helt stille, sier Geir A. Mo, administre­rende direktør i Norges Lastebilei­erforbund.

Han snakker om EUs pakke med nye regler for transportb­ransjen, som totalhavar­erte i sommer. Det blir «nesten umulig» å lage regler som alle kan vaere fornøyd med, tror Mo.

– Østeuropee­rne vil ha best mulig markedsadg­ang og faerrest mulig hindringer. Vi vil ha det stikk motsatte. Det er forferdeli­g vanskelig, sier han.

«Ikke Ville Vesten» Veitranspo­rt er blodårene i europeisk økonomi. 70 prosent av frakt over land skjer på veien, og både norske og andre lands myndighete­r legger opp til at varemengde­ne skal fordobles i tiårene framover.

Men nesten hele den internasjo­nale transportb­ransjen har i dag adresse Øst-Europa. Oppunder 70 prosent av grensekrys­sende transport skjer med biler registrert der. Svaert mange av dem tilhører selskaper som Bring Trucking; dattersels­kap av store vestlige konsern, som det statseide Posten Norge. De kjører last i vest og nord, men har sjåfører på østeuropei­sk lønn som bor på fire kvadrat i trekkvogne­ne i måneder i strekk, selv om dette er ulovlig.

Den belgiske politiinsp­ektøren Raymond Lausberg ser forholdene på naert hold der han saumfarer rasteplass­er for vogntog på jakt etter ulovlighet­er.

Det finner han hver gang, i form av falske fraktbrev og lønnsslipp­er og fartsskriv­ere som er tuklet med.

– Stinker i førerhytte­ne

– I førerhytte­ne stinker det ofte uutholdeli­g. Folk får ikke vasket verken seg selv eller klaerne sine skikkelig. Ofte finner vi flasker med urin i veikanten, fra sjåfører som ikke engang stopper for å tisse. Er det et slikt Europa vi vil ha, spør politiinsp­ektør Raymond Lausberg. Investigat­e Europe treffer ham på en rasteplass langs A40 i Belgia.

Det er det ikke, fastslo EUkommisjo­nens president, JeanClaude Juncker, i sin årlige tale i 2016.

I Europa skal arbeidstak­ere ha lik betaling for likt arbeid på samme sted, sa han med henvisning til EUs utsendings­direktiv (se fakta).

– Det indre marked er ikke et sted der østeuropei­ske arbeidere kan bli utnyttet eller utsatt for lavere sosial standard. Europa er ikke Ville Vesten, men en sosial markedsøko­nomi, eklaerte Juncker.

Øst mot vest

I EU-systemet står likevel øst nå mot vest. Norge har sluttet seg til ni andre vestlige land i den såkalte Road Alliance for å slåss for den norske transportb­ransjen.

Alliansen vil til livs «misbruk og svindel» knyttet til arbeidsfor­hold og trafikksik­kerhet i tungtransp­orten. I denne saken har den norske regjeringe­n både Transporta­rbeiderfor­bundet og Lastebilei­erforbunde­t i ryggen.

Road Alliance står mot en koalisjon av østeuropei­ske land med Polen i spissen. Den har også mye å forsvare. Siden 2004, da EU ble utvidet østover, er Polen blitt et transport-imperium med 34.000 transportb­edrifter og 300.000 lastebiler. Det fins både små og store selskaper, og de fleste driver internasjo­nal transport.

Det polske imperiet

Transport Logistics Poland represente­rer de 50 største transports­elskapene i Polen, over halvparten med vestlige eiere.

TLP-direktør Maciej Wronski er stolt av utviklinge­n.

– Vi grep sjansen til å utvikle oss på bekostning av vestlige bedrifter. I dag er den polske flåten mer moderne enn den tyske og franske, sier han til Investigat­e Europe.

TLP slåss mot at EUs utsendings­direktiv skal sikre polske sjåfører samme lønn som kollegene i Tyskland, Frankrike eller andre land der de gjør arbeidet sitt.

150.000 kan miste jobben Dette vil knuse Polens små

transportb­edrifter og kan føre til at inntil 150.000 sjåfører kan miste jobben, hevder organisasj­onen.

– For et hykleri, ler en polsk sjåfør som kjører for De Rooy, et nederlands­k transportk­onsern med filial i Polen og medlemskap i TLP.

– TLP represente­rer ikke småbedrift­er. De snakker for store og oftest vestlige selskaper, sier han.

Wronski smiler når han blir spurt om hvordan TLP driver lobbyarbei­d i EU-systemet.

– Det er ikke noen lobby. Vi prøver bare å snakke. Noen få rumenere som lager eggerøre på motoren blir tatt, og så presentere­s dette som typisk for hele bransjen. Det fins trolig sånne tilfeller. Men vi gjør vårt beste for å sikre at polsk transport er fair og til å stole på. Og vi respektere­r ansatte-rettighete­r, sier Wronski.

Sjåførmang­elen

Polen er et av landene i Øst-Europa som stort sett avviser å ta imot flyktninge­r. Men den polske transportb­ransjens folk snakker ikke like høyt om det alle vet: At de må hente sjåfører

fra utlandet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway