Stavanger Aftenblad

Saudi-Arabias kronprins styrer med jernhånd og silkehansk­er

- Kim Faber Aftenblade­t/Adresseavi­sen

I Saudi-Arabias hovedstad Riyadh verserer det en historie om Mohammed bin Salman, den steinrike olje- og ørkenstate­ns kronprins og landets desidert mektigste person.

MBS, som han ofte kalles av både venner og fiender, ønsket en gang en saudisk tjenestepe­rsons hjelp til å kjøpe et stykke land. Tjenestepe­rsonen nektet. Kort tid etter mottok han en konvolutt med en patron inni. Derfor har MBS også fått tilnavnet Abu Rasasa – som kan oversettes til noe slikt som «Kulens far».

Historien opptrer også i en artikkel i magasinet The New Yorker, og ifølge artikkelen­s forfatter, Dexter Filkins, har historien blitt bekreftet av en av kronprinse­ns venner – og benektet av en saudisk tjenestepe­rson.

Uansett om historien stemmer eller ikke passer den glimrende inn i bildet som vestlige medier tegner av den 33 år gamle kronprinse­n. I mange år var han stort sett ukjent utenfor SaudiArabi­as grenser, selv om han riktignok var en mektig figur. Nå er han ikke lenger ukjent. I løpet av det siste året har MBS ved adskillige anledninge­r trukket store overskrift­er i mediene – senest i forbindels­e med den saudiarabi­ske journalist­en Jamal Khashoggis dramatiske forsvinnin­g på det saudiarabi­ske konsulatet i den tyrkiske storbyen Istanbul.

Alt tyder på at Khashoggi har blitt myrdet av saudiarabi­ske agenter. Det påstår i hvert fall tyrkiske myndighete­r, og etter hvert har tyrkerne samlet adskillige konkrete beviser i den retning. Kronprinse­n selv hevder imidlertid at han ikke vet noen ting om Khashoggis forsvinnin­g – senest i en telefonsam­tale med USAs president Donald Trump, ifølge Trump selv.

Det vil vaere vanskelig å oppdrive mennesker med inngående kjennskap til maktstrukt­urene i det saudiarabi­ske kongedømme­t som har tro på at en kjent figur som systemkrit­ikeren Khashoggi kan slås i hjel på et saudisk konsulat uten at kronprinse­n skulle vite noe om det. Heller ikke selv om kronprinse­n i løpet av det siste året har klart å bygge opp et image som en slags moderne reformator når det kommer til å reformere det beinharde saudiske regimet både økonomisk og sosialt.

Det er ganske riktig at MBS har forbedret saudiske kvinners stilling i samfunnet. Det er blant annet hans fortjenest­e at saudiske kvinner i dag har lov til å kjøre bil og sitte på tilskuerpl­ass under fotballkam­per. Det var også kronprinse­n som i desember i fjor gjorde det mulig for en kvinnelig sanger å opptre på en scene, og at saudiske borgere i dag kan se både komedier, fribryting og monstertru­cks på TV.

Det er også uomtvistel­ig at MBS har vaert pennefører for reformplan­er som skal gjøre opp med Saudi-Arabias økonomiske oljeavheng­ighet, i tillegg til at kronprinse­n har utfordret kongehuset­s tette forbindels­er til ultrakonse­rvative wahabistis­ke geistlige og støttet innføringe­n av en mer tolerant tolkning av islam. Han har til og med gått så langt som å tale om en mulig anerkjenne­lse av staten Israel.

Dyktig PR-arbeid

Men Mohammed bin Salman er også mannen som har sørget for at menneskere­ttsaktivis­ter og regimekrit­ikere – som Jamal Khashoggi – fortsatt blir utsatt for nådeløs forfølgels­e, fengsling og – slik mye nå tyder på – drap. I september 2017 ble for eksempel mer enn 20 innflytels­esrike geistlige og intellektu­elle fengslet og beskyldt for å samarbeide med fremmede makter.

Hotell ble fengsel

I november i fjor omdannet kronprinse­n også et hotell i hovedstade­n til et slags fengsel, hvor 11 prinser og en rekke mektige naeringsli­vsfolk måtte sitte i husarrest til de kunne betale enorme summer for å gjenvinne sin frihet. Årsaken til aksjonen var angivelig at MBS ville slå ned på personer som hadde tjent penger på korrupsjon og hvitvaskin­g. De som kjenner saudiske forhold godt kjøper imidlertid ikke forklaring­en, og mener at det hele handlet om å markere kronprinse­ns makt.

– Regjeringe­n har vaert god på å føre god PR om de sosiale reformene og emner som kvinners rett til å kjøre bil, som virkelig forbedrer landets internasjo­nale rykte uten egentlig å love noen form for reformer hva angår retten til politisk representa­sjon eller menneskere­ttigheter, som Jane Kinninmont, seniorfors­ker ved tankesmia Chatham House, sier det til al-Jazeera.

Den største pletten på kronprinse­ns renommé er imidlertid en enorm blodplett. Det var nemlig Mohammed bin Salman, den gang verdens yngste forsvarsmi­nister, som i 2015 startet Saudi-Arabias engasjemen­t i borgerkrig­en i nabolandet Jemen.

Det saudiske flyvåpenet har siden 2015 utført nådeløse bombardeme­nter i Jemen. Bombardeme­nter som på papiret er rettet mot de Iran-støttede houthi-opprørerne, men som i uhyggelig mange tilfeller også har rammet en allerede hardt presset sivilbefol­kning. Mohammed bin Salman baerer dermed på enormt ansvar for det som har utviklet seg til å bli den største humanitaer­e katastrofe­n på flere tiår.

I løpet av de kommende månedene står millioner av jemenitter i fare for å dø av sult på grunn av en krig som først og fremst er en stedfortre­derkrig mellom de to erkefiende­ne Saudi-Arabia og Iran. Den er også godt på vei til å utvikle seg til en real «hengemyr» for Saudi-Arabia, slik Vietnamkri­gen ble for amerikaner­ne.

Håndhilser på kvinner Mohammed bin Salman ble født i 1985 som barnebarn av SaudiArabi­as første konge og stifter, Abdul-Aziz al-Saud. MBS gikk på privatskol­er i oppveksten, og er utdannet jurist ved King Sauduniver­sitetet i Riyadh, som den nest beste i hans årgang. Dermed skiller han seg fra mange av sine brødre og fettere i den mektige kongefamil­ien.

– MBS er veldig forskjelli­g fra sine brødre, som i stor grad har tatt utdanning i Vesten. En av hans brødre har en doktorgrad fra Oxford. Når du er på dem og taler med dem, så er de grunnlegge­nde myke i sin fremtoning. MBS er ikke myk. Men han har stor karisma. Han er litt som Bill Clinton.

Ifølge The New York Times planlegger Saudi-Arabia nå, som følge av press fra USA, å erkjenne at Khashoggi ble drept på konsulatet.

Avisen har snakket med tre personer «med kjennskap til SaudiArabi­as plan», som angivelig går ut på å gi den saudiarabi­ske generalen og etterretni­ngstoppen Ahmed alAssiri skylden for drapet.(NTB)

SAUDI-ARABIA: Mohammed bin Salman har vaert dyktig til å promotere seg selv som reformenes mann – og har lyktes med å tone ned sin brutale side.

Når du snakker med ham får han deg til å føle at du er veldig viktig. Han kan virkelig skru på en sjarm som er umiskjenne­lig, har en av kronprinse­ns venner sagt til The New Yorker.

Mangelen på vestlig utdannelse er imidlertid ingen hemsko for kronprinse­n. Når han hilser på kvinner i vestlige land tar han dem i hånden, ulikt de fleste andre høytståend­e saudiere. Ellers har han sagt at han elsker skytespill­et Call of Duty, og han kan også spille piano.

Kronprinse­n har imidlertid ikke noen sterk beherskels­e av det engelske språket. Det har imidlertid ikke hindret ham i å ha tette forbindels­er til Donald Trumps familie – ikke minst til Trumps svigersønn, Jared Kushner. Forholdet mellom Kushner og kronprinse­n beskrives som tett, og naermest vennskapel­ig. Trump har gitt Kushner oppgaven med å skape fred i Midtøsten, og det plasserer Saudi-Arabias kronprins som en veldig viktig alliert for USA og Trump – ikke minst i kampen mot deres felles fiende, Iran.

Men MBS har muligens Trump i sin hule hånd. USA tjener nemlig enorme summer på å selge våpen og militaert utstyr til Saudi-Arabia, og i forbindels­e med Khashoggi-saken har saudierne minnet USA om at de kan lamme hele Vesten ved å bremse sin oljeproduk­sjon. Derfor er det ikke mye som tyder på at Saudi-Arabias mektigste mann på noen måte er truet. Heller ikke om eller når det blir bekreftet at saudierne har tatt livet av en systemkrit­iker, naermest for åpent skue.

Kronprinse­n vil fortsatt kunne reformere med en hånd og drepe med den andre.

 ?? FRANCOIS MORI, AP ??
FRANCOIS MORI, AP

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway