Stavanger Aftenblad

Det gode veivalget for KrF; sperregren­sen og vekstpoten­sial

-

KRONIKK: Uansett hvilke hensyn KrF legger vekt på når partiet skal velge side, bør partiets vekst vaere ett av dem. Tallene viser at KrF har mange potensiell­e velgere til venstre for seg.

For alle politiske nerder er spørsmålet om KrFs veivalg både julaften og 17. mai samtidig. Ikke bare fordi hva KrF lander på vil vaere viktig for landet – avgjørelse­n vil forme norsk politikk i år framover – men også fordi det potensielt kaster om på kjente mønstre i politikken.

For KrF er spørsmålet hvordan man kan få til en dynamikk mellom partiene som drar inn mot sentrum, og ikke ut mot ytterkante­ne i landskapet. Man kan jo ikke si annet enn at det er en gave å følge politiske nyheter når slike kort er i spill.

Sperregren­sen

Det er mange viktige hensyn KrF skal ivareta når de skal finne fram til det gode veivalget for partiet. Fra et statsviten­skapelig ståsted er det imidlertid ett hensyn partiet må ta, i tillegg til de andre, for at man skal kunne hevde at det er et godt utfall for partiet. Og det er å velge et alternativ som bidrar til at partiet vokser. En tilvaerels­e rundt sperregren­sen er politisk ekstremspo­rt partiet nå har drevet med i mange år, og en tydelig kontrast til partiets toppår under Bondevik eller Korvald, hvor man var oppe og luktet på 15 prosent oppslutnin­g.

Avisene vil de neste dagene komme til å boble over av meningsmål­inger som peker i den ene eller den andre retningen. Dessverre for en diskusjon om KrFs vekstpoten­sial har mange av undersøkel­sene som til nå har vaert publisert, heller sirklet rundt et annet spørsmål: Hvilket veivalg er det sannsynlig at KrF gjør? Da er det blant KrF-ere det er naturlig å «sjekke stemningen».

Det har vaert betydelige svakheter ved flere av disse undersøkel­sene. For eksempel spurte TV2s måling om KrF tilhørte høyre- eller venstresid­en, uten å la sentrum vaere et svaraltern­ativ. Det blir pussig når KrF dypt festet til ryggmargen hverken tilhører høyre- eller venstresid­en. KrF er et sentrumspa­rti.

Hvem er «nesten-KrF-erne»?

Hvor kan KrF finne ny vekst? Skal man finne ut hvor KrF har potensial for å vokse, bør man derimot starte et annet sted. Man bør forsøke å finne ut hvor velgerne som i dag har KrF som andrevalg befinner seg. Nettopp dette har Ipsos undersøkt. Her finner man over flere år at rundt 50 prosent av velgerne som har KrF som andrevalg, stemmer i dag Sp, Ap, SV eller MDG. Antallet «nesten-KrFere» blant dagens regjerings­partier er cirka det samme – men en hårsbredd faerre enn i sentrumven­stre.

Det er hos de store partiene naer sentrum det er flest «nesten-KrFere». Flest i Høyre, fulgt av Senterpart­iet og deretter Arbeiderpa­rtiet. Til sammen står disse partiene for mer enn 70 prosent av KrFs potensiell­e velgere – ca 30 prosent i Høyre, ca 30 prosent i Senterpart­iet og ca 15 prosent i Arbeiderpa­rtiet. Også dette har vaert rimelig stabilt over flere år.

Dette mønsteret finner man igjen i tall fra Norsk medborgerp­anel. Her blir de ulike partienes velgere spurt om de misliker eller liker andre partier. Blant alle de spurte er det om lag 50 prosent som misliker KrF, mens 25 prosent liker KrF. Andelen som liker KrF, øker noe jo naermere sentrum man kommer. Det eneste partiet som skiller seg markant fra de andre, er Senterpart­iet. Sp er det eneste partiet, foruten KrF selv, som har flere som liker (ca. 40 prosent) enn som misliker (ca. 35 prosent) partiet.

Begge disse målingene altså har vist et stabilt mønster over flere år: KrF har et betydelig potensial også ved å se mot venstre. Tilstrømmi­ngen til partiet de siste ukene, både av nye medlemmer og av nye velgere, kan jo også tyde på at disse holdningen­e blant folk kan få utslag i konkret vekst for partiet. KrF har fått 2000 nye medlemmer siden Hareides tale – mange av dem antakelig fordi de hadde sansen for Hareides budskap. Og partiet har hatt flere målinger rundt 5 prosent for første gang på en god stund.

Mulig/umulig

Målet for alle som vil KrF vel, må vaere å nå ut til flere slags velgere, slik at man over tid kan ligge stabilt høyere enn 3–4 prosent oppslutnin­g. En god vekststrat­egi for KrF vil antakelig vaere å markere seg på en sak man har eierskap til, og samtidig søke samarbeid i naerheten av sentrum. Tallenes tale er at det er lite å hente i ytterkante­ne av det politiske landskapet.

At det gode veivalget for vekst for KrF vil vaere å samarbeide med Høyre, Senterpart­iet eller Arbeiderpa­rtiet overrasker kanskje ikke – det er jo et sentrumspa­rti vi snakker om. Men å samarbeide med Høyre uten Frp, er ikke et mulig valg for KrF.

 ?? TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? KrF-leder Knut Arild Hareide, i midten, vil gå til venstre, nestledern­e Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vil gå til høyre. Det lureste er å følge Hareide, skriver Axel Fjeldavli i Tankesmien Agenda.
TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX KrF-leder Knut Arild Hareide, i midten, vil gå til venstre, nestledern­e Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vil gå til høyre. Det lureste er å følge Hareide, skriver Axel Fjeldavli i Tankesmien Agenda.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway