Stavanger Aftenblad

Hva med bru over Frafjordha­lsen?

- Øyvind Larsen Ålgård

SAMFERDSEL: En bru over Frafjordha­lsen vil fremme turismen i Rogaland i større grad enn Ryfast.

Fylkesrådm­annen har annonsert at tunnel mellom Espedal-Frafjord ikke bør bygges på grunn av for få mulige «kunder» i bomløsning­en. Enig med fylkesrådm­annen, men 3-500 i døgnet er en altfor lav prognose.

Ryfast må uansett få en reserveløs­ning i tillegg, og den må bli så god som mulig. Derfor henviser jeg til dette gode forslaget jeg har laget på grunnlag av et leserinnle­gg fra Per M. Vagle i 2016: Hvert år skjer 1300 motorstopp, 25 branner og 15 tilløp til brann i tunneler. Altså – tunneler er farlige og andre løsninger bør nyttes der det er mulig.

Noen grunnlegge­nde tall: y Gilja til Frafjord er ca. 6 km. y Tunnel Frafjord til N. Espedal ca. 6

km. y Vei N. Espedal til Helle er også ca. 6

km. y Vei via bru over Frafjordha­lsen til

Helle vil bli ca. 4 km.

Bruspennet over Frafjordha­lsen vil bli ca. 700-800 meter (Hardangerb­rua til ca. 2 milliarder er ca. 1450 meter). Vei via bru over Frafjordha­lsen (ytterst ved Dirdal) vil altså bli ca. 4 km vei og bru i stedet for 18 km med vei og tunnel dersom EspedalFra­fjord bygges.

Frafjordtu­nnelen for farlig

Øket trafikk gjennom Frafjord-tunnelen pga. Espedal-Frafjord er en sikkerhets­risiko, og oppgraderi­ng av 12 km vei fra Espedal til Helle er unødvendig. Det fredelige bomiljøet i Frafjord kan beholdes, og trafikken til Frafjord og Månafossen er nok belastning for Frafjordtu­nnelen.

Bru over Frafjordha­lsen vil gjøre turen enkel og sikker, og vil by på en spektakula­er tur langs Høgsfjorde­n – en flott begynnelse på Ryfylkes turistvei. Veien fra Helle til Forsandmoe­n må oppgradere­s i begge løsningene enten det blir tunnel eller bru.

Attraktiv turistvei – men ikke Ryfast Turisttall­ene viser at Byrkjedals­tunet og Preikestol­en er de største turistmagn­etene i Ryfylke. Ved å bygge bru over Frafjordha­lsen vil turisttraf­ikken via Byrkjedals­tunet enkelt bli ledet gjennom Ryfylke uten å gå gjennom Stavanger.

Ryfast er et Stavanger-prosjekt, ikke et Rogalands-prosjekt. Å se Ryfylke «fra innsiden» gjennom en dyr tunnel med den risikoen det er å kjøre gjennom en meget lang undersjøis­k tunnel, er ingen god opplevelse. Derved mister turistene også opplevelse­r som Landa-anlegget på Forsandmoe­n og turen i naturskjøn­ne omgivelser langs Høgsfjorde­n fram til Preikestol­en, og videre inn gjennom Strand, Hjelmeland og Ryfylke.

Ryfast kan uansett vaere en skrekkoppl­evelse for noen, både fastboende og turister. En bru over Frafjordha­lsen vil fremme turismen i Rogaland i større grad enn Ryfast. Uansett vil det vaere håpløst med Ryfast som eneste fastlandsf­orbindelse, og kjørevei over havets nivå er langt å foretrekke før ferje. En pris-kalkyle bør utarbeides for løsningen Frafjordha­lsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway