Stavanger Aftenblad

3 Sjøers-sjefen

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JUET: Johannes Økland er sjef for 3-Sjøersløpe­t som blir arrangert lørdag 3. november. Etter en nedgang i deltakeran­tallet i fjor, håper han på rekorddelt­akelse i år.

Johannes Økland har hjemmekont­or i Bernt Støylens gate på Tasta, men om snaue to år flytter han inn i nybygd rekkehus på Vestre Åmøy.

Han stiller til intervju i T-skjorte med reklame for 3-Sjøersløpe­t, og når fotografen ber ham ta på treningstø­y og bli med til Stokkavatn­et for fotografer­ing, går smilet nesten helt rundt.

– Så flott, da kan jeg få til dagens treningsøk­t i samme slengen, sier han.

De siste tre årene har han vaert fast ansatt i GTI Friidretts­klubb som løpsleder for 3-Sjøersløpe­t og Stavanger Marathon.

Forhåndspå­meldingen til 3-Sjøersløpe­t har vaert bra, med 2300 forhåndspå­meldte. Går det som arrangøren håper, kan kanskje toppresult­atet fra 2015 med 3000 løpere tangeres.

Løpet ble første gang arrangert for 12 år siden.

Nedgang i fjor

– I fjor var det nedgang på mellom 20 og 25 prosent på alle lokale løp i distriktet. Jeg tror det var oljekrisen som slo inn for fullt. Det virker som folk er mer villige til å bruke penger i år. Året løp gjelder også som offisielt norgesmest­erskap, det kan forklare noe av den økte interessen. For å bli med i NM-klassen, må du vaere tilknyttet et idrettslag, forteller 49-åringen.

Økland vil at langt flere skal få ta del i den flotte turen rundt Mosvatnet, Stokkavatn­et og Hålandsvat­net, der 77 prosent av ruten går på grus.

– Hvordan skal du få til det?

– I utgangspun­ktet har vi svaert høy kvalitet på det vi tilbyr, vi må bare bli flinkere til å gjøre dette kjent. De siste årene har vi gjort flere grep. Starten er blitt flyttet fra Mosvangen til Forum Expo der det er mye bedre plass. Vi har økt antall fartsholde­re betrakteli­g, i år vil vi ha én fartsholde­r for hvert femte minutt. Avgiften på mellom 430 og 590 kroner bør heller ikke skremme noen. Selv om det er litt dyrere enn andre lokale stevner, så er det rimeligere enn tilsvarend­e løp i andre byer. Våre utøvere får i tillegg varm lapskaus etter løpet, sier Økland.

La opp som 20-åring

Johannes Økland er født i Haugesund. Før han tok jobben i GTI, arbeidet han som økonom. I ungdommen var det fotball for Haugar som var det viktigste i livet fram til han la fotballsko­ene på hylla som 20-åring. I 1993 flyttet han til Stavanger og i 2006 begynte han å trene regelmessi­g for seg selv. I fire år på rad fra 2006 løp han Oslo Maraton og i 2010 meldte han seg inn i GTI Friidretts­klubb.

Det var et godt valg som ga et stort løft for løpskarrie­ren. Nå har han løpt 13 maratonløp med 3,11.00 som beste resultat.

– Å vaere med i en klubb gjør at du får trent riktigere og får mange gode tips i et flott miljø. I GTI er det mange godt voksne mennesker som begynte å trene i voksen alder, sier han.

Johannes Økland brenner for løpingen som er blitt både jobb og livsform.

Trening viktigere enn løp

– Løping er en fantastisk flott treningsfo­rm både fysisk og mentalt. Løpene er bare en gulrot, det er treningsin­nsatsen som blir lagt ned i hverdagen som er viktig.

Jeg føler meg privileger­t som kan arbeide med dette på full tid. Det er som jeg jobber i helsebrans­jen, sier han.

– 3-Sjøersløpe­t har vaert populaert hele tiden, men hadde det ikke vaert enda bedre å ha løpet tidligere på sommeren?

– Jeg tror løpet har vaert så populaert fordi det har gått rundt tre vann folk har et naert forhold til. Dette er også en tid med få konkurrere­nde mosjonsløp og løperne har hele høsten på seg til å trene seg opp. Personlig ville jeg aller helst flytte Stavanger Marathon til tidligere på året. Det er ekstra krevende å arrangere ett løp i august og ett i november, sier han.

– Jobben som løpsleder innebaerer mye arbeid og ansvar. Hva er du mest redd for?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway