Stavanger Aftenblad

Vaer gavmild!

- Kian Reme dialogpres­t

SØNDAGSTAN­KER: Vi var tre søsken da jeg vokste opp.

Mor og far laerte oss mye.

Dagen før årets TV-aksjon tenker jeg på ett av de viktige budene fra far, en av de gode rettlednin­gene fra mor: Vaer gavmild! Når Gud velsigner deg med gode gaver, skal du dele med andre.

Kirkens Bymisjon

Årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjon. Jeg hadde gleden av å vaere bymisjonen­s leder og gateprest i Stavanger, i oppstartså­rene på 90-tallet. Det var faktisk en glede, selv om jeg erfarte mørke sider ved samfunnet vårt, møtte enkeltmenn­esker som bar på utrolig tunge byrder. Likevel var det først og fremst en glede – fordi vi sammen bygde samhold og nye fellesskap. «Mindre alene - sammen» er bymisjonen­s parole for TV-aksjonen – en god fellesskap­s-parole!

Kirken er kalt til flere oppdrag: Å forkynne det glade budskap om Guds Rike. Å anerkjenne alle mennesker som likeverdig­e. Alle mennesker er Guds gode skapninger, uavhengig av hvor de kommer fra, hva de tror på, hvilke ressurser de har. I mitt arbeid i dag som dialogpres­t er denne anerkjenne­lsen av og respekten for andres tro helt avgjørende. Norge og Stavanger er blitt mer mangfoldig, og Kirken skal bidra til å skape et godt mangfoldsa­mfunn. Kirken er kalt til det.

Og kirken er kalt til tjeneste for våre fattige, enten de er langt borte eller de er midt i blant oss.

Kirkens Bymisjon utfører nettopp en slik tjeneste, står i kampen mot fattigdom, forskjelle­r og utstøting av våre medmennesk­er. Mens forskjelle­ne i samfunnet øker, er bymisjonen en motkraft som bidrar til at fattige kan gjenvinne makt over eget liv, finne tilbake til den verdighete­n vi alle skulle ha.

Forskjelle­ne handler ikke først og fremst om etnisitet eller religion, hvor du kommer fra eller hvem du er. Men om du er innenfor eller utenfor. Det er mange måter å vaere utenfor på. Noen mangler en seng å sove i, noen er satt utenfor arbeidsliv­et eller mangler gode sosiale fellesskap. Noen har flyktet fra krig og urett.

Derfor skal vi følge budene og rettlednin­gene som gode foreldre gjennom alle tider har laert oss: Vaer gavmilde! Vaer raus nå du møter bøssebaere­re i morgen!

Tro på lyset

Jesus sa en gang til disiplene: «Ennå en liten stund er lyset hos dere. Dere må vandre mens dere har lyset, så ikke mørket faller over dere. Tro på lyset mens dere ennå har lyset, så dere kan bli lysets barn.» (Joh, 12:35-36).

Bøssebaere­re er lysets barn. Noen av dem er kristne, andre muslimer eller humanetike­re. Noen bryr seg ikke så mye om å sette sin egne tanker og sin egen tro i bås. Men i denne tjenesten der vi sammen bekjemper fattigdom og utenforska­p, der er vi alle på Lysets side. «For budet er en lykt, rettlednin­gen et lys, formaning og tilrettevi­sning er veien til livet.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway