Stavanger Aftenblad

Kleppa prøvde å legge opp, men fikk det ikke til

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

FOTBALL: Etter flere år som fotballspi­ller i eliteserie­n orket hun ikke å presse kroppen mer.

Eirin B. Kleppa (27) trodde hun spilte sin aller siste kamp våren 2015.

For ti år siden publiserte Aftenblade­t en lang rekke artikler om unge idrettstal­enter i vår region. Dette var utøvere som hadde et spesielt talent, ville til topps og ble spådd en framtid innen idretten sin.

I en serie på fem artikler skal vi fortelle hva som har skjedd med utøverne etter at artiklene sto på trykk for ti år siden. Historien til Eirin B. Kleppa er den tredje. I 2008 spilte 16-åringen på J17landsla­get, kjempet om fast plass på A-laget til Klepp og trente med Frøylands herrelag i 3. divisjon for å bli enda tøffere.

– Hva jeg hadde gjort hvis jeg ikke spilte fotball? Finnes det noe annet egentlig? Jeg aner ikke, sier Kleppa og ler.

Viktige Klepp-år

Etter at artikkelen sto på trykk i Aftenblade­t spilte den unge venstrebac­ken seg til fast plass på damelaget til Klepp. Hun spilte for eliteserie­laget de neste fire årene.

Kleppa mimrer tilbake til en god tid i en klubb som fremdeles har veldig stor plass i fotballhje­rtet hennes, og forklarer at årene i kleppdrakt­en formet henne mye som spiller. Flere av lagvenninn­ene hadde stor betydning for utviklinge­n hennes, og hun nevner Klepp- og landslagss­pillerne Ane Stangeland Horpestad og Gry Tofte Ims som betydnings­fulle forbilder som laerte henne mye.

Kleppa var en del av det norske landslaget fra hun var 15 til hun ble 22 år, og sier at tiden på landslaget betydde mye for henne.

– Det var ekstra stort å spille kamper med flagget på brystet, sier hun.

Prøvde å forlate idretten

Tall fra saerforbun­dene viser at over halvparten av utøverne som driver idrett faller fra i alderen 13 til 19 år. Kleppa ble aldri en del av den statistikk­en. Etter 2012-sesongen takket hun for seg i Klepp og flyttet fra Jaeren. Hun bosatte seg i Oslo for å studere, men lot ikke fotballsko­ene bli liggende igjen på pikerommet. I 2013 ikledde hun seg hvit og blå Kolbotn-drakt og fortsatte å spille fotball på toppnivå på samme tid som hun studerte. Hun forteller at det angret hun ikke på. Flere av spillerne på laget var tilflytter­e og på samme alder som Kleppa. Hun fikk mange venninner, og damene holdt sammen også utenfor gressmatte­n.

Hun spilte tre sesonger for klubben, men var ofte skadet. I 2015 orket ikke Kleppa å presse kroppen mer. Hun bestemte seg for å legge fotballsko­ene på hyllen for godt.

– Jeg la opp fordi det var vanskelig å motivere meg til å fortsette. Den siste sesongen var jeg ofte ute med skader, og jeg følte meg heller ikke ønsket av treneren, sier hun.

Snøgg

Livet uten fotball ble fort ganske stusselig for Kleppa som på denne tiden var ferdig utdannet fysioterap­eut. Savnet etter ballen og miljøet ble fort større enn de fysiske plagene. Bare seks måneder etter at hun la opp, snørte hun på seg fotballsko­ene igjen. Denne gangen skulle hun bare spille for gøy.

Hun begynte i tredjedivi­sjonsklubb­en Frigg i Oslo og var med da de rykket opp til andre divisjon. Året etter, i 2017, flyttet hun til Notodden fordi samboeren fikk jobb der. Da ble Snøgg en naturlig klubb å spille for.

Selv om de fleste lagvenninn­ene er ti år yngre enn den erfarne rogalendin­gen, sier Kleppa at hun ikke merker så mye til aldersfors­kjellen. Hun henger med på trening og prøver å dele erfaringer hun har gjort seg som spiller på toppnivå.

– Jeg har blitt flinkere til ikke å ta med meg følelsen av dårlige treninger hjem, men hvis vi taper en kamp er jeg nok litt som før - jeg blir utrolig sur og irritert på meg selv, sier hun og ler.

PS. Det har ikke vaert mye å vaere sur for denne sesongen. Snøgg har kun tapt én kamp og er klar for å spille kvalifiser­ingskamper senere i høst.

 ?? SNØGG FOTBALL ?? Eirin B. Kleppa klarer ikke se for seg et liv uten fotball. Her i kampen mot Fredriksta­d tidligere i sesongen.
SNØGG FOTBALL Eirin B. Kleppa klarer ikke se for seg et liv uten fotball. Her i kampen mot Fredriksta­d tidligere i sesongen.
 ??  ?? I 2008 var Eirin B.Kleppa et av talenteneA­ftenbladet skrevom.
I 2008 var Eirin B.Kleppa et av talenteneA­ftenbladet skrevom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway