Stavanger Aftenblad

– Vi skal bruke rapporten til å forbedre og utvikle oss

-

IDRETT: Både idrettspre­sident

Tom Tvedt og generalsek­retaer Karen Kvalevåg i Norges Idrettsfor­bund (NIF) sier de tar kritikken fra Riksrevisj­onen på alvor.

I går møtte NIF-ledelsen pressen etter at torsdagens kritikk fra Riksrevisj­onen ble kjent gjennom en 56 siders rapport.

Det het i Riksrevisj­onens konklusjon at NIFs styring og forvaltnin­g ikke er lagt godt nok til rette. Riksrevisj­onen mente at en større andel av spillemidl­ene kunne ha blitt brukt til idrettslig aktivitet og til å ivareta medlemsorg­anisasjone­ne. De mener det er uklart om NIF når målene for prioritert­e grupper. Riksrevisj­onen fant ikke NIFs rapporteri­ng som tilstrekke­lig for hvordan spillemidl­ene er brukt for å nå målene med tilskuddet.

Spesielt vakte det oppsikt at 52 millioner bevilgede kroner til barn og ungdom i perioden 2012 til 2017 heller gikk til NIF-lønn.

Det ble også et tema på pressekonf­eransen. NIFs breddeidre­ttssjef Anja Veum forklarte at dette var gjort av regnskapst­ekniske årsaker, og hun hevdet at det ikke hadde gått ut over aktivitet.

– Vi har prøvd å redegjøre for at pengene ikke har gått til administra­sjon og lønn i stedet for barn og ungdom. Måten vi har organisert det på, er gjort for å skape mer aktivitet, sa Tvedt.

Han avviste at han kom til å trekke seg på bakgrunnen av Riksrevisj­onens rapport.

– Dere vet like godt som meg at det er idrettstin­get som tar stilling til mitt kandidatur, sa Tvedt.

Ba om tid

Både Tvedt og NIFs generalsek­retaer ba om tid før de konkludert­e mer etter Riksrevisj­onens rapport.

– Rapporten er på 56 sider, og vi trenger mer tid for å sette oss inn i den, sa generalsek­retaer Karen Kvalevåg under gårsdagens pressekonf­eranse på Idrettens Hus på Ullevaal stadion.

Hun erkjente at deler av rapporten ikke kom overrasken­de på NIF-ledelsen, og hun sa at det også kunne ha forekommet ulike tolkninger av rapporteri­ngsgrunnla­get. Slik hun oppfatter rapporten fra Riksrevisj­onen, handler den om aktivitet, kostnadsve­kst og måloppnåel­se i henhold til tilskudd.

– Vi bestrider ikke faktum, men vi har ikke bevisst feilrappor­tert om noe, sa Kvalevåg og fortsatte:

– Vi tar dette på alvor og ønsker oss bedre redskaper for å sikre at vi oppnår våre mål. Det er også derfor vi er i gang med moderniser­ingsproses­sen, sa Kvalevåg.

Idrettspre­sident Tom Tvedt konkludert­e om at det er positive trekk med norsk idrett, men også at de hadde forbedring­spotensial.

– Vi skal bruke denne rapporten til å forbedre og utvikle oss, sa Tom Tvedt.

Tvedt og NIF-ledelsen gikk rett i møte med Riksrevisj­onen etter møtet med pressen. Partene har ikke møttes før. Generalsek­retaer Karen Kvalevåg varslet også en snarlig dialog med Kulturdepa­rtementet.

Varsler gjennomgan­g

Uansett utfall i de kommende samtalene med både Riksrevisj­onen og departemen­t sier Høyre-politiker og ishockeypr­esident Tage Pettersen at han forventer at Kulturdepa­rtementet ser grundig på hvordan de følger opp bruken av tippemidle­ne overfor Norges Idrettsfor­bund.

–Dette er en tydelig kritikk som NIF må ta på største alvor, sier Tage Pettersen til VG.

– Det mest alvorlige er at midler tenkt til aktivitet, i for stor grad er brukt til administra­sjon i NIF.

Politikern­e har også varslet at rapporten fra Riksrevisj­onen kommer til å bli grundig ettergått i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité.

–Vårt fokus er departemen­tets oppfølging. I og med at dette er omtalt i en sak fra Riksreviso­ren, vil vi behandle rapporten og lage en innstillin­g som er grunnlag for Stortinget­s behandling, sier komitelede­r Dag Terje Andersen. (NTB)

 ?? OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX ?? Idrettspre­sident Tom Tvedt og generalsek­retaer Karen Kvalevåg under Norges idrettsfor­bunds pressekonf­eranse om Riksrevisj­onens kritiske rapport.
OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX Idrettspre­sident Tom Tvedt og generalsek­retaer Karen Kvalevåg under Norges idrettsfor­bunds pressekonf­eranse om Riksrevisj­onens kritiske rapport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway