Stavanger Aftenblad

Fylkeslede­ren skjønner at «de røde» synes det er katastrofe

-

STAVANGER: Oddny Helen Turøy tror «vinneren tar alt» også i resten av KrF.

– Jeg kjenner at jeg fikk høy puls. Dette her er... Jeg vil kalle det en katastrofe at vi ikke klarer å få til en avstemming­småte som speiler forsamling­en. 43 stemte for Knut Arild Hareides forslag, og så er det bare én delegat som skal represente­re dette synet? Her er det noe «gale», sier Karmøy-delegat Einar Vårvik.

Han reagerer etter at 15 av 16 utsendinge­r fra Rogaland skal stemme for å gå i regjering med Høyre, Frp og Venstre, mens én av tre delegater i møtet heller vil i regjering med Ap og Sp.

Forstår reaksjonen­e

– Jeg skjønner jo at de synes det er katastrofe. Det svekker jo den andre siden, sier fylkeslede­r Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF.

Hun mener likevel at fylkesårsm­øtet ble gjennomfør­t på en rettferdig måte.

– Ja, med hensyn til hvordan politikken fungerer og at flertallet bestemmer, så er det jo det. Så kan du spør om det er rettferdig at flertallet bestemmer. Men det er ikke urettferdi­g, det er ikke det, sier Turøy.

– Det er mulig å gjøre det på ulike måter, men det er ikke unaturlig at det er sånn i politikken. Det er gjerne sånn i andre saker at flertallet avgjør. Det er gjerne litt tøft siden det er et mindretall som føler de ikke blir ivaretatt, men det er ikke udemokrati­sk i en sånn type prosess, sier fylkeslede­ren.

Presedens?

–Vil det som skjedde lørdag, også skje på de andre fylkesårsm­øtene der vinneren tar alt?

– Det kan fort bli det nå. Når Rogaland er først ute, så setter det en presedens for hvordan det skal bli. Så det kan fort bli mobiliseri­ng andre plasser for å veie opp for det som ble gjort i Rogaland. Sånn sett kunne jeg ønsket at vi ikke var først ut slik at vi kunne se hva de andre gjorde. Samtidig betyr hver stemme noe på landsmøtet, og for flertallet er det ganske viktig at vi får flest mulig mandater på landsmøtet, sier Turøy.

Bollestad nevnte ikke e-post Aftenblade­t videreform­idlet spontanrea­ksjoner fra KrF-delegater om «kupp» og «katastrofe» og åpenbart sinne til Olaug Bollestad rett etter møtet.

– Jeg skjønner opplevelse­n, sier KrF-nestledere­n.

– Men det er viktig at vi har slike prosesser lokalt og regionalt og sikrer gjennomgåe­nde at det ikke blir en feil vekting. Jeg håper man tar med seg dette videre. I et demokrati må også mindretall­et komme fram, sier Bollestad.

Da intervjuet ble gjennomfør­t, kjente ikke Aftenblade­t til en e-post fra Knut Arild Hareide, Ropstad og Olaug Bollestad til fylkeslage­ne lørdag, med henstillin­g om å gjenspeile holdningen­e i fylkeslage­ne i utvelgelse­n av delegasjon.

Verken Turøy eller Bollestad viste konkret til e-posten fra talerstole­n, men begge henstilte flertallet til å vaere rause nok til å krysse fram noen fra «motsatt side». Bollestad avsto fra å stemme om voteringsm­etode.

– Burde det gått ut bud fra KrF sentralt om hvordan fylkesårsm­øtene bør håndtere dette?

– Jeg tenker at man nasjonalt ikke styrer over fylkeslage­ne. Hareide sa i sin tale at han ønsket at fylkene og så landsmøte skulle ta sine valg. Den jobben har fylkeslage­t nå gjort, og aere vaere dem som har omstilt seg i turbofart for å få dette sluset gjennom i lokallagsm­øter og fylkesårsm­øtet, sier Bollestad uten å nevne e-posten konkret til Aftenblade­t.

Landsmøte i Stavanger Nestledere­n håpet på et «rausere» resultat - selv om resultatet favorisere­r hennes linje.

– Er Hareide partileder når KrF samles til ordinaert landsmøte i Stavanger i april?

– Det ligger ikke i potten. Det er en avsporing. Dette handler om veivalg for vår politikk, sier Bollestad.

 ?? JARLE AASLAND ?? Solveig Ege Tengesdal, til venstre, blir eneste delegat fra Rogaland som stemmer for å gå i regjering med Ap og Sp på KrF-landsmøtet 2. november. Oddny Helen Turøy og 14 andre delegater stemmer for å regjere med H, Frp og V.
JARLE AASLAND Solveig Ege Tengesdal, til venstre, blir eneste delegat fra Rogaland som stemmer for å gå i regjering med Ap og Sp på KrF-landsmøtet 2. november. Oddny Helen Turøy og 14 andre delegater stemmer for å regjere med H, Frp og V.
 ??  ?? Olaug Bollestad i samtale med fylkeslede­r Jonas Andersen Sayed i KrFU.
Olaug Bollestad i samtale med fylkeslede­r Jonas Andersen Sayed i KrFU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway