Stavanger Aftenblad

Vil skattlegge dyre boliger og sekundaerb­oliger hardere

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

KÅKÅNOMICS: Økonomipro­fessor Kalle Moene vil flytte skattetryk­ket fra boliger som folk flest har, til de dyre boligene og sekundaerb­oligene. Torstein Tvedt Solberg (Ap) vil skattlegge boligspeku­lantene hardere og ønsker å gi fradragsmu­ligheter for de som leier bolig.

Torstein Tvedt Solberg fra Rogalandsb­enken på Stortinget og Kalle Moene, professor i økonomi ved Universite­tet i Oslo, deltok i debatten lørdag ettermidda­g på økonomifes­tivalen Kåkånomics i Stavanger om temaet: «Hva må gjøres med boligskatt­en?»

Stortingsr­epresentan­t Heidi Nordby Lunde (H) skulle også vaert med, men ifølge debattlede­r Line Noer Borrevik førte en misforståe­lse til at hun ikke deltok.

Kåkånomics kaller seg Nordens største og morsomste økonomifes­tival og startet onsdag. Festivalen ble arrangert første gang i fjor. – Har vi boligskatt i Norge?

– Slik starter debattlede­r Line Noer Borrevik, samlingen i Vinbaren på Gaffel og Karaffel i Stavanger, og sa at det vi ofte kaller boligskatt her i landet, er eiendomska­tt.

Kommunene bestemmer

– Flertallet av kommunene i Norge, har boligskatt, sa professor Kalle Moene.

Han understrek­et at dette er en skatt som den enkelte kommune selv avgjør om den vil innføre.

I Rogaland har for eksempel Stavanger eiendomssk­att, men ikke Sandnes. I Oslo har de eiendomssk­att, men ikke i nabokommun­en Baerum.

Bolig er lavt skattlagt i Norge. Har du ikke netto formue, eller bor i en kommune uten eiendomssk­att, betaler du ikke skatt på boligens verdi.

Rentefradr­aget og lave eiendomssk­atter, sammenlikn­et med mange andre land, har gjort det gunstig å plassere penger i egen bolig og annen fast eiendom her i landet.

– Privat eiendomsre­tt er bedre beskyttet mot skattefute­n enn vanlige inntektsst­rømmer. Det er rart at konflikten­e er størst der skattesats­en er lavest, sa Moene og viste til forskjelle­n mellom inntektssk­att, som er stor i forhold til eiendomssk­att, som bare er noen promille.

– Urettferdi­g

Tvedt Solberg sa at det er en stor urettferdi­ghet at de som leier bolig ikke kan trekke fra renteutgif­ter, mens de som eier bolig samlet får 50 milliarder kroner i rabatt.

– De som leier får ikke fradrag, sa stortingsr­epresentan­ten.

Han var ikke fremmed for å gjøre noe med fradragsmu­lighetene for de som leier bolig, og innføre tiltak for førstegang­setablerer­e for å gjøre det lettere for denne gruppen å komme inn på boligmarke­det. Mange 50- og 60-åringer har tjent mye på boliginves­teringene.

– Dette er den store generasjon­s-urettferdi­gheten, sa Tvedt Solberg.

Kalle Moene understrek­et at Norge har verdens høyeste selveierra­te. Rundt 85 prosent eier sin egen bolig i Norge. I Sverige og i sentraleur­opeiske land er det langt flere som leier, sa han.

– Det er derfor folk er så interesser­t i renten i Norge, fordi de fleste har boliglån. Dette er saernorsk, sa økonomipro­fessoren.

Vil ha større bunnfradra­g

– Ville du gjort noe med boligskatt­en i Norge hvis du fikk frie tøyler, Kalle Moene?

– Ja, jeg ville innført en generøst bunnfradra­g, gjerne en økning på flere millioner kroner, og flyttet skattetryk­ket fra boliger som folk flest har til de dyre boligene og sekundaerb­oligene, sa Moene på spørsmål fra Aftenblade­t.

Tvedt-Solberg sa at én av fire boliger i Oslo blir kjøpt av spekulante­r. Også Ap-representa­nten ville gjøre noe med skatten til spekulante­ne hvis han fikk stortingsf­lertallet med seg.

Både Moene og Tvedt Solberg var enige om at det er vanskelig å gjøre noe med ligningsve­rdiene og skattefrit­aket ved salg av bolig.

Har du eid boligen i minst ett år, og brukt den mest verdifulle delen av egen bolig minst ett år av de siste to årene fra salgsavtal­e blir inngått, er hele gevinsten skattefri.

Vil ikke få flertall

– Hvorfor kan vi ikke skattlegge gevinst ved salg av bolig?, undret debattlede­ren.

– Det er vanskelig å gjøre noe med denne bestemmels­en, sa Tvedt Solberg.

– Det er ikke lett å få flertall for dette, sa Kalle Moene. Et slikt vedtak ville ramme de som eier bolig, som han kalte for innsiderne, og de er i flertall.

Heller ikke rentefradr­aget man får ved boliglån er det politisk vilje til å endre. En av tilhørerne sa det ville vaere politisk selvmord å gjøre noe med dette.

I Norge er boligpolit­ikken markedssty­rt.

– Husbanken er det eneste verktøyet vi har igjen, og er blitt et sosialpoli­tisk tiltak, sa Tvedt Solberg som ikke så for seg reformer i boligmarke­det.

Kalle Moene sa at det er lettere å deregulere boligmarke­det, der innsiderne er vinnere, enn å reregulere et boligmarke­d. Da vil innsiderne vaere taperne, sa han.

Etter andre verdenskri­g var det mangel på boliger, og staten subsidiert­e boligbyggi­ng via gunstige lån i Husbanken. Det vokste frem et regulert boligmarke­d, med prisregule­rende bestemmels­er.

Boligprise­ne ble holdt nede, men ofte ble det betalt penger under bordet i tillegg til den regulerte prisen.

– Du ønsker å gi subsidier til de som trenger det. Tidligere ga vi det gjennom Husbanken, men sørget for at hus som fikk Husbanklån var så små at ingen av de rike ville ha disse, sa Moene.

 ?? DAG-HENRIK FOSSE ?? Økonomipro­fessor Kalle Moene, til venstre, og Torstein Tvedt Solberg (Ap) fra Rogalands-benken på Stortinget, diskuterte boligskatt.
DAG-HENRIK FOSSE Økonomipro­fessor Kalle Moene, til venstre, og Torstein Tvedt Solberg (Ap) fra Rogalands-benken på Stortinget, diskuterte boligskatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway