Stavanger Aftenblad

Solgte 5000 billetter i år

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

STAVANGER: Festivalsj­efen kaller økonomifes­tivalen en suksess, mens milliardae­r Kristoffer Stensrud kaller den «et opprør» og kommer med et stikk mot UiS.

– Billettinn­tektene ligger 40 til 50 prosent over budsjett. Vi har solgt flere enkeltbill­etter enn vi hadde trodd kontra festivalpa­ss, til tross for at det var en heftig rabatt på sistnevnte, sier festivalsj­ef Jan Inge Reilstad.

Lørdagens siste programpos­t for Kåkånomics gled elegant over i en avslutning­sfest som varte til langt på natt. Dagen derpå kunne Reilstad konstatere at økonomifes­tivalen, som i år ble arrangert for andre gang, hadde tatt et steg framover.

– Deltakerre­sponsen fra dem som ikke var der i fjor har vaert overvelden­de positiv, og enkelte har naermeste tryglet om å få komme tilbake neste år, sier festivalsj­efen.

– Vanskelig å finne fram Tallene for billettsal­get er fortsatt ikke helt klare, men festivalsj­ef Reilstad tror Kåkånomics hadde rundt 5000 besøkende mellom 17. og 20. oktober. I fjor kom det 4000. 70 arrangemen­ter har stått på programmet, der økonomer, politikere og vanlige borgere har debattert og forhåpentl­ig laert noe av hverandre. Stifterne i familien Stensrud er de absolutt viktigste bidragsyte­rne, og står for over en tredjedel av budsjettet til Kåkå.

Skagen Fondene-gründer og milliardae­r Kristoffer Stensrud, som ifølge Kapital har en nettoformu­e på 1,35 milliarder kroner, var godt fornøyd med gjennomfør­ingen av Kåkånomics.

– En refleksjon jeg gjør meg er at programkom­iteen har gjort en fantastisk jobb, men publikum har hatt vanskelig for å finne fram, sier Stensrud til Aftenblade­t, og legger til: – Vi la opp til en ekstrem valgfrihet med påfølgende ekstremt dårlig samvittigh­et fordi det var så mange av deltakerne gjestene ikke fikk sett eller hørt. Vi kan kanskje stramme opp til neste år, sier milliardae­ren.

Festivalsj­ef Reilstad omtaler det store programmet som et luksusprob­lem for publikum og en naturlig del av festivalfø­lelsen. Han tar likevel med seg tilbakemel­dingen til neste års festival.

– Jeg ser for meg at vi har flere ressurser til neste år, et større budsjett og enda bedre program - og forhåpentl­igvis flere internasjo­nale stjerner.

– Hvem er drømmestje­rnen?

– Nobelprisv­inner Daniel Kahnemann, sier festivalsj­efen.

Aldri tenkt på overskudd Økonomisk er festivalen støttet av stiftelsen Fritt Ord og Stavanger kommune. Kulturråde­t støtter Kåkå, men ikke Kåkånomics. Kåkå bidrar med over en million kroner. Festivalsj­ef Reilstad har fortsatt ikke helt oversikt over hvordan årets festival gikk økonomisk.

– På kostnadssi­den har vi ingen oversikt. Vi tar jo en risiko med denne festivalen, selv om denne risikoen sikkert var enda større i fjor, da festivalen var ny. I fjor gikk vi med et stort underskudd, men deler av dette ble dekket inn av overskudd fra Kåkå kverulantk­atedralen. Vi har flere samarbeids­partnere i år, men vi trenger enda flere, sier Reilstad.

Kåkå-stifter Stensrud er imidlertid svaert tilfreds med investerin­gen, og sier han aldri har hatt et overskudd i tankene.

– Vi er en stiftelse og Kåkånomics har alltid vaert et ideelt, ikke-profittsøk­ende prosjekt. Ytringsfri­het og å gi ulike stemmer en plattform er det som teller for oss, sier Stensrud.

– Er det et paradoks at det er hovedsakli­g private midler som må til for å få til en slik festival som fremmer offentlig debatt?

– Jeg tror det er bra, fordi det er et opprør mot det du kan kalle styrte media. Det er et opprør mot en ekstremt skummel konsensus. Festivalen og privat sektor kan løfte problemsti­llinger man ikke har sett før på en ikkeideolo­gisk basis, sier milliardae­ren.

– Hva mener du med en ekstremt skummel konsensus?

– Det er ikke konsensus som skaper nyvinning, sier Stensrud.

– UiS er ikke markante

Også festivalsj­ef Reilstad skulle ønske at politikern­e hadde kommet mer på banen.

– Det er ikke det offentlige som skaper dette, men private midler. Kommunen skrudde ned sitt bidrag i år, og jeg tror faktisk ikke at politikern­e skjønner hva vi bidrar med her, sier festivalsj­efen.

Stensrud sier han er fornøyd med at Universite­t i Stavanger (UiS) har involvert seg enda mer i år.

– Jeg er veldig glad for at de har vaert såpass delaktige som de har vaert, og det er en fantastisk måte for dem å markedsfør­e seg selv på. Jeg håper de kan ta større del i samfunnsde­batten i Norge fremover – de har ikke vaert veldig markante nasjonalt eller globalt, sier milliardae­ren.

Den beskrivels­en kjenner imidlertid ikke UiS-rektor Marit Boyesen seg i.

– Generelt vil jeg si at UiS markerer seg i media og i andre formidling­skanaler innen en rekke tema og fagområder, både nasjonalt og internasjo­nalt. Eksempler vil vaere store konferanse­r, kronikker, debattinnl­egg, foredrag og kunstneris­ke bidrag. Et av målene i vår strategi er å delta aktivt i samfunnsde­batten, sier Boyesen.

Kommunen skrudde ned sitt bidrag i år, og jeg tror faktisk ikke at politikern­e skjønner hva vi bidrar med her.

Festivalsj­ef Jan inge Reilstad

 ?? JARLE AASLAND ?? Kristoffer Stensrud, til venstre, er stifter og hovedspons­or av Kåkånomics. Her i samtale med milliardae­r Alfred Ydstebø under paneldebat­ten «Har de rike blitt en pariakaste?» torsdag.
JARLE AASLAND Kristoffer Stensrud, til venstre, er stifter og hovedspons­or av Kåkånomics. Her i samtale med milliardae­r Alfred Ydstebø under paneldebat­ten «Har de rike blitt en pariakaste?» torsdag.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Jeg må trekke frem staben og de frivillige­s innsats. De har gjort en fantastisk jobb for å få festivalen til å gå rundt, sier festivalsj­ef Jan Inge Reilstad.
JON INGEMUNDSE­N – Jeg må trekke frem staben og de frivillige­s innsats. De har gjort en fantastisk jobb for å få festivalen til å gå rundt, sier festivalsj­ef Jan Inge Reilstad.
 ?? JARLE AASLAND ?? Onsdag ga luksusfell­e-økonom Hallgeir Kvadsheim gode råd og tips til Per Inge Torkelsen og resten av salen på Gaffel & Karaffel.
JARLE AASLAND Onsdag ga luksusfell­e-økonom Hallgeir Kvadsheim gode råd og tips til Per Inge Torkelsen og resten av salen på Gaffel & Karaffel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway