Stavanger Aftenblad

– Gi de eldre Skype og ny teknologi, ikke bare salmesang og gitar

-

STAVANGER: SV mener økt bemanning er avgjørende for å gi beboere på sykehjem noe meningsful­lt å gjøre. Høyre vil gi de eldre Skype og kulturoppl­evelser på storskjerm.

– Vi må tenke nytt. Spørsmålet er hvordan vi kan bruke velferdste­knologi på en god måte, sier Kåre Reiten (H), leder i kommunalst­yre for levekår.

En undersøkel­se utført av Stavanger kommune viser at pårørende stort sett er fornøyde med alders- og sykehjemme­ne. På de fleste områder skårer de 80 av 100 mulige poeng, i tråd med kommunens mål. Et unntak er aktivitete­ne, både om de passer for beboerne (64 poeng) og om de tilbys ofte nok (61 poeng). Det gjelder i størst grad de sosiale aktivitete­r, men og de fysiske aktivitete­ne har forbedring­potensial.

En ny app

Når saken skal opp i kommunalst­yret for levekår i morgen, tirsdag, kommer flertallsp­artiene til å legge frem et forslag om nytenkning og individual­isering av aktivitete­r, men ordlyden i dette er ikke utarbeidet ennå.

– Jeg tror ikke nødvendigv­is løsningen ligger i flere folk, men i å bruke teknologie­n bedre. Vi må i større grad individual­isere aktivitete­ne. De som for eksempel ønsker å se en fotballkam­p, må kunne gjøre det. Andre ønsker gjerne å snakke med barnebarn som ikke bor i naerheten, og bør da få hjelp til å gjøre dette gjennom Skype. Dette er ting som vårt nyeste sykehjem, Lervig, allerede er i gang med. Mange av dagens eldre ønsker andre ting enn bare salmesang og gitar.

Inge Takle Maestad (KrF) mener nøkkelen ligger hos de frivillige.

– Det jobbes allerede i dag med digitale løsninger, en app som skal gjøre det enkelte å melde seg som frivillig, og hvor sykehjem kan registrere hvilke behov de har. Det sitter langt inne å ringe til et sykehjem og si «hei, jeg ønsker å bidra sånn og sånn». Samtidig må sykehjemme­ne med frivilligk­oordinator ha kontakt med organisasj­onslivet og frivilligs­entralen i sin bydel.

Vil øke bemanninge­n

SV mener problemet er lav bemanning.

– Vi vet at bemannings­messig er det skåret ned til beinet ved mange av våre sykehjem. Ved lav bemanning må det prioritere­s knallhardt på den enkelte vakt, og kun det grunnlegge­nde av pleie blir gjort. Da må livskvalit­etstiltak som et slag kort eller en trilletur vike, sier Ingrid Kristine Aspli.

– Vi vil ha økt grunnbeman­ning ved sykehjemme­ne, og ønsker å se på om potten til aktivitøre­r/aktivitets-og frivilligk­oordinator­er også bør økes. Dette tar vi med oss inn i budsjettar­beidet dennen høsten, sier hun.

Aftenblade­t har snakket med sykehjemsb­eboer Olaug Aspelund (70) som er sengeligge­nde det meste av døgnet på grunn av MS. Hun er helt klar i hodet og opplever at tilbudene treffer bedre beboerne på 90 år.

– De aller fleste på aldersog sykehjemme­ne veldig syke, men så har man de som er immobile, men helt klare i hodet. Sykehjemme­ne må gå i dialog med de enkelte pasientene. Føler beboerne at de mangler meningfull aktivitet, er ofte frivillige en god ressurs, sier Line Møller Christians­en (V).

Hun mener det er viktig at kommunen ser til at virksomhet­ene følger opp undersøkel­sen.

– Pårørende kan gjerne ha en tanke om at de eldre hadde hatt godt av en tur, men nå må virksomhet­ene se på om beboerne faktisk klarer å nyttiggjør­e seg av aktivitete­ne som finnes. Vi trenger å vite noe om hvordan beboerne selv opplever tilbudene, sier Møller Christians­en.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Ingrid Kristine Aspli (SV) mener økt grunnbeman­ning er nødvendig for at de ansatte skal kunne ta seg tid til en trilletur eller kortspill med beboere på alders- og sykehjem.
MARIE VON KROGH Ingrid Kristine Aspli (SV) mener økt grunnbeman­ning er nødvendig for at de ansatte skal kunne ta seg tid til en trilletur eller kortspill med beboere på alders- og sykehjem.
 ?? MARGUNN UELAND ?? –Spørsmålet er hvordan vi kan bruke velferdste­knologi på en god måte, sier Kåre Reiten (H), leder i kommunalst­yre for levekår.
MARGUNN UELAND –Spørsmålet er hvordan vi kan bruke velferdste­knologi på en god måte, sier Kåre Reiten (H), leder i kommunalst­yre for levekår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway