Stavanger Aftenblad

Gründerdrø­mmen på Jaeren har blitt en stor tålmodighe­tsprøve

- Ola Myrset ola@sysla.no

BRYNE: Teknologib­edriften Typhonix ble etablert i 2006. Tolv år senere venter man fortsatt på gjennombru­ddet.

– Egentlig er det ganske enkelt. Det handler om fysikk, sier daglig leder Ole Jørgen Engelsvoll i Typhonix og peker opp på en illustrasj­on på veggen.

Deretter følger en ganske komplisert fortelling om hva Bryne-bedriften driver med.

Essensen er imidlertid denne: Når oljeselska­pene henter opp olje, følger det ofte med mye vann. På enkelte felt er andelen vann over 90 prosent. Målet er å separere dette fra oljen så effektivt som mulig, og Typhonix utvikler produkter som skal bidra til dette. Samtidig skal det vaere minst mulig spor av olje i vannet som slippes ut i havet igjen.

– Det er mye å spare, både når det gjelder penger og produksjon­ens miljøavtry­kk, sier Engelsvoll til Sysla.

Lang tid

Bedriften ble etablert av Vigrestad-buen Trygve Husveg da han var ferdig med sin doktorgrad på Universite­t i Stavanger i 2006. Oppgaven ble skrevet i samarbeid med oljegigant­en Total, og under arbeidet kom ideen til ventilen som i mange år var Typhonix’ eneste produkt.

Allerede våren 2012 publiserte Aftenblade­t et oppslag med overskrift­en «Mot gjennombru­dd for jaersk oljeventil». Drøyt seks år senere venter de sju ansatte fortsatt.

– Hehe. Jeg pleier å bruke den artikkelen i presentasj­oner for å vise hvor vanskelig det er å etablere nye produkter i markedet, sier Engelsvoll, som selv kom inn i bedriften i 2009.

Krisen som rammet oljenaerin­gen i 2014, gjorde det ikke enklere å få fortgang i prosessen. De tre påfølgende årene var det nesten helt dødt.

Vant ONS-pris

– Så, når kommer gjennombru­ddet?

– Jeg har sagt så mye som ikke har slått til før, så jeg tror ikke jeg skal prøve å tidfeste noe. Det har imidlertid aldri vaert større interesse for produktene våre enn nå, men det er ofte langt fra interesse til salg.

I august fikk bedriften en fjaer i hatten da den vant én av de to innovasjon­sprisene under oljemessen ONS.

–Den har gitt oss mer oppmerksom­het. Vi bruker det i markedsfør­ingen, spesielt internasjo­nalt. I utlandet betyr slike priser mer enn her hjemme, sier Engelsvoll.

Equinor-tester

Neste år tror han inntektene fra salg av ferdigprod­ukter for første gang blir høyere enn forsknings­midlene for Typhonix, som i fjor omsatte for 5,9 millioner kroner.

– Det blir jo sånn sett et slags gjennombru­dd, sier Engelsvoll.

Så langt er selskapet nemlig stort sett finansiert ved hjelp av forsknings­støtte. Totalt har om lag 120 millioner kommet fra Forsknings­rådet og sju oljeselska­per. I tillegg har eierne bidratt med betydelige midler.

Foruten pengestøtt­en er oljeselska­pene viktige for testing av produktene. To ganger er det gjennomfør­t offshorete­ster, begge på Equinor-felt.

– Typhonix-ventilen har blitt testet på Oseberg C og Troll C med lovende resultater. Dette er en av flere teknologie­r vi vurderer for å minimalise­re utslipp av olje til sjø i produsert vann. Vi jobber også med ubemannede prosessanl­egg, hvor det kan vaere en aktuell teknologi. Vi vurderer ytterligge­re testing på et av våre felt for å fullføre teknologik­valifiseri­ngen av ventilen, sier pressekont­akt Eskil Eriksen i Equinor.

Hadde ikke gjort det igjen

I testhallen kommer gründer Trygve Husveg tuslende inn fra bakgården, iført vernebrill­er og signaloran­sje arbeidsjak­ke. Til tross for den iøynefalle­nde jakken er han ikke saerlig interesser­t i oppmerksom­het.

– Tiden da dette handlet om meg er forbi. Nå er vi et selskap med flere personer, sier Husveg, som i dag er teknologid­irektør.

Oppfinnere­n vedgår at prosessen med å få produktene ut i markedet taerer på tålmodighe­ten.

– Det tar jo enormt med tid. Jeg begynte med dette for 16 år siden.

– Hadde du satt i gang hvis du visste hvor lang tid det ville ta?

– Nei, jeg hadde nok ikke det, sier Husveg.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Man skal vaere veldig tålmodig, men det gjelder å ha tro på det man holder på med, sier Ole Jørgen Engelsvoll, til venstre. Gründer Trygve Husveg tror ikke han hadde satt i gang om han visste hvor sent det skulle gå.
JON INGEMUNDSE­N – Man skal vaere veldig tålmodig, men det gjelder å ha tro på det man holder på med, sier Ole Jørgen Engelsvoll, til venstre. Gründer Trygve Husveg tror ikke han hadde satt i gang om han visste hvor sent det skulle gå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway