Stavanger Aftenblad

Kjaerlighe­t og god søvn på bøsse

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

TV-AKSJONEN: Åtte år gamle Helle Randullf Stecher er med som bøssebaere­r på årets tvaksjon fordi hun har lyst til å gi andre en god natts søvn og den kjaerlighe­ten de trenger.

Åpenbare spørsmål har gjerne åpenbare svar.

– Hvorfor er dere med på dette?

– Fordi vi har lyst til å hjelpe, sier Helle Randulff Stecher (8).

Hun har med seg moren Christina, broren Jørgen (5) og venninna Julie Naerheim Samuelsen (8). De fire ivrige bøssebaere­rne er godt utstyrt i regnklaer og er på Skipper Worse på Eiganes for å hente bøsse og kart over hvor de skal gå for å samle inn penger til årets tv-aksjon.

Alle fire vet godt hva pengene går til i år.

– Kirkens Bymisjon, sier de tre ungene nesten i kor.

– Pengene går til en god natts søvn og til å gi folk den kjaerlighe­ten de trenger, legger Helle til.

– Og til å inkludere folk mer i samfunnet, supplerer mor Christina Randulff.

Da er regnvaer ingen hindring. – Jeg synes bare det er deilig, sier Jørgen.

950 bøssebaere­re

Mange av bøssebaere­rne som møtte opp på Skipper Worse, hadde med seg ungene og tok årets tv-aksjon som en søndagstur i dårlig vaer der inntektene går til et godt formål. De fleste hadde både paraplyer og gode regnklaer for å holde seg mest mulig tørre i det våte vaeret.

– Fordelen med dette vaeret er at folk gjerne holder seg hjemme. Utfordring­en kan vaere at noen av bøssebaere­rne ikke møter opp, men så langt ser det veldig bra ut, og det er fullt av bøssebaere­re som møter opp der jeg har vaert, både på Midjord Bydelshus på Storhaug og her på Eiganes, sier Ann Sesilie Tekfeldt, som er fylkesaksj­onsleder for TV-aksjonen i Rogaland.

100 millioner på bøsse

Totalt er det rundt 950 bøssebaere­re i Stavanger, og da er ikke alle ungene som går sammen med foreldrene regnet med.

– Jeg håper at alle husene blir besøkt, sier aksjonsled­eren.

Selv om mange har sluttet å bruke kontanter i hverdagen, kom det inn over 100 millioner kroner i kontanter på bøssene under tv-aksjonen i fjor, ifølge Tekfeldt. Det utgjorde en betydelig andel av det totale innsamling­sbeløpet på naermere 245 millioner.

– Det er mulig å gi penger via Vipps. Men for mange er det en tradisjon å putte pengene på bøssene, og jeg tror at folk synes det er litt gøy, sier Tekfeldt.

I fjor gikk pengene til Unicef. Året før fikk Røde Kors inn 230 millioner kroner. Rekorden er det Kirkens Nødhjelp som har med 253 millioner kroner.

I år handler ikke tv-aksjonen om å redde folk i nød som bor i land langt unna. Det handler om å gi folk som bor her i Norge en seng å sove i, hjelpe personer som faller utenfor det vanlige arbeidsliv­et og skape møter som gjør folk mindre ensomme

Allerede før bøssebaere­rne begynte å banke på dørene klokken 16 søndag ettermidda­g, var det samlet inn over 7 millioner kroner til TV-aksjonen i Rogaland. Det største beløpet kom fra Equinor og var på 1,5 millioner. I år går pengene til Kirkens Bymisjon, og årets aksjon handler om å skape møter som kan redde liv.

Bøsseinnsa­mlingen pågikk fortsatt da Aftenblade­t gikk i trykken, og resultatet var ikke klart.

Pengene skal fordeles på tre hovedområd­er: y Kom inn for natten – akutte behov. Kirkens Bymisjon vil etabler flere akuttovern­attinger slik at alle som oppholder seg i byene våre skal få dekket basisbehov som mat, toalett og et trygt sted å sove innendørs. y Kom inn i hverdagsli­vet – deltakelse. De som av ulike grunner faller utenfor det vanlige arbeidsliv­et skal få et tilbud om arbeidstre­ning gjennom Kirkens Bymisjon. y Kom inn i samfunnet – inkluderin­g. Med hjelp fra TV-aksjonen og Kirkens Bymisjon kan jeg føle meg litt mindre ensom.

 ?? JARLE AASLAND ?? Christina Randulff, til venstre, Helle Randulff Stecher, Julie Naerheim Samuelsen og Jørgen Stecher Randulff er godt kledd for å samle inn penger til årets tv-aksjon.
JARLE AASLAND Christina Randulff, til venstre, Helle Randulff Stecher, Julie Naerheim Samuelsen og Jørgen Stecher Randulff er godt kledd for å samle inn penger til årets tv-aksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway