Stavanger Aftenblad

Spionsikte­t russer beskriver anklagene som «absurde»

-

Den spionsikte­de russeren Mikhail Botsjkarev sier han aldri var i tvil om at han ville bli frifunnet og kaller de anklagene mot ham for absurde.

Botsjkarev kom lørdag hjem til Russland etter å ha sittet varetektsf­engslet i Oslo i en måned. Vel hjemme lot han seg intervjue av russisk mediene.

Botsjkarev sier ifølge nyhetsbyrå­et Tass at han ble sjokkert da han ble pågrepet av norsk politi og at han ikke fikk noen annen forklaring enn at han var anklaget for spionasje.

Han beskriver tiden etter pågripelse­n som tøff.

– De tok alle tingene mine og tok meg med til en soningsans­talt. Det var ikke noe avhør, og de lot meg ikke ringe noen. Jeg endte opp med å tilbringe min første natt i en celle uten at familien min visste noe om hva som sto på. Det var en heller tøff tid, for å si det mildt, sier han.

Botsjkarev er fortsatt siktet for brudd på straffelov­ens paragraf 121 om etterretni­ngsvirksom­het mot statshemme­ligheter, men han ble løslatt fra varetekt fredag. Han hadde vaert deltaker på et IT-seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamenta­risk forskning og dokumentas­jon (ECPRD) da han ble pågrepet 21. september. Russlands ambassade i Norge la fredag ut en melding på Facebook med krav om en unnskyldni­ng fra norsk side. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway