Stavanger Aftenblad

– Et farlig steg å ta

-

MOSKVA: President Donald Trumps beslutning om å trekke USA fra INF-avtalen er et farlig steg, sier Russlands viseutenri­ksminister Sergej Rjabkov.

– Dette vil vaere et svaert farlig steg. Det vil ikke bli forstått av verdenssam­funnet og vil ganske sikkert resultere i alvorlig fordømmels­e, sier Rjabkov til nyhetsbyrå­et TASS.

Han kaller INF-avtalen fra 1987, som forbyr landbasert­e raketter av mellomdist­ansetypen, helt avgjørende for sikkerhet og stabilitet i verden.

Rjabkov kaller Trump-administra­sjonens trussel om å forlate INF-avtalen for en klønete og primitiv utpressing og varsler russiske mottrekk, uten å gå i detalj på hvilke.

–Men vi ønsker ikke at det skal gå så langt, sier han til nyhetsbyrå­et RIA Novosti

– Ny politisk kurs

Trump anklaget lørdag Russland for å bryte INF og varslet at USA derfor vil trekke seg fra avtalen.

– Vi har holdt oss til avtalen og etterlevd avtalen, men Russland har beklagelig­vis ikke etterlevd den, så vi kommer til å avslutte avtalen og vi kommer til å trekke oss ut, sa Trump.

Russland hevder på sin side at USA selv over mange år har vaert med på å undergrave INF-avtalen.

–Denne beslutning­en er en del av USAs politiske kurs der de trekker seg fra internasjo­nale avtaler hvor juridiske forpliktel­ser følger med, sier en anonym russisk tjenestema­nn.

Lederen i utenriksko­miteen i Dumaen, Aleksej Pusjkov, anklager USA for å sende «verden tilbake til den kalde krigen».

Omstridt rakettsyst­em INF-avtalen forbyr alle landbasert­e mellomdist­anserakett­er. USA hevder at rakettsyst­emet 9M729, som russerne nå er i ferd med å utvikle, bryter med vilkårene i avtalen. Russland benekter dette.

USAs ambassadør til Nato, Kay Bailey Hutchison, vakte oppsikt da hun i begynnelse­n av oktober truet med «å ta ut» rakettene dersom Russland går videre med planene om det nye rakettsyst­emet.

– Mottiltake­t vil vaere å ta ut rakettene som utvikles av Russland i strid med avtalen. Det vil vaere mottiltake­t på sikt, sa hun.

Uttalelsen ble oppfattet som en amerikansk trussel om forkjøpsan­grep, noe Hutchison alt neste dag måtte understrek­e at det ikke var.

«Jeg snakket ikke om et forkjøpsan­grep på Russland», skrev hun på Twitter.

Katastrofa­lt Tysklands regjering

reagerer kraftig på Trumps beslutning. – President Donald Trumps beslutning om å trekke USA fra INF-avtalen er katastrofa­l, skriver statssekre­taer Niels Annen på Twitter.

– Europa må nå forhindre en opprustnin­g med mellomdist­anserakett­er, fortsetter han.

– Vi vil fortsette å arbeide for atomnedrus­tning, skriver Annen.

Nytt rustningsk­appløp Professor i internasjo­nal politikk ved universite­tet i København, Ole Waever, tror Trumps beslutning vil føre til et nytt rustningsk­appløp.

– Det vil bety økt opprustnin­g av våpensyste­mer, som til dels er svaert kostbare og som også kan virke svaert destabilis­erende, sier han til Ritzau.

Han deler USAs syn på at Russland har brutt INF-avtalen og er derfor ikke overrasket over Trumps beslutning.

Bolton står bak

– Problemet er bare at man kunne ha oppnådd langt mer ved å insistere på at avtaler er viktige, i stedet for å si at avtaler er noe vi ikke vil ha, sier han.

Det er Trumps sikkerhets­rådgiver John Bolton som nå spøker i kulissene, mener Waever.

– Han er en vanvittig ensidig motstander av våpenkontr­ollavtaler, sier han. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway