Stavanger Aftenblad

Khashoggi-saken

-

y Fredag 28. septembero­ppsøker Khashoggi konsulatet for å få annullert sitt tidligere ekteskap, for å kunne gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz. Han får beskjed om å komme tilbake uken etter. Samme helg får han telefon fra konsulatet som ber ham hente dokumentet tirsdag 2. oktober. 2. oktober kl. 3.13 lander et privatfly med ni saudiarabe­re på Atatürk-flyplassen i Istanbul. Flyet kommer fra Riyadh i Saudi-Arabia, og noen av passasjere­ne har diplomatpa­ss. De sjekker inn på et hotell i naerheten av konsulatet etter å ha reservert rom for tre dager. De forlater hotellet senere samme dag. Kl. 13.14 går Khashoggi inn på konsulatet. På forhånd har han gitt sine to telefoner til kjaeresten og bedt henne skaffe hjelp hvis han ikke kommer tilbake. Hun blir stående utenfor konsulatet til klokken 01 om natten, men Khashoggi dukker aldri opp. Omtrent kl. 16, knapt tre timer etter at Khashoggi har gått inn i bygningen, forlater seks biler med saudiarabi­ske tjenesteme­nn konsulatet. To andre biler kjører til generalkon­sulens residens 200 meter unna. De kjører videre fire timer senere. Residensen­s tyrkiske ansatte blir bedt om å ta seg fri. Cirka kl. 17.15 lander enda et fly med saudiarabi­ske tjenesteme­nn i Istanbul. Flyet forlater flyplassen etter en times tid. Det mellomland­er i Egypt før det fortsetter til Riyadh. Kl. 22.46 forlater flyet som ankom natt til tirsdag, Istanbul. Det flyr til Dubai.

3. oktober melder nyhetsbyrå­et Reuters at Jamal Khashoggi har forsvunnet.

y 5. oktober sier Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i et intervju med Bloomberg at tyrkiske myndighete­r gjerne må gjennomsøk­e konsulatet.

y 6. oktober starter tyrkiske myndighete­r etterforsk­ning. Dagen etter sier tyrkiske kilder at de mistenker at Khashoggi er blitt drept inne på konsulatet og at 15 saudiarabi­ske statsborge­re ble fløyet til Tyrkia for å utføre operasjone­n. Saudi-Arabia avviser anklagene. 8. oktober ber Tyrkia om tillatelse til å gjennomsøk­e konsulatet. Det skjer etter at Saudi-Arabias ambassadør for andre gang har vaert inne på teppet i tyrkisk UD.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway