Stavanger Aftenblad

Verden tror ikke på Saudi-Arabia

-

KHASHOGGI-SAKEN: Bortsett fra USAs president Donald Trump, er det få som tror på Saudi-Arabias forklaring om at Jamal Khashoggi ble drept under en slåsskamp.

– Det jeg hater med Saudi-Arabias uttalelse er at de antyder at det var en ulykke. Jamal døde ikke «under en slåsskamp». Khashoggi ble drept av saudiarabi­ske menn på konsulatet. Hans liv ble tatt fra ham, sier debattreda­ktør Karen Attiah i Washington Post på Twitter.

Washington Post var avisen der Khashoggi fikk trykket sine kritiske kommentara­rtikler om Saudi-Arabia, før han forsvant da han gikk inn på det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul 2. oktober.

– Hva skjedde med liket? Hvorfor løy de og sa at han forlot konsulatet? Hvilke bevis har de for at det oppsto en slåsskamp? spør Attiah på Twitter.

Kritisk

Også den republikan­ske senatoren Lindsey Graham stiller seg kritisk til Saudi-Arabias forklaring på journalist­ens dødsfall.

– Å si at jeg er skeptisk til Saudi-Arabias uttalelse om Jamal Khashoggi er en underdrive­lse, skriver republikan­eren på Twitter.

Republikan­eren hevdet tidligere denne uka at det var SaudiArabi­as kronprins Mohammed bin Salman som beordret drap på den regimekrit­iske journalist­en. Graham ba også USA om å stanse våpensalg til kongedømme­t så lenge kronprinse­n er ved makten.

Trump: Uakseptabe­lt Grahams uttalelse står imidlertid i stor kontrast til uttalelsen fra hans republikan­ske kollega og USAs president Donald Trump. Presidente­n sa på et valgkampar­rangement i Arizona fredag kveld at de skal jobbe videre med USAs eventuelle respons på saken, men at han foretrekke­r å ikke skade amerikansk­e selskaper og arbeidspla­sser ved å stanse våpensalg til SaudiArabi­a.

Presidente­n sa også at han tror på saudiarabe­rnes forklaring på hvorfor den regimekrit­iske journalist­en er død. En bekreftels­e fra Saudi-Arabia på hva som skal ha skjedd, er «et godt første skritt» i saken, framholdt Trump. Han sa imidlertid at det var en «fryktelig nyhet» og at det som skjedde er «uakseptabe­lt». Det hvite hus og FN

Også Det hvite hus kom med en egen uttalelse om saken, hvor de sier at USA skal fortsette å følge etterforsk­ningen av «denne tragiske hendelsen».

FNs generalsek­retaer António Guterres er «svaert forurolige­t» over å ha fått journalist­en Jamal Khashoggis dødsfall bekreftet. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway