Stavanger Aftenblad

Stavanger Venstres toppkandid­at krever handling

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

KHASHOGGIS­AKEN: Jan Erik Søndeland er dypt opprørt over drapet på journalist Jamal Khashoggi og krever en skarp norsk uttalelse mot SaudiArabi­a.

– Vi kan ikke lenger se en annen vei og vente på at USA skal handle, sier bystyrerep­resentant og toppkandid­at Jan Erik Søndeland i Stavanger Venstre.

I går fikk Søndeland svar fra stortinget­s visepresid­ent, Abid Raja (V), som varsler at han vil ta saken med til Stortinget.

Tverrpolit­isk debatt

– Vi må løfte saken også utover denne enkelthend­elsen og starte en større tverrpolit­isk debatt om hvordan vi som nasjon skal håndtere slike saker fremover. Vi må vaere villige til å snu hver stein, og vi må vaere villige til å utfordre både oss selv og EU. Hvis offentlig fordømmels­e ikke holder, må vi også kunne se på ytterliger­e virkemidle­r, sier Raja til Aftenblade­t.

Bystyrerep­resentant Søndeland skulle egentlig deltatt på lokale Venstre-møter i Stavanger i helgen, men endte i stedet opp med å troppe opp på Rajas kontor for å kreve offentlig fordømmels­e av Saudi-Arabia.

Under møtet fikk Søndeland gitt klart uttrykk for hva han mente om Norge og Vestens passivitet overfor SaudiArabi­a, og fikk gehør fra sin partifelle. Til Aftenblade­t sier Raja at han er enig med Søndeland om at Norge bør ta et klarere standpunkt.

– Gitt at de opplysning­ene som er fremkommet i media stemmer, er jeg helt på linje med Søndeland i at dette er uakseptabe­lt. Det er helt klart på tide med en ordentlig debatt om hvordan Norge skal forholde seg til regimer som begår menneskere­ttighetsov­ertramp, slik som SaudiArabi­a, sier Raja til Aftenblade­t.

80 drept i fjor

Raja sier til Aftenblade­t at han skal møte utenriksmi­nister Ine Marie Eriksen Søreide onsdag for å finne riktig reaksjon overfor Saudi-Arabia.

Ifølge den internasjo­nale journalist­organisasj­onen IFJ ble minst 80 journalist­er drept på jobb i 2017.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Jan Erik Søndeland (V) mener at saken må få konsekvens­er for Norges forhold til Saudi-Arabia.
TOMMY ELLINGSEN Jan Erik Søndeland (V) mener at saken må få konsekvens­er for Norges forhold til Saudi-Arabia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway