Stavanger Aftenblad

.. og det gjør heller ikke seniorfors­ker

-

KHASHOGGI-SAKEN: Seniorfors­ker Sverre Lodgaard kjente den drepte journalist­en Jamal Khashoggi.

–Saudi-Arabias versjon av hva som skjedde, står ikke til troende. Det var i så fall en slåsskamp med 1 mot 15, sier Sverre Lodgaard, med henvisning til den antatte dødsskvadr­onen som ankom konsulatet få timer før Khashoggi. NUPI-forskeren betegner Khashoggi som en god samtalepar­tner og en fremragend­e og høyt respektert analytiker med gode kontakter innen hjemlandet­s etterretni­ngstjenest­e.

– Han betraktet aldri seg selv som dissident før han flyttet til USA, der han åpenbart hadde en stor bekjentska­pskrets i Washington, sier han til NTB.

Khashoggi var også et yndet intervjuob­jekt for store tv-stasjoner og var derfor en farlig mann for Saudi-Arabias mektige og egenrådige kronprins Mohammed bin Salman.

– Nå gjelder det for kronprinse­n å komme seg ut av dette på en måte som gjør at han selv ikke får skylden, sier Lodgaard.

– Derfor er det ganske mange i hans naerhet som nå må stilles til ansvar. Dette er en botsøvelse som man kan regne med å se fra et rått og autoritaer­t lederskap, sier han. Lodgaard er usikker på hvilke følger drapet på Khashoggi eventuelt vil få for USAs og andre vestlige lands forhold til Saudi-Arabia.

– Det høres ut som om president Donald Trump er villig til å akseptere Saudi-Arabias versjon. For Det hvite hus er det nå viktig å dempe reaksjonen­e slik at det gode forholdet til landets viktigste allierte i Midtøsten, utenom Israel, kan oppretthol­des, sier Lodgaard.

Han er usikker på om Trump vil lykkes.

–Det utkjempes nå et stort slag i USA, og jeg tør ikke spå utfallet, sier han. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway