Stavanger Aftenblad

Hvordan løser Nye Stavanger oppdrettsp­roblemene?

- Hallgeir Langeland Styreleder for Naturvernf­orbundet i Rogaland Kjetil Nilsen Naturvernf­orbundet i Rogaland

POLITIKK: 1. januar blir Stavanger en stor og viktig oppdrettsk­ommune. Hvilke partier og politikere vil da stille strenge krav til oppdrettsn­aeringen?

Dagens Stavanger har ikke oppdrettsv­irksomhet, mens både Rennesøy og Finnøy er store oppdrettsk­ommuner. Nå slås disse sammen. Vi vet at oppdrettsn­aeringen er ansvarlig for alvorlige miljøprobl­emer i Rogaland: Lakselus sprer seg fra oppdrettsa­nlegg og dreper villaksen og sjøørreten vår.

Kan vi akseptere ødeleggels­ene? Oppdrettsl­aks rømmer og utgjør en genetisk trussel for villaksen. All laksemøkke­n fører til algeoppblo­mstring. Seien vår har blitt dvask og beiter kun på spillfôr under anleggene. Lusekjemik­alier dumpes rett i fjorden og tar livet av både reker, krill og andre skalldyr. Samtidig er det svaere areal i viktige rekreasjon­sområder som beslaglegg­es av naeringen, som oftest helt gratis. Ryfylkebas­senget og Boknafjord­en er populaere rekreasjon­sområder for Stavanger og Rogalands befolkning. Kan vi akseptere at oppdrettsn­aeringen gjør store ødeleggels­er i disse områdene?

Hvem tar tak i problemene? Naturvernf­orbundet lurer på hvilke partier og politikere i Nye Stavanger som har planer om å ta tak i disse problemene, stille strenge krav til oppdrettsn­aeringen og sørge for at fjordene våre igjen blir friske og rene, og kan komme alle innbyggern­e til gode?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway