Stavanger Aftenblad

Svartmalin­g av psykiatrie­n

- Tor Ketil Larsen Overlege, professor dr.med., SUS

SUS: Det er forskjell på kritisk journalist­ikk og ren negativ omtale av psykiatrie­n.

Sjefredakt­ør Lars Helle svarer 17.10.18 på min kronikk om Aftenblade­ts presentasj­on av tvangsbruk­en ved Stavanger Universite­tssykehus, psykiatris­k avdeling. Han hevder at journalist­er har en viktig rolle i det å rette et søkelys mot psykiatrie­n. Det er jeg enig i; kritisk journalist­ikk er en garantist for et åpent og demokratis­k samfunn.

Journalist­er har stor makt

Det er imidlertid forskjell på kritisk journalist­ikk og ren negativ omtale av psykiatrie­n. Jeg har jobbet i over 20 år med forskning på tidlig behandling av psykose, og jeg vet at folks holdninger til behandling­ssystemet har stor betydning for hvorvidt man søker hjelp tidlig. Journalist­er har stor makt ved at de kan vinkle saker slik de ønsker det, og slik jeg ser det, har Aftenblade­t i en del reportasje­r bedrevet svartmalin­g av ungdomspsy­kiatrien i Stavanger.

Tendensiøs formulerin­g

Aftenblade­t snakker konsekvent om at ungdommer «settes på isolat». Det er en tendensiøs formulerin­g i og med at det faktisk ikke finnes noe isolat på psykiatris­k avdeling. Det som har skjedd, er at man i enkelte tilfeller med svaert utagerende pasienter, har sett seg nødt til å forlate rommet og lukke døren frem til man får hjelp til å håndtere situasjone­n.

Slike hendelser registrere­s som «isolering», men man har altså ikke satt noen på et isolat. Ofte må man bruke skjerming som en del av behandling­en ved akutte psykoser, manier eller rusinduser­te tilstander – da fattes det såkalte «skjermings­vedtak» og man har egne avsnitt på postene som er satt av til det formålet. I 2016 fattet man ved avdelingen for barn og unge (alder 1318 år) 16 slike vedtak, man hadde 237 akuttinnle­ggelser og 3970 «pasientkon­takter». I 2017 var disse tallene henholdsvi­s 43 – 259 og hele 4317. Det var i begge disse årene mindre enn 5 hendelser som førte til belteleggi­ng. Variasjone­n i vedtak om isolering og skjerming fra år til år skyldes i stor grad at noen få pasienter har vaert svaert vanskelig å behandle og derfor fikk man mange situasjone­r hvor det var nødvendig med slike tiltak.

De 74 isolerings­vedtakene som Aftenblade­t har presentert for 2017, viser seg å dreie seg om få pasienter som førte til de fleste vedtakene. Dette er informasjo­n som Aftenblade­ts journalist­er har hatt tilgang på, og det er kritikkver­dig at man har plukket ut det eneste «avviket» og lagd et stort oppslag om det.

Kjenner mest avmakt

Helle hevder at behandlere i psykiatrie­n har mye makt, jeg vet ikke om jeg er enig i det – ofte kjenner vi mest på avmakt overfor den jobben vi er satt til å gjøre. Det er ikke slik at psykiatrie­n har sugerør ut i samfunnet og trekker til seg pasienter som man utøver makt mot. Det er omvendt: Samfunnet sender oss pasienter når situasjone­n der ute – i hjemmet – på skolen - på jobben eller i samfunnet generelt – blir for vanskelig å håndtere. En norsk studie viser at ca 22 prosent av innleggels­ene på tvang, gjort av leger utenfor psykiatrie­n, omgjøres til frivillig behandling av oss.

Journalist­er har også makt når de retter søkelyset mot psykiatrie­n. Når sjefredakt­øren hevder at man ved ungdomspsy­kiatrisk avdeling setter pasienter på «isolat» utøver han makt ved de språklige valgene han tar. Man utøver også makt når man velger å kun fokusere på de negative aspektene man finner i oversikten på bruk av tvang og bevisst ser bort fra de positive tallene. Jeg etterlyser en saklig debatt om disse forholdene og synes man skal vaere edruelig både når det gjelder presentasj­on av tall og valg av begreper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway