Stavanger Aftenblad

Mannen som arresterte Stavangers jøder

- Sven Egil Omdal somdal@gmail.com

SAKPROSA: Viktig bidrag til Stavangers okkupasjon­shistorie.

«I skyggen mellom traerne», 362 sider, Spartacus

En junimorgen for seks år siden åpnet forsvarshi­storiker Torgeir E. Saeveraas avisen og oppdaget at han var i slekt med en krigsforbr­yter. Hans grandonkel, John Georg Ekerholt, var ansvarlig for arrestasjo­nen av jødene i Stavanger-distriktet. Torgeir Saeveraas visste svaert mye om den andre verdenskri­g, men familien hadde aldri fortalt at onkel John hadde sendt menn, kvinner og barn til gasskamren­e i Auschwitz-Birkenau.

Boken som ble utløst av denne rystende oppdagelse­n, handler om mye mer enn mannen som var sjef for Statspolit­iet i Stavanger i ett år fra sommeren 1942. Saeveraas, som er forsker ved Forsvarets stabsskole, bruker mye plass på å diskutere de ulike historiske framstilli­ngene av vedtaket om å arrestere alle de norske jødene; var det tyskernes påfunn, eller var det norske bidraget til holocaust initiert av Quisling og kretsen rundt ham? Etter å ha veid fram og tilbake mellom de ulike framstilli­ngene hos Kristian Ottosen, Marte Michelet og Bjarte Bruland, lander han på at initiative­t lå hos sjefen for Gestapo i Norge, SS-Sturmbannf­ührer Helmuth Reinhard.

Denne langvarige, og fortsatt uavklarte diskusjone­n, har nok en viss historisk interesse, men om det nå var Gestapo som utløste arrestasjo­nsbølgen, fritar det ikke de norske medhjelper­ne for skyld.

Mildt straffet

Dette er et vesentlig punkt i framstilli­ngen til Saeveraas. Han bruker mye plass på å sammenlikn­e grandonkel­en med politiinsp­ektør Knut Rød, som sørget for arrestasjo­n og deportasjo­n av jødene i Oslo.

Knut Rød gikk helt fri fordi han skulle ha hjulpet Hjemmefron­ten, en avgjørelse som for mange ennå er en skamplett på rettsoppgj­øret. John Ekerholt fikk en mellomlang straff, og ble nokså tidlig benådet. Han var faktisk den av avdelingsl­ederne ved Statspolit­iet i Stavanger som fikk desidert mildest straff.

Selv om han personlig var med på å arrestere de jødiske mennene, og var den som undertegne­t ordren om å arrestere også de jødiske kvinnene og barna, ble disse handlingen­e ikke tillagt noen vekt da han ble stilt for retten. Tatt i betraktnin­g at hans etterfølge­r, Jacob Skaar Pedersen, ble henrettet for å ha slått noen av fangene, er det fortsatt en del av vår felles skam at de jødiske livene talte så lite, også for den gjenreiste norske rettsstate­n.

Rystet inn i ryggmargen

Det er derfor ingen grunn til å motsi Saeveraas når han karakteris­erer den rollen hans grandonkel spilte under jødeaksjon­ene i Stavanger-området høsten 1942 som «moralsk, etisk og på alle tenkelige måter utilgiveli­g.» «I skyggen mellom traerne» er en uvanlig bok, i den forstand at en faghistori­ker plasserer sin egen familie og sitt lokalmiljø (Ås i Akershus), inn i en kildekriti­sk granskning av flere av okkupasjon­ens viktigste hendelser. Det personlige preget gir framstilli­ngen nerve, men skaper samtidig en viss usikkerhet om hvor mye hans vurderinge­r er påvirket av det han selv beskriver som en oppdagelse som rystet ham «dypt inn i ryggmargen».

For lesere i Rogaland gir boken uansett et viktig bidrag til vår lokale okkupasjon­shistorie. John Georg Ekerholt ledet den store Stavanger-avdelingen av Statspolit­iet da beslutning­en ble tatt om å flytte sammen med Gestapo i Solvang aldershjem, et vedtak som bidro sterkt til at Statspolit­iet her ble mer brutalt enn andre steder. To av de 25 nordmennen­e som ble henrettet etter krigen, hadde sitt arbeidsste­d i Eiganesvei­en 17. Ekerholt var her i kort tid, men etterlot seg lange og dype spor.

 ??  ?? Torgeir E. Saeveraas oppdaget at hans grandonkel, John Georg Ekerholt, var ansvarlig for arrestasjo­nen av jødene i Stavanger-distriktet. Forsvarshi­storikeren har nå skrevet bok om hendelsene under krigen.
Torgeir E. Saeveraas oppdaget at hans grandonkel, John Georg Ekerholt, var ansvarlig for arrestasjo­nen av jødene i Stavanger-distriktet. Forsvarshi­storikeren har nå skrevet bok om hendelsene under krigen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway