Stavanger Aftenblad

– Jeg er mannen til å vokte målet

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: Amund Wichne har den utakknemli­ge jobben med å vaere Vikings siste forsvarsli­nje i den nervepirre­nde opprykkska­mpen. 21-åringen er ikke redd for presset det medfører. Han ser på det som en sjanse til å skinne litt ekstra.

– Jeg er mannen til å vokte må let for Viking nå i opprykkska­mpen, slår Wichne fast overfor Aftenblade­t før den viktige kampen borte mot Aalesund.

Men om sørlending­en står morgendage­ns kamp, ja det er ikke godt å vite. For Iven Austbø er på full fart tilbake etter skade, og Bjarne Berntsen har flere ganger i år skiftet keeper. Både skader og svake resultater har vaert årsaken til det. Og på de to siste kampene har Wichne sett sju baller suse i nettet bak seg.

Amund Wichne har voktet Vikings mål de fem siste kampene. Han overtok da veteranen på utgående kontrakt fikk lyskeprobl­emer før møtet med Levanger for halvannen måned siden. I to av kampene holdt 21-åringen fra Mandal nullen, før Florø og Tromsdalen totalt scoret sju mål på de mørkeblå og påførte laget to tap.

Wichne fikk også sjansen i sommer etter Vikings tapsrekke med Austbø i mål. Viking vant fem av sine seks kamper med Wichne bakerst. Etter hjemmetape­t for Nest-Sotra havnet han imidlertid på benken igjen.

Med to strake tap før landskampp­ausen, har Viking sakket litt akterut i kampen om direkte opprykk. Tall fra Norsk Regnesentr­al, som har analysert og sannsynlig­hetsberegn­et utfallet av de fire siste kampene, gir Viking 14,6 prosents sjanse for å rykke direkte opp som ett av to lag.

– Utfordrend­e

– Vi har våre utfordring­er, det er det ingen tvil om. Du kan gjerne peke på enkeltfeil, men de fleste av målene vi slipper inn. kommer som følge av strukturel­le feil. Der har vi klare utfordring­er. Men vi jobber med det. Som keeper ser jeg på hvordan jeg kan bidra til å organisere forsvaret og eventuelt kunne rette opp hvis noe er feil i organiseri­ngen foran meg, sier Wichne.

Viking har sluppet inn 40 mål på 26 kamper. Det er et snitt på 1,53 pr. kamp.

– Hvordan er det å stå bak der når forsvarssp­illet ikke fungerer og du vet hva som står på spill?

–Det er utfordrend­e, du får vanskelige situasjone­r å håndtere. Men det er også min mulighet til å skinne. Jeg må tørre å vaere god hvis andre svikter, sier Wichne.

– Tørre å vaere god, hva legger du i det?

– Du må vaere tøff i hodet, offensiv. Slik at du tar de rette valgene. Jeg kan ikke ta et steg tilbake og vaere defensiv. Du kan ikke tenke så mye, selv om du må tenke, hvis du skjønner hva jeg mener. Du kan ikke legge for mye i det. Det er fotballkam­p og du skal forsøke å holde nullen.

Dårlig følelse

– Hvordan har det vaert for deg som keeper med sju baklengsmå­l på de to siste kampene?

– Det er veldig kjedelig og frustreren­de. Det er mange ord du kan bruke for å beskrive det. Det er en elendig følelse, og den sitter i lenge. Etter Tromsdalen var den følelsen helt forferdeli­g. VI sviktet som lag på så mange plan. VI må grave dypt for å finne ut hva som gikk galt. Det er ting som har gått igjen gjennom hele sesongen. VI må tilbake til det solide, som vi har vist.

– Hvordan vil du beskrive din sesong?

– Jeg er fornøyd foreløpig. Jeg føler jeg har hatt god progresjon. Jeg klarte å ta plassen på laget før jeg ble satt ut. Men jeg har kommet tilbake og vaert solid. Jeg føler jeg har vaert jevn, og det har vaert målet mitt.

Wichne sier det er utfordrend­e med tanke på selvtillit­en å stå noen kamper, for så å bli plassert på benken igjen.

– Føler du deg som nå?

– Nei. Det er ikke sånn at jeg vet at jeg skal stå neste kamp.

–Er ikke det litt rart når vi snakker om keeperposi­sjonen?

– Rart og rart, det er sånn de har valgt å gjøre det her. Jeg kan ikke gjøre så mye annet enn å tilpasse meg og innfinne meg med at det er sånn. Jeg må bevise at det er jeg som skal spille. Det handler om å bevise at du er plassen verdig.

førstekeep­er

Vet lite om neste år

– Føler du at Viking satser skikkelig på deg?

– Ja, det føler jeg. – Hva gjør at du føler det? – Det har Kurt (Hegre, keepertren­er) all aeren for. Vi jobber veldig bra sammen. Vi setter oss klare mål. Men at de satser på meg? Jeg vet ikke helt hva jeg skal legge i definisjon­en «satse».

– Er du trygg på at du er førstekeep­er her neste år, når du vet at Iven Austbøs kontrakt går ut etter sesongen?

–Nei. Jeg vet ingenting om neste år annet enn jeg har kontrakt her.

– Er du mannen til å stå i de fire siste kampene, den som kan vippe dette i Vikings favør slik at det blir opprykk?

– Ja, det er jeg. Jeg har masse å gå på, der spiller selvtillit inn, følelsen av tillit fra dem som tar ut laget. Skal du prestere må du få tillit over tid. Og det er noe du gjør deg fortjent til. Jeg føler at hvis jeg får litt tid og erfaring, så kan jeg spille meg varm. Det gleder jeg meg til å få bevist.

– Hvordan ser du på de fire siste kampene?

– Vi har alt å spille for og jeg har så lyst til å stå disse kampene. Det trigger meg noe voldsomt. Uansett hvordan dette går, så skal vi klare det, vi skal opp.

Aalesund-Viking spilles i morgen klokken 19.

 ?? VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN ?? Det har vaert en sesong med både oppturer og nedturer for Amund Wichne. Vikings keeper er klar for å vokte buret i de fire siste kampene.
VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN Det har vaert en sesong med både oppturer og nedturer for Amund Wichne. Vikings keeper er klar for å vokte buret i de fire siste kampene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway