Stavanger Aftenblad

Et moralsk konkursbo

-

LEDER: Norge burde bryte alt samarbeid med Saudi-Arabia inntil landet melder seg inn i sivilisasj­onen. Det kommer neppe til å skje.

Den regimekrit­iske skribenten Jamal Kashoggi ble drept inne på det saudiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Deretter ble han etter alt å dømme partert og dumpet på et ukjent sted. Etter to uker med stadig mer desperate bortforkla­ringer er den offisielle løgnen nå at Khashoggi startet en slåsskamp inne på konsulatet, et slagsmål som endte med at han ble kvalt.

Saudiske myndighete­r tar livet av opposisjon­elle hele tiden. De trakassere­r, fengsler, torturerer og dreper mennesker som kritiserer regimet, folk som arbeider for ytringsfri­het, folk som kritiserer det fanatiske prestestyr­et, og folk som kritiserer kongefamil­iens systematis­ke plyndring av landets enorme oljeformue. Den øverste ansvarlige for dette er landets sterke mann, kronprins Mohammed bin Salman. Kronprinse­n som, ved hjelp av en massiv pr-kampanje, har forsøkt å framstille seg selv som en potensiell reformator, en mann med en plan om å ta kongedømme­t inn i en moderne verden.

Sannheten er nok snarere at bin Salman er opptatt av å konsolider­e stillingen til kongefamil­ien i en ny tid. Helt siden Saudi-Arabia ble etablert som en statsdanne­lse i 1932, har kongefamil­iens makt hvilt på to pilarer: En avtale med landets mektige presteskap og en allianse med USA og Vesten. Presteskap­et har fått bruke Saudi-Arabia til å utvikle den ekstreme islamistis­ke wahabismen som statsrelig­ion, og oljerikdom­men som ble oppdaget i 1938 har gjort landet til en av de viktigste allierte for Vesten. I bytte har landet blitt forsynt med våpen og teknologi. Saudi-Arabia er erkefiende­n til Iran, og dermed en strategisk alliert i det stormaktss­pillet som dominerer Midtøsten.

Til tross for at landet for det meste består av uproduktiv ørken, og bare har en befolkning på 33 millioner, er den saudiske økonomien verdens

18. største. Den består nesten utelukkend­e av olje. President Donald Trump i USA signerte i fjor en ny, enorm avtale om våpenlever­anser til Saudi-Arabia. Avtalen har en verdi på rundt 14,5 milliarder dollar, eller 120 milliarder kroner.

Saudi-Arabia er et moralsk konkursbo. Norge burde ikke bare protestere, men legge alt samarbeid med regimet på is. Dette kommer neppe til å skje så lenge det er USA som i det store og hele dikterer norsk utenrikspo­litikk.

 ?? JONATHAN ERNST, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Kronprins Mohammed bin Salman, president Donald Trump og presidente­ns rådgiver (og svigersønn) Jared Kushner i Riyadh i mai 2017.
JONATHAN ERNST, REUTERS/NTB SCANPIX Kronprins Mohammed bin Salman, president Donald Trump og presidente­ns rådgiver (og svigersønn) Jared Kushner i Riyadh i mai 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway