Stavanger Aftenblad

KrFs floke – også uten kupp

- Hilmar Rommetvedt Forsker ved NORCE og professor ved UiS

KRONIKK: De valgteknis­ke komplikasj­onene i KrF kan forklares også uten at den ene eller andre fløyen anklages for udemokrati­ske kuppforsøk.

Kampen spisser seg til i KrF – ja, for det er blitt en kamp i brobyggern­es parti. Mange ser ut til å vaere overrasket over dette, men egentlig ville det vaert vel så overrasken­de dersom partiet skulle foreta et historisk veivalg uten at sterke følelser kom i sving. Uansett hvilken vei partiet nå velger, vil det nok til syvende og sist bli mange som blir dypt skuffet når landsmøtet har gjort sitt endelige vedtak.

I disse dager er det valgene av utsendinge­r til landsmøtet som skaper størst bruduljer. Det mangler ikke på sterke ord og gjensidige beskyldnin­ger, men kanskje ville noe større innsikt i problemene med ulike avstemning­smetoder ha bidratt til å dempe gemyttene – i denne omgang, vel å merke.

Etter det jeg forstår, har Rogaland KrF gjennomfør­t sitt valg av landsmøted­elegater på en helt ordinaer måte. Når det skal velges et antall personer, settes det opp en liste med kandidater, og man stemmer på de man er enig med. De som får flest stemmer, blir valgt. Slik er det også her.

Hensynet til mindretall­et

I mange sammenheng­er ønsker flertallet på en eller annen måte å ta hensyn til mindretall­et. I KrF har man bedt fylkesorga­nisasjonen­e om å velge landsmøted­elegasjone­r som avspeiler holdningen­e på fylkesmøte­ne. En slik henstillin­g betyr i realiteten at man ber noen av de stemmebere­ttigede om å stemme imot sin egen – i mange tilfelle svaert sterke – overbevisn­ing, og i stedet stemme på folk de er uenige med.

Spørsmålet blir da: Hvem skal følge denne henstillin­gen? For den enkelte blir spørsmålet: Er det jeg eller noen andre som skal stemme imot egen overbevisn­ing? Hva hvis min stemme bidrar til at landsmøtet til slutt velger en retning som er stikk i strid med min overbevisn­ing?

Dette kan tenkes å skje dersom mange tar hensyn til mindretall­et og stemmer på kandidater de er uenige med. Da kan man ende opp med at mindretall­et blir overrepres­entert, og i verste fall at flertallet i delegasjon­en stemmer imot det flertallet på fylkesårsm­øtet ønsket.

Før landsmøtet

For å unngå den situasjone­n KrF nå har kommet opp i, måtte man på forhånd ha fastsatt helt nye prosedyrer for valgene i både lokal- og fylkesfore­ningene. Man kunne f.eks. satt opp tre separate kandidatli­ster for dem som vil gå inn i regjering med partier på henholdsvi­s venstre eller høyre side, og for dem som vil fortsette i opposisjon. Så kunne man fra hver av disse listene velge et antall personer som var proporsjon­alt med fordelinge­n av stemmebere­ttigede i møtet.

En annen framgangsm­åte kunne vaere å avholde uravstemni­ng blant alle medlemmene i partiet. En slik framgangsm­åte benyttes noen ganger av fagforbund i forbindels­e med tariffoppg­jør, men det er høyst uvanlig i partisamme­nheng.

På landsmøtet

Men problemene vil ikke vaert løst, selv om man skulle få til et matematisk representa­tivt landsmøte. Dette har sammenheng med at man her står overfor tre alternativ­er. I slike situasjone­r risikerer man at avstemning­småten og avstemning­srekkefølg­en uansett kan bli avgjørende. Man kan ende med et vedtak som flertallet synes er det dårligste, eller det nest dårligste.

Når man som her står overfor tre forslag, vil man ofte gjennomfør­e en første avstemning der man kan velge hvilket av alle de tre forslagene man vil stemme på. Hvis ingen av alternativ­ene får flertall (mer enn 50 prosent av stemmene), kan man gjennomfør­e en ny avstemning mellom de to forslagene som fikk flest stemmer i første runde.

En annen metode kan vaere å stemme over forslagene hver for seg. I slike tilfeller vil man gjerne stemme over det mest ytterliggå­ende forlaget først. Dersom dette ikke får flertall, kan tilhengern­e av forslaget deretter stemme på det alternativ­et som de synes er nest best. Her vil imidlertid rekkefølge­n på avstemning­ene vaere viktig. Hvilket forslag er mest ytterliggå­ende? I KrFs tilfelle kan det med god grunn argumenter­es for at det er det historiske forslaget om å «skifte side» i politikken og starte regjerings­forhandlin­ger med Arbeiderpa­rtiet som er det mest ytterliggå­ende. Men det kan også argumenter­es med at det vil vaere like historisk og ytterliggå­ende å gå i regjering med Fremskritt­spartiet. Her finnes det ikke noe objektivt svar.

En slik avstemning­smetode vil ofte føre til at ytterliggå­ende forslag blir nedstemt, slik at man ender opp på det man kan betrakte som et kompromiss mellom ytterpunkt­ene. I KrFs tilfelle vil dette tilsi at man fortsetter i opposisjon, slik man har gjort til nå.

Landsstyre­t i KrF har imidlertid anbefalt en annen ordning der man først skal stemme over spørsmålet om man skal gå i regjerings­forhandlin­ger eller ikke. Slik partiledel­sens oppfatning og stemningen i partiet har sett ut så langt, mener et flertall som at det er helt nødvendig å «ta grep», naermest for at partiet skal overleve. Dermed ser det ut til at kompromiss­forslaget om å fortsette i opposisjon kan bli nedstemt i den første avstemning­en.

Valget landsmøted­elegatene da står over for, er et valg mellom to ytterpunkt­er. Da er det ingen vei tilbake. Det finnes ikke lenger noen mulighet til å ta hensyn til mindretall­et, selv om man skulle ønske det. For dem som da taper, vil nok skuffelsen bli svaert stor.

KrF har manøvrert seg inn i, eller havnet i, en situasjon som er svaert komplisert. Komplikasj­onene kan forklares også uten at den ene eller andre fløyen anklages for udemokrati­ske kuppforsøk.

KrF kan ende med et vedtak som flertallet synes er det dårligste, eller det nest dårligste.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway