Stavanger Aftenblad

Statsviter: – Dette er oppskrift på vondt blod

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det ulmer i Kristelig Folkeparti etter fylkesårsm­øtet i Rogaland i helgen. Statsviter Svein Erik Tuastad kaller det Ap light, og han sikter ikke til politikken.

Statsviter Svein Erik Tuastad ble overrasket da Rogaland KrF kjørte over mindretall­et i helgen.

– Rogaland KrF brukte rå makt uten at de trengte å gjøre det. Det tror jeg var veldig uklokt, siden det kan virke mer splittende enn nødvendig. Dette er oppskrift på vondt blod, sier Tuastad.

Førsteaman­uensen ved Universite­tet i Stavanger peker på at fylkeslede­lsen var fullt klar over problemsti­llingen før helgen.

– Men det enkleste er å gjøre som før. For dersom man skal gjøre noe annet, må man ha kompetente, kloke og handlekraf­tige ledere, noe denne saken tyder på at Rogaland KrF ikke har. Det var derfor det sklei ut.

– Bollestad sviktet

Tuastad sier at det er uforståeli­g at ikke Olaug Bollestad, nestleder i KrF, ga tydelig beskjed til fylkesårsm­øtet om hvordan ting burde gjøres, saerlig når hun, nestleder Kjell Ingolf Ropstad og partileder Knut Arild Hareide sendte ut et brev tidligere lørdag til alle fylkeslag med anmodning om å sette sammen landsmøted­elegasjone­r som speilet begge syn.

–Bollestad sviktet helt i sin tale til fylkesårsm­øtet. Man må vaere litteratur­viter av høyere grad for å forstå hva hun mente. Det hørtes mer ut som et pliktløp. Om hun ikke forsto viktighete­n av brevet hun selv og ledelsen signerte, eller om hun egentlig ønsket noe annet enn det som

sto i brevet, skal jeg ikke spekulere i, sier Tuastad.

– Kan KrF revne etter landsmøtet?

– Det er usannsynli­g. Men det kan føre til at partiet får enda større problemer med å komme over sperregren­sen. For å komme seg oppover, må KrF bli attraktive hos de ikke-kristne også, og føre denne prosessen på en måte som gir økt respekt. Men dette er mer Ap light, med splittelse og bråk internt. Det er lite catchy for velgerne. Rogaland KrFs seier i helgen kan fort bli til et nederlag senere, mener Tuastad.

– For seint

Også Tom Hetland, tidligere sjefredakt­ør og politisk redaktør i Aftenblade­t, synes fremgangsm­åten til flertallet på fylkesårsm­øtet var uklok.

–Det var et farlig signal fra flertallet om at det bare er å forsyne seg der det er mulig. Prosessen i KrF startet veldig bra, og alle snakket fint om å leve sammen uansett etter landsmøtet. Men ved å skvise ut mindretall­et på denne måten har Rogaland KrF gitt et dårlig signal til den videre prosessen, mener Hetland.

– Men var det ikke for sent allerede i helgen å gi beskjed om hvordan avstemning­en skulle foregå, når lokallag over hele landet allerede hadde gjort det på forskjelli­ge måter?

– Jo, retningsli­njene for dette burde vaert klare på forhånd. Noen av lokallagen­e i Rogaland hadde helblå delegasjon­er til fylkesårsm­øtet, andre helrød. Jeg tror likevel at avstemning­en som viste en tredels støtte til Hareide, gjenspeile­t stemningen i Rogaland godt, til tross for ulik praksis.

– Hva risikerer KrF nå?

– Partiet risikerer at vedtaket på landsmøtet 2. november vil ha mindre legitimite­t enn det ellers ville hatt, og at mindretall­et vil bli mer såra og vonbrotne enn det ellers ville vaert, sier Hetland.

Bjørn Saebø, sjefredakt­ør i Rogalands Avis, er svaert kritisk til valget av landsmøted­elegater fra Rogaland i helgen.

– Toskeskap eller maktkåte

– Ledelsen i Rogaland KrF har forsvart seg med at de bruker flertallsv­alg når de skal samle inn delegater, men de burde forstått at dette ikke er noen normal tilstand. Poenget med at Hareide og Bollestad reiser rundt sammen er å speile at det er to fløyer i KrF. Hele intensjone­n er å vise to forskjelli­ge grupperin-

 ?? JARLE AASLAND ?? Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal er den eneste av 16 delegater fra Rogaland som vil stemme for at KrF går i regjering med Ap og Sp på landsmøtet. Jan Gunnar Mattingsda­l vil til høyre.
JARLE AASLAND Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal er den eneste av 16 delegater fra Rogaland som vil stemme for at KrF går i regjering med Ap og Sp på landsmøtet. Jan Gunnar Mattingsda­l vil til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway